Kolagen spodbuja rast las – Mit ali resnica?

Ko gre za nego kože in izdelke za lepoto, je kolagen ena izmed najbolj priljubljenih sestavin. Ta beljakovina je polna koristi, ki zagotavljajo neverjetne učinke proti staranju in obnavljanje kože. Poleg svoje sposobnosti, da obnovi zdravje in videz kože, se prehranska dopolnila promovirajo tudi za spodbujanje rasti las.

Uživanje kolagena za lase zagotavlja bistvene aminokisline, kot je keratin, ki so potrebne za močne lase in zdravo lasišče. Kolagen ima tudi zaščitni učinek pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo lasne mešičke. Dopolnjevanje kolagena lahko tudi prepreči starostno redčenje las in sivenje las, ter spodbuja regeneracijo, da prepreči plešavost in izpadanje las.

Kako kolagen podpira rast zdravih las?

Večino težav s kožo, s katerimi se ljudje srečujejo, ko se začnejo starati, je mogoče pripisati zmanjšanju kolagena v telesu. Kolagen je najbolj prisotna beljakovina v našem telesu in ga najdemo v vezivnem tkivu kože, krvnih žil, kosteh, sklepih in vezeh.

Naravne sinteza kolagena v telesu doseže vrhunec v dvajsetih letih, vendar začnejo upadati v zgodnjih tridesetih letih. Ta upad sinteze naravnega kolagena vodi v različne težave, kot so:

  • Izguba elastičnosti in polnosti kože
  • Pojav gub na obrazu
  • Bolečine in nelagodje v sklepih in kosteh
  • Mišična oslabelost
  • Počasno celjenje in okrevanje po poškodbah kože
  • Dehidrirana in suha koža

Kar zadeva zdravje las, ima kolagen pomembno vlogo pri spodbujanju gostih in bujnih las. Rast las poteka v neprekinjenem ciklu in nekatere raziskave kažejo, da ima kolagen pomemben vpliv med temi fazami.

  1. Anagena ali faza rasti  

To je aktivna faza, kjer se začne rast las in običajno traja 2 do 5 let. V fazi anagena so ravni kolagena povečane in obilne v zunanjih plasteh lasnega mešička. To zagotavlja zaščito in krepi lase, ki rastejo iz korenin.

2. Katagena ali prehodna faza

Označuje konec faze rasti, ko se lasni mešički začnejo krčiti in lasje se ločijo od mešička. Teorija pravi, da se kolagen proizvaja v fibroblastih, ki podpirajo lase, ki jih potiska iz mešička.

3. Telogen ali mirovna faza

V tej fazi lasni mešiček počiva in popolnoma preneha rasti. Vsaj 10% las na lasišču ostane v tej fazi več mesecev. Kolagen ostaja v mešičku in pomaga pripraviti lase za novo fazo rasti.

Prednosti kolagena za rast las

Znaki staranja se ne pojavljajo samo na koži, temveč vplivajo tudi na rast las in zdravje las. Staranje las je pogost pojav, ki ga zaznamuje pogosto izpadanje las, redčenje las in spremembe barve las. Naravni proces staranja tudi skrajša cikel rasti las in vpliva na kakovost las, ki rastejo iz mešičkov.

  1. Kolagenski peptidi pomagajo ohranjati aminokisline, potrebne za proizvodnjo keratina.

Lasje so sestavljeni predvsem iz keratina, ki je najpomembnejša aminokislin. Keratin dodaja elastičnost lasem, da se zmanjša možnost izpadanja ali lomljenja lasnih pramenov. Pravzaprav keratin proizvajajo različne aminokisline in proteini, eden izmed njih je kolagen.

Prehranska dopolnila s kolagenom običajno vsebujejo tri najbolj pomembne aminokisline, imenovane prolin, glicin in hidroksiprolin. Razlika med temi in običajnimi esencialnimi aminokislinami je v tem, da jih telo že proizvaja in jih ni treba dobiti iz prehranskih dopolnil in hrane. Uživanje kolagena za lase povečuje ravni prolina, kar pa povečuje proizvodnjo keratina za podporo močnim in elastičnim lasem.

2. Izdelki s kolagenom spodbujajo hidracijo in vlaženje las.

Kolagenski peptidi lahko sodelujejo s hialuronsko kislino, da prestrukturirajo in prenavljajo kožno usnjico za izboljšanje lasišča in ohranjanje zdravega območja okoli lasnega mešička. Kolagenska dopolnila lahko tudi izboljšajo pretok v krvnih žilah, kar podpira oskrbo mešička z bistvenimi vitamini za rast zdravih las.

3. Kolagen ščiti lasne mešičke in podpira zdravo obnovo las.

Kolagen ima tudi naravne antioksidativne lastnosti za zaščito las pred škodo zaradi prostih radikalov. Prosti radikali so škodljive spojine, ki izvirajo iz onesnaženega zraka, pomanjkljive prehrane, življenjskih navad in drugih okoljskih dejavnikov. Lahko napadejo kožne celice in vplivajo na beljakovine, ki ohranjajo lase močne in zdrave.

Obnovitev kolagena okrepi zaščito las pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Prav tako spodbuja obnovo las z zagotavljanjem dovolj aminokislin in proteinskih gradnikov za gostejšo in bolj zdravo rast las. Prav tako odloži redčenje las in izgubo barve ali sivenje las, ki ga povzroča absorpcija prostih radikalov v okolju.

4. Kolagenska dopolnila povečajo aktivnost fibroblastov.

Fibroblasti so najpogostejše celice, najdene v vezivnih tkivih kože, in so glavni proizvajalci kolagena. Izdelki s kolagenom neposredno koristijo naravni proizvodnji kolagena, kar ne le rešuje trenutne težave z redčenjem las, temveč tudi krepi lasne mešičke za izboljšano zdravje las v prihodnosti.

Dodatni nasveti za spodbujanje rasti las

Poleg dnevnega jemanja prehranskih dopolnil lahko v svojo prehrano vključite določena živila, bogata z hranili in vitamini, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena. Tukaj so nekatere bistvene vitamine, ki lahko povečajo proizvodnjo kolagena, ter kje jih lahko najdete:

Vitamin E – ima specifične antioksidativne in protivnetne koristi, ki upočasnjujejo staranje in izpadanje las. Nekatera pogosta živila, bogata z vitaminom E, so špinača, avokado, oreški, mandlji in sončnična semena.

Vitamin C – je močno hranilo, ki podpira proizvodnjo kolagena, ščiti pred prostimi radikali in spodbuja boljšo absorpcijo železa za rast las. Najdemo ga v večini sadja in zelenjave, kot so jagode, ohrovt, paradižniki, papaja, citrusi in paprike.

Cink – povečuje aktivnost proizvodnje kolagena za podporo obnovi kože in celjenju ter je bistven vitamin za rast las. Nekateri najboljši viri cinka so špinača, mandlji, semena lubenic, mlečni izdelki in ovseni kosmiči.

Omega-3 maščobne kisline – pomagajo spodbuditi rast las in zagotavljajo protivnetne lastnosti za zaščito zdravja las in okrepitev mešičkov. Dnevni vir omega-3 predstavljajo ribe, morski sadeži, oreščki, lanena semena ter rastlinska olja, kot sta sojino olje in kanola olje.