Po mnenju zdravnikov je uporaba kokosovega olja zelo koristna pri negi vaših las.

Kokosovo olje uporabite kot DIY masko za lase, umivanje obraza, piling za ustnice, naravno mazilo in drugo.

Ko pomislite na zdravstvene koristi kokosovega olja, je zadnja stvar, ki vam pride na misel, drgnjenje užitne rastlinske maščobe po koži in laseh. Toda dermatologi, privrženci naravnih lepot in vse več znanstvenih študij začenjajo razkrivati potencial te rastline.

»Kokosovo olje je sestavljeno iz edinstvene kombinacije naravnih maščob, zaradi česar je uporabno pri zdravljenju kože.«  Te maščobne kisline vključujejo linolno kislino (ki je lahko koristna za kožo, nagnjeno k aknam) in do 50 % lavrinske kisline,ki je vlažilna in protimikrobna.

Študije kažejo, da lahko kokosovo olje, ki se pridobiva iz mesa zrelih kokosov, izboljša delovanje in popravi kožne pregrade, ima protivnetne in antibakterijske lastnosti, se bori proti znakom staranja kože in je učinkovito vlažilno sredstvo, iz raziskave iz leta 2018.  objavljene v International Journal of Molecular Sciences.

No, kokosovo olje diši po piškotih. “Ali obstaja kaj bolj slastnega od kokosovega olja?” V resnici si ne moremo zamisliti ničesar – lahko pa si omislimo neverjetne učinke uporabe kokosovega olja, ki so cenovno zelo dostopne. Pravzaprav potrebujete le eno stvar: surovo (in po možnosti organsko) deviško kokosovo olje.

Ne glede na to, da bi vas morda zamikalo, da ga uporabite pri svojih sončnih opeklinah tega ne počnite, ujeta toplota, saj je znano, da zamaši pore. Prav tako  na svežih brazgotinah, ko boste morda želeli ustaviti krvavitev. Kokosovo olje ne bo delovalo za vsako bolezen – ali vsak tip kože. Namesto tega so to naravni triki s kokosovim oljem DIY, ki jih zdravniki dejansko priporočajo.

Kokosovo olje za lase

Globoko delovanje.

Balzami za lase pogosto vsebujejo kokosovo olje, ker zlahka prodre v konice in lahko celo prepreči izgubo beljakovin. “Kokosovo olje uporabljamo za lase in na koži za globinsko nego.” Na lase nanesite četrtinko velike žlice olja, jih počešite in nato spletite v ohlapno kito. Na blazino si položite mehko brisačo ali spite v kapici za tuširanje. Zjutraj sperite lase z nežnim šamponom.

Ustvarite DIY masko za lase.

Zmehčajte kodre s spa masko za lase. Zmešajte 3 do 5 žlic organskega, rafiniranega kokosovo olje z 20 kapljicami rožmarinovega olja. Vmasirajte v lase in pokrijte s kapo za tuširanje. Pustite delovati 30 do 60 minut, nato sperite s šamponom.

Ukrotite kodre

Če imate težavo kako ukrotiti svojo grivo, vam lahko kokosovo olje zagotovo pomaga. Med blazinice prstov vtrite malo kokosovo olje in se pomaknite po posebej kodrastih predelih, da bodo lasje videti gladki in polizani. Kot alternativo ravnalnemu olju lahko uporabite tudi serume za boj proti kodranju, ki vsebujejo kokosovo olje, za nego in krepitev las.

Dodajte sijaj.

Majhno količino organskega kokosovega olja nanesite na konice las, da dodate malo sijaja, če imate temne lase. Ne pozabite, da vam bo pomagalo vtiranje – nič več kot to in vaši lasje bodo morda videti mastni.

Zmanjšajte prhljaj.

Kokosovo olje lahko pomaga znižati raven kvasovk na lasišču, ki povzročajo vnetje, luščenje in srbenje, povezane s prhljajem, pravi Metka Lipuš, dr.med., dermatologinja. Poskusite zmanjšati težavo z ultra vlažilnim tretmajem s kokosovim oljem: na štedilniku na majhnem ognju segrejte 2 ali 3 žlice olja. Ko se utekočini, jo takoj odstavimo s štedilnika, da se ne segreje. Nato kokosovo olje vmasirajte v lasišče. Če vam ostane kokosovo olje, lahko z njim premažete preostale lase. Pustite, da olje ostane na lasišču 30 minut in ga nato sperite s šamponom.

Lasje. Ravni, skodrani, svetli, temni, gosti, redki, tanki, pobarvani, mastni, suhi in še bi lahko naštevali. Toliko različnih, vsem pa je skupno eno. Za njihovo rast in zdrav videz moramo telesu zagotoviti ustrezna hranila. Uporabite kokosovo olje in težave bodo sčasoma izzvenele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *