Skvalan – čudežna sestavina za nego kože

Skvalan

Skvalan je vlažilna sestavina, ki se uporablja v nekaterih izdelkih za nego kože, kot so krema proti staranju, sijaj za ustnice/lip gloss/ in krema za sončenje. Prihaja iz skvalena, oljne snovi, ki jo najdemo v ljudeh, živalih in rastlinah.

Kako skvalan vpliva na našo kožo?

Zdi se, da pomagata tako skvalan kot skvalen:

  • Navlaži kožo
  • Naredi jo bolj prožno ali elastično
  • Zgladi manj vidne drobne linije in suhe lise

Čeprav je skvalan masten, so izdelki za kožo, ki ga vključujejo, lahko varni za uporabo, če imate občutljivo kožo ali kožo, nagnjeno k aknam. Preden poskusite, se najprej posvetujte s svojim dermatologom.

Znanstveniki včasih uporabljajo skvalan kot del snovi, ki je dodana nekaterim cepivom. Upajo, da bo to okrepilo obrambo vašega telesa. Te vrste dodanih snovi imenujejo “adjuvansi”.

Kje se skvalan uporablja?

Proizvajalci izdelkov uporabljajo skvalan iz nekaterih živali ali rastlin v stvareh, kot so:

  • Zdrava hrana
  • Visokokakovostno strojno olje
  • Zdravila brez recepta
  • Prehranska dopolnila

Kako je narejen?

Znanstveniki spremenijo skvalen v bolj trden skvalan tako, da mu dodajo vodik. To je proces, ki se imenuje hidrogenacija.

Od kod prihaja?

Skvalan, ki se uporablja v kozmetiki, zdravilih in dodatkih, pogosto prihaja iz morskih psov. To je zato, ker imajo morski psi – zlasti tisti, ki živijo v globokih vodah – veliko skvalena v svojem jetrnem olju.

Pri ljudeh je skvalan ključni gradnik nekaterih hormonov in drugih snovi. Vaš krvni obtok ga prenaša po telesu. Velik del vam gre na kožo. Zdi se, da imajo novorojenčki največ skvalena. Vaša jetra ga začnejo proizvajati manj, ko dopolnite 30 let.

Skvalan se naravno pojavlja v živilih, kot so jajca in rastlinska olja.

Morski psi uporabljajo olje v jetrih, da uravnavajo svojo plovnost. Morski psi, ki živijo v globljih vodah, imajo običajno več olja v jetrih. Ena glavnih sestavin olja iz jeter morskega psa je spojina, imenovana skvalan.

Skvalen in njegov derivat skvalan najdemo kot sestavine v kozmetičnih izdelkih, od kreme proti staranju do sijaja za ustnice. Morski psi, zlasti globokomorski morski psi, so tarča visoke koncentracije skvalena v njihovih jetrih.

Mnogi od teh morskih psov počasi rastejo in dozorijo pozno v življenju, zaradi česar si je težko opomoči od izkoriščanja. Posledično se številne populacije morskih psov v imenu lepote zmanjšujejo. Vendar pa obstajajo alternativni viri skvalana, vključno z olivnim oljem, riževimi otrobi, pšeničnimi kalčki in semeni amaranta.

Oceana je uspešno prepričala trgovino Vermont Country Store in Unilver, da prenehata s prodajo skvalena iz morskih psov.

Inženirske strategije v mikroorganizmih za povečano proizvodnjo skvalena: napredek, izzivi in priložnosti

Triterpenski skvalan je naravna spojina, ki se je izkazala za izjemno raznolikost uporab v farmacevtski, nutricevtski industriji in industriji osebne nege. Spodbujeni s to paleto uporab se širijo nove aplikacije, ki lahko izkoristijo prednosti skvalena kot dodatka ali dodatka, kar ima za posledico vse večje povpraševanje. Od njegovega odkritja so glavni vir jetra globokomorskih morskih psov, čeprav so nedavni upad njihove populacije in upravičeni predpisi o ohranjanju in zaščiti živali spodbudili raziskovalce, da so identificirali novo pot za biosintezo skvalena. To obnovljeno znanstveno zanimanje je imelo koristi od ogromnega razvoja sintetične biologije, ki zdaj omogoča natančno prilagajanje širšega spektra rastlin, gliv in mikroorganizmov za izboljšano proizvodnjo skvalena. Obstajajo številne vrste in sevi, ki naravno proizvajajo skvalan; čeprav na splošno ne dajejo komercialno izvedljivega donosa, kot ga lahko zagotovijo primarni viri jeter morskega psa. Nedavni napredek pri izboljšanju proizvodnje skvalena iz naravnih in inženirskih vrst je navdihnil ta pregled. V skladu s tem bo zajemal poglobljeno znanje, ki ga ponujajo študije naravnih virov, in različne strategije, ki temeljijo na inženirstvu, ki so bile uporabljene za spodbujanje izboljšav na poti do obsežne proizvodnje. Razpravlja se tudi o široki uporabi skvalena, vključno z opaznim razvojem v aplikacijah proti raku in pri povečanju cepiv proti gripi za večjo učinkovitost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *