Najboljše sestavine za boj proti staranju kože

Staranje kože

Ko se staramo, je izbira pravih izdelkov za nego kože lahko zapletena. Ker je na trgu toliko možnosti, smo nenehno bombardirani z novimi in izboljšanimi izdelki, ki trdijo, da imajo čudežne rezultate. Kako lahko ugotovimo, kaj je legitimno in kaj je le prazno oglaševanje?

Najboljši način, da izberete izdelek, ki resnično deluje, je da preprosto preverite seznam sestavin. Oboroženi z znanjem o delovanju najboljših sestavin za preprečevanje staranja kože boste veliko lažje sestavili rutino, ki bo pomagala odpraviti znake staranja vaše kože.

Kaj potrebuje koža v procesu staranja?

Pri izbiri pravih izdelkov proti staranju kože je pomembno upoštevati, kaj vaša koža resnično potrebuje, ko se stara. Simptomi in znaki staranja kože, ki jih običajno želimo odpraviti, so drobne linije, gube, suha koža, povešena koža, vdrta lica, starostne pege in neenakomeren ten kože.

Obstajata dva glavna vzroka za te težave kože:

  • notranje staranje
  • in zunanje staranje.

Notranje staranje je naravni proces staranja, pri katerem se naše telo upočasni in začne proizvajati manj beljakovin in drugih ključnih sestavin, ki ohranjajo našo kožo močno in prožno. Te ključne sestavine so kolagen – beljakovina, odgovorna za močno in čvrsto kožo , elastin – beljakovina, odgovorna za prožno kožo, in hialuronska kislina, kislina, ki je ključna za vlažno in mehko kožo. Po 20. letu starosti začne naše telo proizvajati vse manj teh temeljnih sestavin za zdravje kože.

Staranje kože

Zunanje staranje pa je pospeševanje tega procesa zaradi zunanjih dejavnikov, kot so izpostavljenost soncu, modra svetloba, onesnaženje, cigaretni dim in drugi toksini. Vsi ti dejavniki pospešujejo razgradnjo kolagena in izgubo elastina v dermisu, zaradi česar se koža naguba, poveša in pojavi težave s pigmentacijo prej, kot bi morala.

Pomembno je, da poiščemo sestavine, ki lahko obnovijo nekatere naravne sestavine, zaradi katerih je naša koža sploh zdrava. Čeprav ne moremo ustaviti roke časa, obstaja nekaj odličnih sestavin, ki so bile dobro raziskane in znanstveno dokazane za boj proti notranjemu in zunanjemu staranju.

5 Najboljših sestavin za nego kože proti staranju

  1. SPF (zaščitni faktor pred soncem) ščiti zdravje kože

Najpomembnejši izdelki proti staranju, ki jih lahko dodate v svoj vsakdanjik, so mineralni ali kemični izdelki za zaščito pred soncem, ki zagotavljajo osnovno zaščito pred škodljivimi žarki UVA in UVB.

SPF krema
Gaia Naturelle Hyaluron Face cream with SPF 30 je vlažilna krema za nego kože na obrazu z zaščitnim faktorjem 30.

Izpostavljenost soncu je najpomembnejši vzrok zunanjega staranja, saj predstavlja 80 % poškodb, ki jih na naši koži povzročijo zunanje sile. Sončni UV-žarki sčasoma razgradijo kolagen v koži in omogočijo nevarnim prostim radikalom, da pustošijo na tonusu in strukturi vaše kože. Brez ustrezne zaščite lahko to hitro privede do povešenosti, gub, temnih madežev in kožne teksture kože, ki vaši polti dodaja leta.

Mit je, da je krema s SPF potrebna le ob močnih sončnih dnevih. V dežju, toči ali soncu je pomembno, da vedno uporabljate kremo za zaščito pred soncem, saj lahko sončni žarki še vedno škodujejo vaši koži skozi oblake in celo skozi okna. Kremo za sončenje nanesite zjutraj, preden odidete od doma, in jo dopolnjujte vsake 2-3 ure, če se zadržujete na neposredni sončni svetlobi, ali enkrat čez dan, če ste več časa v zaprtih prostorih. Izberite kremo za sončenje s širokim spektrom, ki bo vašo kožo zaščitila pred žarki UVA in UVB.

  1. Hidrolizirani kolagenski peptidi

Po zaščiti pred soncem je najboljša sestavina proti staranju hidroliziran kolagen, ki ga v prehranskih dopolnilih najdete v obliki hidroliziranih kolagenskih peptidov. Razgradnja kolagena je najpomembnejši razlog, da se naša koža začne povešati in gubati, zato lahko sposobnost obnovitve dela te bistvene beljakovine v telesu pomembno vpliva na kakovost naše kože.

Hidrolizirani kolagenski peptidi so drobni delci, ki lahko dosežejo dermis (temeljno plast kože) in spodbudijo kožne celice k proizvodnji več naravnih kolagenskih vlaken. Ko se ta vlakna oblikujejo in postanejo debelejša, vaša koža postane bolj čvrsta, gube pa manj izrazite.

  1. Retinol

Ena od najučinkovitejših sestavin proti staranju za izdelke za lokalno nego kože je retinol. Retinol je derivat vitamina A, ki pospešuje obnavljanje kožnih celic, kar pomaga odstraniti odmrle kožne celice in odmašiti pore za bolj sijoč videz. Zaradi tega je učinkovit pri zdravljenju aken in težav s starajočo se kožo.

Ko retinol nanesete na kožo, lahko pomaga tudi pri zagonu proizvodnje kolagena v dermisu, deluje pa tudi kot antioksidant v boju proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali. To lahko skupaj z njegovo sposobnostjo spodbujanja menjave celic znatno izboljša strukturo kože, poleg tega pa ima gladilni in učvrstitveni učinek, ki lahko pomaga pri boju proti drobnim linijam in gubam.

  1. Vitamin C – izboljša barvo kože in preprečuje vnetja

Lokalni vitamin C (znan tudi kot L-askorbinska kislina) je ena najboljših sestavin za nego kože, ki jo lahko dodate v svojo rutino, če imate težave z mlahavo kožo. Vitamin C je močan antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom v dermisu in zmanjšuje njihove škodljive učinke na naravno zalogo kolagena in elastina. To pomaga upočasniti učinke staranja kože ter zmanjšuje linije in gube.

Serum za obraz

Gaia Naturelle Vitamin C serum je obnovitveni serum za nego kože.

Vitamin C je tudi tako imenovani kofaktor pri proizvodnji kolagena, zato dejansko pomaga pospešiti naravni proces proizvodnje kolagena in naredi vašo kožo močnejšo in čvrstejšo. Vitamin C ima tudi neverjetne protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati rdečico in starostne pege ter ustvariti enakomernejši ten kože.

  1. Salicilna kislina

Salicilna kislina je še en kemični piling, vendar spada v družino sestavin, znanih kot beta-hidroksi kisline. Raztopi odmrle celice in kožo odlušči, da postane bolj gladka in mlajša.

Za razliko od alfa-hidroksi kislin, ki so vodotopne sestavine, je salicilna kislina topna v olju. To pomeni, da je odlična sestavina za mastno in k aknam nagnjeno kožo, saj lahko raztopi maščobo v porah in uniči bakterije, s čimer odstrani nečistoče in se znebi madežev. Prav tako lahko pomaga zmanjšati pigmentacijo, temne lise in drobne gube na od sonca poškodovani koži.

  1. Hialuronska kislina – vlaži in napihuje kožo

Hialuronska kislina je odlična sestavina, ki se bori proti znakom staranja, saj koži vrača vlago. S staranjem izgubimo veliko hialuronske kisline, ki je naravno prisotna v telesu, kar vpliva na sposobnost kože, da zadržuje vlago. Zato se s staranjem pogosto pojavlja vse bolj suha koža.

Hyaluron Face cream
Hyaluron Face Cream

Hialuronsko kislino lahko najdemo v izdelkih za nego kože, ki nadomestijo del te izgubljene vlage. Je naravni vlažilni dejavnik, ki lahko privlači in zadržuje vodo kot goba. Zaradi tega koža ni le bolj gladka in mehka, ampak ima tudi učinek napihovanja, ki lahko zmanjša videz drobnih gubic in vdrtih ličnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *