Jojobino olje in njegova uporaba

jojobino-olje

Rastlina jojoba je pravzaprav grm, ki izvira iz jugozahodnega dela ZDA. Raste v puščavskih regijah južne Kalifornije, Arizone in Mehike. Jojobino olje je olju podoben vosek, ki je hladno stisnjen iz semen rastline jojobe.

Je vsestransko uporabno olje. Kot eno od sestavin ga lahko najdemo v različnih izdelkih za nego kože, las in nohtov.

Kaj je jojobino olje?

Jojobino olje je olje, stisnjeno iz semen. Je dovolj nežno, da se lahko uporablja tudi kot osnovno olje za mešanje z eteričnimi olji. Uporabno pa je tudi samostojno. Najboljše je hladno stiskano olje iz semen jojobe.

Kako se pridobiva?

Rastlina jojoba je večletna rastlina, ki raste v Severni Ameriki. Uspeva v surovem puščavskem podnebju, tam kjer okolje za večino živih bitij ni ugodno, olju jojobe pa daje številne posebne lastnosti.

Olje stisnejo iz semen jojobe. Jojobino olje je dovolj nežno, da se lahko uporablja tudi kot nosilno olje za mešanje z eteričnimi olji. Uporabite pa ga lahko tudi samostojno.

Primerno za mastno in suho kožo.

Nekateri olje uporabljajo kot del nege za svojo kožo. Obstaja kar nekaj podatkov, da se olje odlično obnese pri negi suhe kože, aknaste kože in pri mnogih drugih kožnih stanjih.

Jojobino olje je bogato z vitamini B, ter z vitaminom E, ki je odličen antioksidant in ščiti naše celice pred prostimi radikali.

Kakšne koristi prispeva jojobino olje za vašo kožo?

Jojobino olje kožo vlaži, ima antibakterijske lastnosti, pomaga uravnavati maščobo v koži, kožo pomirja in deluje kot močan antioksidant, kožo vlaži.

Jojobino olje je zelo vlažilna sestavina. To pomeni, da na koži ustvari zaščitno pregrado, da ta ne izgublja vlage. To lahko pomaga preprečiti nastanek aken in prhljaja.

Deluje antibakterijsko

Naravno 100% jojobino olje ima lahko protimikrobne in proti-glivične lastnosti, kar lahko pomaga pri saniranju raznih nevšečnosti na koži ali lasišču.

Jojobino olje je tudi močan antioksidant

Vsebuje naravno obliko vitamina E, ki na kožo deluje kot močan antioksidant in ščiti celice pred prostimi radikali. To pomeni, da lahko jojobino olje pomaga vaši koži v boju proti oksidativnemu stresu, ki ga povzroča vsakodnevno izpostavljanje onesnaževalcem in toksinom. Je tudi močan zaviralec prehitrega staranja kože.

Olje je nekomedogeno

Čeprav je jojobino olje vosek, je njegova sestava zelo podobna maščobi (sebumu), ki ga proizvaja naša koža. To pa je razlog, da se bo manj kopičilo na koži in zamašilo pore.

Je hipoalergeno

Na molekularni ravni je jojobino olje vosek. Čeprav se lahko vpije v kožo, mu voščena narava omogoča, da na površini ustvari pomirjujoč film.

Za razliko od drugih olj, kože ne draži. Alergijska stanja so zelo redka.

Pomiri razdraženo kožo

Ima tudi protivnetne lastnosti. Lokalna uporaba pomaga odpraviti suhost, luščenje in srbenje kože. Zelo koristi ljudem, ki se bojujejo z luskavico in ekcemi.

Zakaj se uporablja jojobino olje?

Uporablja se kot balzam za ustnice, za odstranjevanje ličil, za nego suhih las in za čiščenje obraza.

Olje jojobe lahko nanašate neposredno na nepoškodovano kožo. Način uporabe olja jojobe je odvisen od pričakovanega rezultata.

Kot balzam za ustnice

Posebno v zimskem času so ustnice zelo suhe in razpokane. Olje jojobe je zelo negovalno, zato ga večkrat na dan nanesite na ustnice.

Za odstranjevanje ličil

Olje je varno za uporabo okoli oči, zaradi česar je zelo priljubljeno za odstranjevanje ličil in nego kože.

Čiščenje obraza

Olje jojobe nanesite na obraz in krajši čas nežno masirajte s krožnimi gibi. Odvečno olje odstranite z brisačko.

Kot serum za obraz

Pred spanjem ga lahko nanesete po obrazu in bo deloval kot serum proti staranju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *