Antioksidanti v negi kože: Kako delujejo in kateri so najboljši?

Ne glede na to, ali je vaš cilj zaščititi ali nahraniti kožo, vsi iščejo sestavine, ki dejansko delujejo. Tu vstopijo antioksidanti, bodisi sintetični bodisi naravni spoji, ki imajo posebno supermoč: preprosto povedano, zavirajo neizogibne kemične reakcije, ki poškodujejo celice kože – še en razlog več, da bi morali antioksidante postaviti na piedestal ali še bolje, jih nanašati po celem telesu.

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti so snovi, ki ščitijo celice telesa pred škodljivimi učinki oksidacije. Oksidacija je kemijski proces, pri katerem molekule, imenovane prosti radikali, poškodujejo celice in povzročijo oksidativni stres. Ta proces lahko igra vlogo pri številnih boleznih, vključno z rakom, srčno-žilnimi boleznimi, staranjem in drugimi kroničnimi boleznimi.

Antioksidanti delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale, preprečijo oksidacijo in preprečijo poškodbe celic. Najbolj znani antioksidanti vključujejo vitamine, kot so vitamin C, vitamin E in beta-karoten (provitamin A), pa tudi minerale, kot so selen in cink. Prav tako so antioksidanti prisotni v številnih rastlinskih snoveh, kot so flavonoidi, polifenoli in likopen, ki se nahajajo v sadju, zelenjavi, oreščkih, zeliščih in drugih naravnih virih.

Uživanje živil bogatih z antioksidanti je pomembno za ohranjanje zdravja, saj pomaga zmanjšati oksidativni stres v telesu. Ljudje, ki imajo pomanjkanje antioksidantov ali se izpostavljajo visokim ravni oksidativnega stresa (npr. zaradi kajenja ali izpostavljenosti onesnaženju), so bolj dovzetni za različne bolezni. Zato je uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti, pomembna za splošno dobro počutje in zdravje.

Kako delujejo antioksidanti in zakaj jih potrebujemo?

Antioksidanti, kot so vitamini C in E, nevtralizirajo proste radikale, ki nastajajo zaradi izpostavljenosti soncu, onesnaženju, kajenju in drugim dejavnikom. Prosti radikali so molekule z neparnim elektronom, kar jih naredi nestabilne in lahko povzročijo poškodbe kožnih celic, kar se odrazi v obliki gubic, madežev in drugih znakov staranja kože. Antioksidanti pomagajo preprečiti takšne poškodbe.

Kaj antioksidanti naredijo za vašo kožo?

Večina od nas ve, da so celice gradniki naše kože. Zato »antioksidanti delujejo tako, da pobirajo proste radikale, da ne morejo povzročati poškodb celic«.

  1. Antioksidanti lahko pomagajo popraviti znake staranja

Oksidativni stres razgrajuje kolagen, ovira naravni proces obnove kože in sproži vnetje – te učinke vidite kot gubice, drobne linije, ohlapno kožo, izbruhe aken in neenakomeren ten kože. S pobiranjem prostih radikalov lahko antioksidanti pomagajo preprečiti in odpraviti te vidne znake ter koži povrnejo mladosten sijaj.

2. Antioksidanti pomagajo preprečevati poškodbe kože zaradi sonca.

Po definiciji imajo vsi antioksidanti protivnetne lastnosti.Zmanjšujejo vnetni odziv kože na škodljive žarke sonca, preprečujejo opekline in zagotavljajo izboljšano zaščito pred poškodbami kože in fotostaranjem. Ne nadomeščajo krem z zaščitnim faktorjem, vendar lahko dodatno branijo vašo kožo pred UV žarki.

3. Antioksidanti pomagajo pri obnovi kože.

Vnetje ovira proces obnavljanja kože. Zmanjšanje vnetja omogoča koži, da se sama obnovi in popravi vidne poškodbe. Nekateri antioksidanti, kot je vitamin C, lahko tudi spodbujajo proizvodnjo kolagena, ki je bistven za mladosten videz kože.

4. Antioksidanti lahko pomagajo poenotiti ten kože.

Prosti radikali in pogosta izpostavljenost soncu lahko sprožijo spremembe v proizvodnji melanina v naši koži, kar povzroči temne madeže in neenakomeren ten kože. S preprečevanjem fotostaranja lahko antioksidanti pomagajo preprečiti nenormalno pigmentacijo kože. Nekateri antioksidanti (kot je vitamin C serum) delujejo tudi tako, da zavirajo tirozinazo, encim, ki spodbuja proizvodnjo melanina.

Zaradi teh lastnosti so antioksidanti pogosto sestavni del kozmetičnih izdelkov za nego kože, vključno s serumi, kremami in maskami. Vendar je pomembno vedeti, da rezultati uporabe antioksidantov niso vedno takoj opazni. Dolgoročna redna uporaba je ključna za doseganje najboljših rezultatov.

7 najboljših antioksidantov za vašo kožo

V negovalnih izdelkih za kožo najdemo veliko različnih vrst antioksidantov, nekateri so močnejši od drugih. Tukaj so najbolj priljubljeni antioksidanti.

  1. Vitamin C

Vitamin C je priljubljen med dermatologi in je eden najbolj raziskanih antioksidantov. Kot pobiralec prostih radikalov ima vitamin C veliko koristi za kožo, kot je spodbujanje proizvodnje kolagena (kar pusti kožo bolj čvrsto) in zmanjševanje temnih madežev.

Ko ga najdete na seznamu sestavin, je lahko naveden kot L-askorbinska kislina, vitamin C ester, askorbil palmitat, natrijev askorbil fosfat, magnezijev askorbil fosfat ali lipofilni vitamin C – uporabljajte ga zjutraj, da izkoristite njegovo sposobnost preprečevanja poškodb zaradi sonca in zaviranja hiperpigmentacije – in vedno ga nanesite pred sončno kremo.

2. Niacinamid

Niacinamid, znan tudi kot vitamin B3, je močan antioksidant, ki izboljšuje teksturo in ton kože. Zmanjšuje drobne linije, gube in hiperpigmentacijo ter kaže protivnetne lastnosti.

 Zaradi svoje sposobnosti, da pomiri vnetja, lahko niacinamid pomiri izbruhe aken, izboljša zaščitno funkcijo kože in pomaga pri boju proti rdečici. Ta vitamin se pogosto uporablja za izboljšanje različnih stanj kože, kot sta rozacea in akne, in ne povzroča znanih neželenih reakcij, kar ga naredi idealnega za občutljive tipe kože.

3. Vitamin E

Vitamin E je pomemben antioksidant, potreben za pravilno delovanje številnih organov v telesu, vključno s kožo. Široko je prepoznan po svoji sposobnosti pospeševanja procesa celjenja kože. Nič čudnega, da vitamin E pogosto najdemo v vlažilcih, kremah in losjonih, namenjenih suhi koži, pa tudi v izdelkih za zmanjšanje strij. Vitamin E tudi pomaga stabilizirati druge antioksidante in izboljšati njihovo učinkovitost, zato ga pogosto najdete skupaj z vitaminom C.

4. Retinol (vitamin A)

Če obstaja sestavina, ki ji je bilo večkrat dokazano, da pomaga zavrteti nazaj čas pri staranju kože, je to retinol. Kot derivat vitamina A je ta antioksidant posebej učinkovit zaradi svoje majhne molekulske strukture, ki mu omogoča, da prodre dovolj globoko v kožo, da lahko učinkovito spodbudi proizvodnjo kolagena in pospeši obnovo celic.

Tako brez recepta retinol kot tudi receptni obliki vitamina A (retinoidi, kot je tretinoin) sta učinkovita pri glajenju drobnih linij in gub ter izboljšanju tena kože in barvne nepravilnosti.

5. Koenzim Q10

Ste se kdaj spraševali, kako ste včasih zdržali celo noč brez utrujenosti na koži naslednji dan? No, to je omogočila obilna zaloga koencima Q10 ali coQ10 v vašem telesu – takrat. Toda ko starate, se prisotnost koencima Q10, znanega tudi kot ubikinon, v telesu počasi zmanjšuje, kar nas naredi bolj dovzetne za gubice in fotostaranje. Raziskave kažejo, da nanašanje tega antioksidanta na kožo pomaga preprečiti poškodbe zaradi prostih radikalov in ohranja zdrave kožne celice. Ta hranila koža enostavno absorbira in spodbuja proizvodnjo kolagena, kar pomaga izboljšati elastičnost in teksturo kože.