Pomen vlaženja kože

Kako pogosto slišite, da je pitje velike količine vode bistvenega pomena za vaše splošno zdravje? Verjetno ves čas. Toda ali veste, kako pomembna je hidracija tudi za vašo polt? Ne glede na to, kakšen je vaš tip kože, pomena hidrirane kože ni mogoče podcenjevati.

Kaj povzroča suho kožo?

Čeprav imajo nekateri posamezniki naravno suh tip kože, obstajajo tudi drugi dejavniki, ki prispevajo k suhi polti. Ti dejavniki vključujejo spremembo letnega časa, dražljaje iz okolja, nezadostno pitje vode ali celo uporabo škodljivih ali vlago odvzemajočih izdelkov na obrazu.

Poleg tega koža s staranjem upočasni proizvodnjo številnih koristnih snovi,kot so kolagen, ceramidi in hialuronska kislina, ki naravno pomagajo ohranjati vlažnost obraza.

Ceramidi tvorijo naravno vlažilno pregrado kože, s staranjem in izpostavljenostjo vodi in sončni svetlobi pa se količina ceramidov zmanjšuje in na koži se začnejo pojavljati znaki izsušenosti in nazadnje tudi gube. Zato je z leti vedno bolj pomembno, da poskrbite za dodatno vlaženje kože.

Kolagen

Staranje kože pa ni povezano samo z izgubo kolagena in ceramidov, temveč tudi z izgubo vlage v koži. Z leti se namreč sinteza hialuronske kisline za obraz in naše telo zmanjšuje.

Epidermis tako zgubi glavno molekulo, odgovorno za vezavo in zadrževanje molekul vode. S staranjem se vsebnost epidermalne hialuronske kisline zmanjša iz 0,03 % na 0,007%.

Izguba vlažnosti kože prispeva k očitni dehidraciji, atrofiji in izgubi elastičnosti, kar je značilno za postarano kožo. Zakaj je temu tako?

Hialuronska kislina je ključna molekula, ki sodeluje pri vlaženju kože. Ravno zaradi tega, je hialuronska kislina za obraz tako pomembna in je vključna sestavina v vaši negi kože.

Vloga hialuronske kisline za obraz

Hidracija kože (na obrazu) je namreč kritično odvisna od vode, vezane na hialuronsko kislino. V dermisu opravlja naslednje ”naloge”:

  • Uravnava ravnovesje vode, osmotski tlak in pretok ionov
  • Zagotavlja obnovo tkiva
  • Deluje kot sito, ki izključuje nekatere škodljive molekule
  • Stabilizira kožne strukture

Dermatologi s celega sveta priporočajo uporabo hialuronske kisline za nego kože. Ta poleg vlaženja aktivno celi kožo, deluje protivnetno in spodbuja obnavljanje celic.

Ko se staramo, naša koža izgublja sposobnost zadrževanja tekočine, zato se hitreje izsuši, s tem pa se poveča možnost nastanka gubic.

Hialuronska kislina s svojim delovanjem koži povrne vlago in jo s tem naredi bolj gladko in napeto.

Zakaj morate skrbeti za vlaženje?

Z osnovnega kozmetičnega vidika je navlažena polt videti bolj polna, zdrava in mladostna. Ustrezno navlažen obraz pomaga izboljšati elastičnost kože, kar zmanjša pojav gub.

Poleg tega navlažena koža pomaga tudi pri odpravljanju mastnosti. Dehidrirana koža proizvaja več olja, saj s tem nadomešča pomanjkanje vlage.

Pogosto posamezniki menijo, da je v boju proti maščobi najbolje kožo izsušiti (z uporabo ostrih sušilnih sredstev in čistil za obraz), kar je pogosto zmotno prepričanje. Posledica tega je pogosto dolgotrajen problematičen cikel, ki bi ga lahko zlahka odpravili.

Dehidrirana koža je tudi manj odporna na dražljaje iz okolja. Ko je koža popolnoma navlažena, se lahko učinkoviteje bori proti toksinom in jih odplakne, saj celice dobijo največjo količino vlage, ki jo potrebujejo za najboljše delovanje. 

Kaj lahko storite?

Prvi in najpomembnejši korak k ohranjanju vlažne in mehke kože je vsakodnevno pitje zadostne količine vode. Strokovnjaki pravijo, da bi morali popiti vsaj osem kozarcev ali dva litra vode na dan. Vendar pa tudi če vsak dan spijete veliko vode, vaša koža še vedno potrebuje dodatno vlago.

To vključuje predvsem uporabo resnično učinkovitih izdelkov za nego kože v vsakodnevni rutini, kot je naš sistem za popolno nego kože.

Izberite popolno kremo za obraz

Ko gre za nego obraza, je izbira prave kreme ključnega pomena za dosego zdrave in sijoče kože. Čeprav je na tržišču na voljo neskončno možnosti, je pomembno poznati svoje potrebe in najti kremo, ki bo zadovoljila vaše specifične zahteve.

Prvi korak pri izbiri popolne kreme za obraz je ugotoviti svoj tip kože. Ali imate suho, mastno, kombinirano ali občutljivo kožo? Vsak tip zahteva posebno nego, zato je pomembno izbrati kremo, ki je prilagojena vašim potrebam.

Hidracija je ključna za ohranjanje zdrave kože. Ne glede na tip kože je pomembno, da izberete kremo, ki zagotavlja intenzivno vlaženje. Sestavine, kot so hialuronska kislina, glicerin ali ceramidi, so odlične za ohranjanje vlažnosti kože in preprečevanje izsušitve.

Pri izbiri kreme za obraz je priporočljivo tudi preveriti sestavine in se izogibati izdelkom z agresivnimi kemikalijami, ki lahko dražijo kožo. Izberite kremo, ki je nežna, dermatološko testirana in brez umetnih dišav.

Ne pozabite, da je vsaka koža edinstvena, zato je pomembno, da izberete kremo, ki najbolje ustreza vašim potrebam. S pravilno izbiro kreme za obraz lahko dosežete zdrav in sijoč videz ter si zagotovite negovano in zadovoljno kožo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *