Kolagen – Ključna beljakovina za kožo, lase in nohte

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu, predstavlja pa temeljno gradbeno enoto kože, kosti, mišic, tetiv, ligamentov ter hrustanca. Gre za strukturno beljakovino, ki daje koži čvrstost in elastičnost ter pomaga pri ohranjanju strukture drugih tkiv v telesu.

Ta pomembna beljakovina je sestavljena iz dolgih verig aminokislin, zlasti glicina, prolina, in hidroksiprolina. S svojo močno molekularno strukturo je odgovoren za vzdrževanje integritete kože, sklepov in drugih tkiv.

Kolagen je ključnega pomena za zadrževanje vlage v koži, kar ohranja njeno hidriranost in prožnost. Hkrati pospešuje celjenje ran ter pomaga pri obnavljanju in regeneraciji celic.Poleg tega je kolagen bistven za ohranjanje zdravja sklepov in hrustanca, saj zagotavlja njihovo prožnost ter prevodnost in absorpcijo udarcev med gibanjem.

Z leti se naravna proizvodnja naravnega kolagena v telesu zmanjšuje, kar lahko vodi v izgubo elastičnosti kože, nastanek gubic, krhke nohte, suhe lase in težave s sklepi. Zato je uživanje prehranskih dodatkov postalo priljubljeno za ohranjanje zdravja kože, las, nohtov in sklepov ter splošno dobro počutje.

Najnovejše raziskave kažejo, da lahko uživanje kolagena s pomočjo prehranskih dopolnil pomaga povečati raven kolagena v telesu in podpreti njegovo funkcionalnost. Pomembno je izbrati kakovosten dodatek, ki ustreza potrebam posameznika in je pridobljen iz preverjenih virov.

Kako prepoznati kakovosten kolagen?

Kolagenov na trgu je ogromno, zato je pri izbiri prehranskega dopolnila s kolagenom ključno, da razumemo, kaj določa kakovost tega izdelka.

  1. Količina kolagena

Pri izbiri kolagenskega dodatka je nujno paziti na vsebnost kolagena, saj je ta ključna za njegovo učinkovitost. Zadostna vsebnost kolagena v dodatku zagotavlja, da bo ta prispeval k obnovi in podpori strukturam, ki jih kolagen podpira v telesu.

Za doseganje opaznih rezultatov kolagena za kožo je priporočljivo uživanje vsaj 2,5 do 3 grame kolagena na dan. Takšna količina je potrebna, da se dosežejo učinki na koži, kot so izboljšana elastičnost, hidratacija in zmanjšanje gubic. Redno uživanje te količine kolagena lahko prispeva k bolj mladostnemu in zdravemu videzu kože.

Za podporo zdravju sklepov in hrustanca pa se priporoča višja količina kolagena. V tem primeru je priporočljivo uživati do 10 gramov kolagena za sklepe na dan. Takšna količina lahko pomaga pri izboljšanju prožnosti sklepov, zmanjšanju bolečin in podpori celotnemu zdravju sklepov.

2. Hidroliziran ribji kolagen

Med različnimi oblikami kolagena je hidroliziran ribji kolagen priljubljena izbira, saj je znano, da se ta oblika hitro absorbira v telo. Hidrolizacija pomeni, da so molekule kolagena razdeljene na manjše peptide, kar omogoča, da se lažje prebavijo in absorbirajo v prebavnem sistemu.

Manjše molekule v hidroliziranem kolagenu imajo boljšo biološko razpoložljivost, kar pomeni, da se lažje absorbirajo in bolje izkoriščajo v telesu. Zaradi tega je ta oblika kolagena učinkovitejša pri podpori obnovi tkiv, kot so koža, lasje, nohti in sklepi.

Ena od ključnih prednosti hidroliziranega ribjega kolagena je njegova sposobnost, da se hitro absorbira v krvni obtok. To pomeni, da se lahko hitreje dostavi v tkiva, kjer je potreben za podporo tvorbi kolagena. Posledično omogoča boljšo podporo obnovi in regeneraciji tkiv v telesu.

Poleg tega je hidroliziran ribji kolagen običajno bolj prebavljiv in manj verjetno povzroča prebavne težave v primerjavi z drugimi oblikami kolagena. Zaradi te lastnosti je primeren tudi za ljudi z občutljivim prebavnim sistemom.

Zaradi hitre absorpcije in visoke biološke razpoložljivosti je hidroliziran ribji kolagen priljubljena izbira za tiste, ki iščejo učinkovito dopolnilo za podporo zdravju kože, las, nohtov in sklepov

3. Dodane sestavine

Poleg kakovostnega kolagena, prehranska dopolnila vsebujejo tudi druge ključne sestavine, ki pomembno prispevajo k njihovi učinkovitosti. Ne le, da krepijo učinke kolagena, ampak lahko tudi podprejo njegovo absorpcijo in delovanje v telesu. Med najbolj priljubljenimi dodatki so vitamin C, MSM (metilsulfonilmetan) in hialuronska kislina.

  • Vitamin C: Ključni sodelavec za tvorbo kolagena

Vitamin C je bistven za tvorbo kolagena. Deluje kot katalizator pri sintezi kolagena, kar povečuje njegovo proizvodnjo in stabilnost v telesu. Ta antioksidant ne le podpira tvorbo kolagena, temveč tudi ščiti obstoječi kolagen pred poškodbami prostih radikalov, kar prispeva k ohranjanju zdravja in elastičnosti kože ter drugih tkiv.

  • Hialuronska kislina: Naravna vlažilna sestavina

Hialuronska kislina je znan naravni vlažilec, ki je ključnega pomena za hidracijo kože. Ta sestavina zadržuje vlago v koži, kar ji daje polnost, elastičnost in mladosten videz. Skupaj s kolagenom lahko hialuronska kislina pripomore k obnovi in ohranjanju hidrirane ter zdrave kože.

  • MSM (Metilsulfonilmetan): Podpora za zdravje tkiv

MSM je organska spojina, ki se pogosto uporablja za podporo zdravju kože, las, nohtov in sklepov. Ta sestavina lahko pomaga zmanjšati vnetja, podpira tvorbo kolagena in pomaga pri ohranjanju prožnosti ter zdravja tkiv.

S sinergijskimi učinki vitaminov, mineralov, in drugih sestavin v dodatkih kolagena se ustvarja kombinacija, ki deluje na več ravneh in podpira različne vidike zdravja kože, las, nohtov ter sklepov.