Zakaj izbrati naravno kozmetiko?

Hyaluron Face cream

Vračanje nazaj k naravni od poudarjanja narave in neobdelane hrane, uporabe naravnih kozmetičnih preparatov ter naravnih materialov je nov sodobni trend. Kljub temu, da naravno postaja popularno, pa nikakor ne smemo zanemariti pozitivnih vplivov naravne kozmetike na naše zdravje, telo in počutje.

Kaj je naravna kozmetika?

Naravna kozmetika temelji na ideji oziroma bistvu, da je čisto ves postopek prijazen naravni – od izbire surovin, predelovanja, pakiranja. Naravna kozmetika, naj bi vsebovala (samo) sestavine naravnega izvora, brez dodatka sintetičnih barvil, konzervansov in parfumov.

Naravna kozmetika je tista, ki v glavnini sestoji iz naravnih maščob, rožnih vodic, rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj. Kožo oskrbi z vitamini, esencialnimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, ki podprejo naravne procese kože.  Hranila poskrbijo za izdatno hranilno nego, zaščito ter globinsko obnavljanje kože.

Kako se razlikujeta naravna in sintetična kozmetika?

Naravna in sintetična kozmetika se razlikujeta v tem, da v naravni kozmetiki ne najdemo ogljikovodikov, silikonov in spojin, ki nastanejo kot produkt kemijskih reakcij. Na splošno vsebuje naravna kozmetika manj sintetično ustvarjenih sestavin, ki so pripravljene v kozmetičnih laboratorijih.

Glavno prednost naravne kozmetike predstavljajo sestavine, ki so prav tako pridobljene v laboratorijih vendar na ta način, da so še vedno identične naravnim sestavinam, hkrati pa izdelki vsebujejo tudi določen odstotek naravnih izvlečkov rastlin.

Naravna kozmetika
Losjon in krema za obraz s hialuronsko kislino in MSM-jem.

Sintetičnih sestavin ne najdemo v naravni in so ustvarjene glede na lastnosti, ki jih želijo ustvarjalci pridobiti. V konvencionalni kozmetiki ni prisotnih naravnih maščob, če pa so, je njihov delež minimalen. Konvencionalna kozmetika dostikrat vsebuje sledi naftnih derivatov, sintetizirane molekule, umetne dišave, barvila in konzervanse.

Kaj je potrebno upoštevati pri prehodu na naravno kozmetiko?

Pozitivne lastnosti naravne kozmetike :

  • Naravna kozmetika naj bi imela boljši učinek na kožo po daljšem času uporabe v primerjavi s konvencionalno. Razlog je v tem, da ne vsebuje potencialno spornih kemikalij, ki na koži lahko pustijo tudi negativne učinke.
  • Naravnim izdelkom ni potrebno dodajati parfumov, saj za vonj poskrbijo eterična olja, ki so del spojine, ki jo vgradimo v izdelek.
  • Izkazuje manj negativnih učinkov na telo, saj konvencionalna kozmetika lahko vsebuje kemikalije, katerih učinkov še niso raziskani in poznani.
  • Predstavlja bistveno manjšo obremenitev za okolje.

Kaj pa negativne lastnosti?

Res je, da ima naravna kozmetika krajši čas uporabnosti kot konvencionalna kozmetika. Razlog je v tem, da so izdelovalci pri naravni kozmetiki omejeni z izbiro konzervansov. Prav tako so olja, ki so del naravne kozmetike hitreje pokvarljiva. Hkrati pa lahko eterična olja dražijo kožo.

Potrebno se je zavedati, da naravna kozmetika vsebuje druge sestavine, kot konvencionalna kozmetika. Zato telo potrebuje nekaj časa, da se prilagodi. Koža in lasje običajno potrebujejo nekaj tednov, da lahko optimalno izkoristijo prednosti naravne kozmetike.

MSM Foamer čistilna pena
MSM Foamer čistilna pena za obraz.

Kljub omenjenim negativnim lastnostim, mislim, da je na trgu toliko izbire naravne kozmetike, da lahko vsak najde nekaj zase. S izbiro naravne kozmetike hkrati poskrbimo zase in za naše okolje.

Kako lahko prepoznam neustrezne izdelke?

Pri nakupovanju izdelkov za nego kože si moramo vzeti čas. Pri kozmetiki je podobno kot pri nakupovanju živil, ko preverimo poreklo, rok trajanja in sestavine. Tako kot hrani, moramo pozornost nameniti tudi kozmetiki, saj jo nanašamo na svoj največji organ – našo kožo. Izdelek naj zato ne vsebuje silikonov (prepoznamo jih po končnici -thicone), derivatov nafte ter umetnih barvil in arom.

Neustreznost proizvoda lahko potrdi tudi daljši rok trajanja, saj nekateri izdelki vsebujejo umetne konzervanse, ki kremo ohranjajo enako tudi več let. Rok trajanja mora biti označen na embalaži izdelka, v nasprotnem primeru se zanj raje ne odločimo.

Ali samo certifikat zagotavlja, da je kozmetika naravna?

Ne. Certifikatov na področju naravne kozmetike je že malo morje. Za pridobitev certifikata, kot je na primer Ecocert je potrebno urediti ogromno birokratskih zadev in konec koncev plačati kar nekaj denarja.

Tako, da dejstvo, da izdelek nima certifikata še ne pomeni, da vam proizvajalec prodaja mačka v žaklju. Raje kot na to, ali na primer naravna krema za obraz vsebuje certifikat naravna kozmetika, preverite sestavine produkta, ki ga kupujete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *