Hidroliziran ribji kolagen: Ali so hidrolizirani peptidi dobri za vaše zdravje?

Kolagen je definitivno nov modni trend na področju prehranskih dopolnil in to z razlogom. Ne glede na to, ali gre za kolagen v prahu ali v tekočini, obstaja razlog, zakaj tako ženske in moški zdaj kupujejo te izdelke bolj kot kdajkoli prej.

Verjetno ste se tudi vi odločili slediti najnovejšim lepotnim in zdravstvenim trendom. Toda ali veste katerega izbrati?

Resnica je, da niso vsi kolagenski izdelki enaki, zlasti ko gre za to, kje je kolagen pridobljen. Obstajajo goveji, prašičji in piščančji viri, vendar se vse več žensk zaradi številnih koristi namesto teh živalskih virov odloča za morski oz. hidroliziran ribji kolagen.

V tem članku vam bomo predstavili vse številne prednosti morskega kolagena in zakaj bi ga morali vključiti v svojo prehrano, če ga še niste.

Kaj je kolagen?

Kolagen je vrsta beljakovine, ki je prisotna pri ljudeh in drugih sesalcih. Gre za vlaknato beljakovino, ki je strukturni temelj številnih organov in tkiv, predvsem kože, sklepov, kosti, vezivnega tkiva in mišic. Kolagen je različno elastičen, odvisno od tega, kje v telesu se nahaja. Nekatere vrste kolagenskih vlaken so toge (npr. v kosteh), medtem ko so druge bolj prožne (npr. v kitah).

Ime kolagen izhaja iz grške besede “kólla”, ki pomeni lepilo. To ime je zelo primerno, saj deluje kot lepilo, ki drži naše telo skupaj.

Kolagen je najbolje opredeliti na dva načina: kolagen, kot nastaja v telesu, in kolagen kot sestavina v negi kože ali prehranskih dopolnilih. Oba lahko opišemo kot “kolagen”, vendar je prvi snov, ki naravno nastaja v telesu, drugi pa je pridobljen iz živalskih ali morskih virov,ki je nato hidroliziran, zato mu pravimo hidroliziran kolagen, z namenom da bi ga človeško telo prebavilo in tako povečalo proizvodnjo kolagena.

Kolagen v telesu

Kolagen je glavna in najobsežnejša beljakovina v vašem telesu, saj predstavlja približno 30 % vsebnosti beljakovin v celotnem telesu. Sestavlja večino osnove vaše kože, sklepnega hrustanca, vezivnega tkiva, mišic, krvnih žil in drugega.

Kolagen živi v tako imenovanem zunajceličnem matriksu, ki je mreža celic, beljakovin in drugih molekul, ki daje strukturo številnim vezivnim tkivom v telesu.

Čeprav se sliši kot en sam izraz in se pogosto opisuje kot ena stvar, je kolagen pravzaprav družina beljakovin. Trenutno poznamo in preučujemo 28 vrst kolagena, od katerih ima vsaka drugačno vlogo v telesu. Na našo srečo so v resnici le 3 vrste, ki jih moramo zares poznati:

  1. Kolagen tipa I

Kolagen tipa I je z razlogom številka ena – sestavlja namreč 80-90 %  vsega kolagena v telesu. Kolagenska vlakna tipa I so v koži, kosteh, kitah, hrustancu, vezivnem tkivu, zobeh, laseh in nohtih. Kolagen tipa I je potreben tudi za migracijo celic, preoblikovanje tkiv in celjenje ran.

Kadar ljudje jemljejo kolagenske dodatke za preprečevanje prezgodnjega staranja, ti izdelki verjetno vsebujejo kolagen tipa I. Upadanje naravnega kolagena tipa I je namreč glavni dejavnik staranja kože, ki povzroča pogosto nezaželene gube in povešenost.

  1. Kolagen tipa II

Kolagen tipa II je glavna sestavina hrustanca, kosti in vezivnega tkiva, zato je ključen za zdravje vaših sklepov. Ta vrsta je sestavljena iz bolj ohlapnih vlaken kot vrsta I, zaradi česar ima bolj prilagodljivo, prožno in udarno strukturo, ki pomaga blažiti vaše sklepe.

Kolagen tipa II skupaj z elastinom, proteoglikani in hialuronsko kislino tvori strukturo vašega sklepnega tkiva. Najpomembnejši je v sklepnem hrustancu, gostem vezivnem tkivu, ki blaži konce kosti in preprečuje trenje v sklepih. Kolagen tipa II tvori 90 % strukture tkiva.

  1. Kolagen tipa III

Kolagen tipa III najdemo v mišicah, arterijah, kostnem mozgu in organih. Običajno obstaja poleg kolagena tipa I kot podporna mrežasta struktura, znana kot retikularna vlakna.

4 glavni viri kolagenskih peptidov

Ne moremo zanikati: kolagen potrebujemo za preživetje. Potrebujemo ga za naše mišice, sklepe, kosti in seveda za našo lepoto. Zakaj? Ker predstavlja od 25 do 35 % beljakovin v naših tkivih in je tako najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu.

S staranjem pa se raven naravnega kolagena v našem telesu znatno zmanjša – po 30. letu starosti za približno 1 % na leto. Prav zato je pomembno, da izberemo kakovostno in učinkovito obliko kolagena, ki dejansko pomaga podpirati našo naravno raven kolagena in splošno zdravje.

Številni prehranski dodatki s kolagenom in izdelki na trgu trdijo, da imajo najboljšo različico kolagena, ki vam lahko pomaga pri vseh težavah, od telesnih tegob do kožnih nepravilnosti. Vendar na etiketi ni ničesar, kar bi vam odkrito povedalo, ali bo izdelek deloval ali ne. Ko torej iščete kolagenski izdelek, ki ima dejansko lepotne učinke in pomaga vaši koži, ni čudno, zakaj se pri izbiri pravega izdelka zlahka zmedete.

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih je treba iskati pri nakupovanju kolagena, je, kje je bil pridobljen. Kot smo na kratko omenili zgoraj, vsa kolagenska dopolnila in izdelki za nego kože vsebujejo kolagen iz štirih glavnih virov: goveji (kravji), svinjski (prašičji), piščančji kolagen in ribji (morski) kolagen.

Kolagen iz krav, prašičev in piščancev se pridobiva iz njihove kože, kit in hrustanca. Ti trije viri vsebujejo predvsem kolagen tipa 2 (za sklepe in kite) in zelo malo kolagena tipa I. Proizvodnja govejega, svinjskega in piščančjega kolagena je pogosto veliko cenejša, zato so dostopnejši od ribjega (morskega) kolagena.

Kaj je ribji kolagen in kako izboljša zdravje in lepoto kože?

Morda se sprašujete, “ali je morski kolagen dober za vas?” Vsekakor – in razložili vam bomo, zakaj.

Ribji kolagen, znan tudi kot “morski kolagen”, je narejen iz mesa ali lusk hladnomorskih rib in vsebuje predvsem kolagen tipa I in tipa III. Ena od prednosti morskega kolagena je njegova “biološka dostopnost”. Izkazalo se je, da ima boljšo biološko uporabnost kot drugi živalski viri.

Zakaj je biološka razpoložljivost pomembna? Biološka razpoložljivost je hitrost, s katero se hrana absorbira v krvni obtok skozi črevesno steno. To pomeni, da peptidi morskega kolagena vstopijo v krvni obtok hitreje kot druge vrste kolagena, zato je to najboljša vrsta, kadar želite dopolniti naravne zaloge kolagena v telesu.

Poleg biološke razpoložljivosti lahko morski kolagen izboljšati zdravje kože, saj vsebuje veliko količino kolagena tipa I. Kolagen za kožo oz. kolagen Tip I je bistvenega pomena za močna, prožna in trajna vezivna tkiva, kosti in dermis. Več kot imate tipa I, bolj bo vaše telo lahko spodbujalo in podpiralo naravno sintezo kolagena v koži, kar lahko pomaga zmanjšati izgubo elastičnosti kože in izboljšati dermis, saj postane bolj gladek, hidriran in prožen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *