Vitamini v kozmetiki in prehrani – za lepo in zdravo kožo

Čeprav so prehranska dopolnila, naravna kozmetika ter pravilna nega kože odličen dodatek za lepo in zdravo kožo, je zelo pomembna dobra osnova. Osnovo pa gradimo z zdravo in uravnoteženo prehrano. Vaša prehrana močno vpliva na videz vaše kože, dodajanje določenih vitaminov vaši prehrani pa lahko dramatično spremeni videz in počutje vaše kože.

Hrana je za lepoto in zdravje kože skoraj bolj pomembna od kozmetičnih izdelkov, saj vsi vemo, da je koža »ogledalo« tega, kar se dogaja v našem telesu.

Pomen zdrave kože

Naša koža ščiti našo notranjost pred morebitnimi zunanjimi nevarnostmi, ki vključujejo vse od vremena in onesnaženja do ostrih, vročih in hladnih predmetov. Zato je smiselno, da zanjo skrbimo.

Največji organ našega telesa (kožo) lahko med drugim podpremo tako, da uživamo in uporabljamo vitamine, ki jih potrebuje, da ostane zdrava. Če naša koža ni zdrava, nam običajno daje določene “opozorilne znake”, ki nam sporočajo, da se počuti slabo. Pravzaprav nam lahko koža pogosto pove, ali se v naši notranjosti dogaja nekaj, kar moramo odpraviti.

Glavni znaki slabega zdravja kože:

 • Neenakomerna tekstura
 • Temni kolobarji
 • Pomanjkanje sijaja
 • Temne lise
 • Suhi, luščeči se madeži
 • Razpokane in suhe ustnice
 • Znaki prezgodnjega staranja kože

Koža vsakega človeka je drugačna in vsi imamo različne cilje glede kože. Na srečo obstaja široka paleta vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki lahko pomagajo ohranjati normalno zdravje kože.

Kaj so vitamini?

Vitamini so skupina bioloških aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore danemu živemu organizmu pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Teh snovi organizem ne more sintetizirati sam iz osnovnih hranil, ampak jih mora prejeti od zunaj. Delimo jih na lipofilne (maščobotopne) vitamine: A, D, E in K, in hidrofilne (vodotopne): C, B kompleks in H.

Vitamini za lepo in zdravo kožo

 1. Vitamin A

Ko gre za sijočo kožo, je vitamin A superjunak. Pomaga pri nastajanju svežih novih kožnih celic – a to še ni vse. Vitamin A vsebuje retinoide, spojine, ki se borijo proti znakom poškodb zaradi sonca, kot je hiperpigmentacija, spodbujajo celjenje ran in obnavljanje celic ter pospešujejo nastajanje naravnega kolagena.

Vitamin A deluje tudi kot piling, saj odpravlja suho kožo, izboljšuje splošni tonus kože in ji daje bolj gladko teksturo. Poleg tega je odličen zaveznik v boju proti aknam: pomaga normalizirati nastajanje maščob in preprečuje zamašitev por.

 1. Vitamin B3

Vitamin B3 oziroma niacinamid, je v kozmetičnih izdelkih zelo široko uporabljana aktivna učinkovina. Najpogosteje se uporablja v izdelkih za nego kože, ki je nagnjena k aknam, mozoljem in razširjenim poram. Ker izboljšuje strukturo kože in zmanjšuje hiperpigmentacije, se uporablja v izdelkih za anti-age nego.

Z vnosom vitamina B3 preko hrane prav tako skrbimo za dobro barierno funkcijo kože, kar je ključnega pomena za zdravo kožo.

 1. Betakaroteni

Sonce je za vašo kožo dvorezen meč. Čeprav je sonce dobro za nas in mnogi ljudje obožujejo videz zdrave zagorelosti, so poškodbe zaradi sonca eden od najhujših krivcev za prezgodnje staranje kože.

Tu nastopi betakaroten. Betakaroten, ki ga najdemo v korenju, zelenih listih in melonah, naredi vašo kožo manj občutljivo na sončno svetlobo. To seveda ne pomeni, da lahko preskočite kremo za sončenje, vendar lahko betakaroten nudi nekaj dodatne zaščite.

 1. Vitamin C

Vitamin C se naravno nahaja v naši koži (epidermis, dermis) in ima pomembno vlogo pri nastanku naravnega kolagena v našem telesu. V kozmetičnih izdelkih ga uporabljamo z namenom celjenja aken, povečanja barierne funkcije kože in zmanjševanja izgube vlage, kot zaščito pred poškodbami UV sevanja in za preprečevanje nastanka starostih peg. Zato se najpogosteje nahaja v izdelkih za nego zrele kože in zmanjševanje pigmentnih madežev, ki so posledica fotostaranja.

Za sintezo kolagena za kožo ni pomemben le nanos na kožo, pač pa (celo v še večji meri) tudi uživanje vitamina C. Pomemben je tudi pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom in pri obnovi vitamina E v telesu. Pri pomanjkanju se pojavijo med drugim težave s počasnim celjenjem ran.

 1. Vitamin E

V kozmetiki se najpogosteje pojavlja pod imenom tokoferol, kjer ima pomembno vlogo, saj ščiti maščobe in ostale lipofilne snovi pred oksidacijo. V veliki meri pa vpliva tudi na našo kožo. Vitamin E zaradi visoke vsebnosti antioksidantov odlično vpliva na prekrvavitev, kar lahko pripomore k bolj čvrsti in zdravi koži. Ker vitamin E pospešuje obnavljanje in regeneracijo celic, se včasih uporablja tudi za zdravljenje brazgotin po aknah in suhe kože.

Poleg vseh drugih koristi vitamin E pomaga krepiti in ščititi kožno pregrado, jo ščiti pred soncem in ohranja vlažilno bariero kože. V telesu je vloga vitamina E naloga lipidotopnega antioksidanta, ki ščiti celice in druge snovi pred oksidativnim stresom.

 1. Vitamin D

Vitamin D najpogosteje nastane, ko koža absorbira sončno svetlobo. Holesterol se pri tem pretvori v vitamin D. Vitamin D nato prevzamejo vaša jetra in ledvice ter ga prenesejo po telesu, da pomaga pri nastajanju zdravih celic. To velja tudi za kožo, kjer ima vitamin D pomembno vlogo pri barvi kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *