STARŠI, SPRIJAZNITE SE, DA NISTE “KUL”

Dejstvo, s katerim se ne more sprijazniti veliko staršev mladostnikov in mladostnic je, da jim v teh občutljivih letih predstavljajo najmanj privlačne, najmanj pametne, najmanj smešne, najmanj zanimive in nedvomno najbolj »nekul« osebe na svetu. Pripravite se, saj bo to stanje trajalo nekaj let. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se prebiti čez najbolj problematična leta.

Pobeg iz varnega sveta družine

Biti »kul«, pripadati in izstopati, je velik del mladostniške izkušnje, ki se začne veliko pred adolescenco. Poganja jo želja počutiti se sprejet kot član razpoznavne skupnosti. Pomeni izstop iz varnega sveta družine, starševstva, v mladostniško skupino vrstnikov. To, da se jim ne zdite »kul« je povezano z željo po individualizaciji in zagotavljanju, da poosebijo vse, kar niste vi.

Družina kot varnostna mreža

V tem obdobju razvoja naj bi v najboljšem primeru družinsko življenje in udeleženci v njem ponudili zakulisje skupnosti, neke vrste varnostno mrežo. Mladostnik/mladostnica mora vedeti, da je njegova/njena družina tam, če bo potreboval/a nekaj, kar jim ne more nuditi njihova vrstniška skupina. Sprijaznite se morate, da so vrstniki v življenju mladostnika v ospredju družabnega življenja. Družina je varnostna mreža, ki ga/jo spremlja, opazuje in poseže vmes, kadar je to potrebno. Pustite, da vaš mladostnik/mladostnica išče nove informacije. Oddih od vsega, kar pozna, je nekaj normalnega, zato ga/je ne ovirajte. Ne bodite presenečeni, če bo o pridobitvi informacij poročal/a tudi vam in da bodo te zgodbe vsebovale pripombe o tem, kako je to »kul« v primerjavi s tem, kaj počne vaša družina. V teh trenutkih si zapomnite, da je to potrebno obdobje v njegovem/njenem potovanju proti neodvisnosti. Vaša odgovornost je, da preprosto vztrajate, saj veste, da bo sčasoma minilo in da boste zatem zavzeli normalnejši prostor v njenih družbenih interakcijah. Vse dotlej pa mu/ji namenite pozornost in se pogovarjajte, kader si to želi.

Bodite starš in ne prijatelj/prijateljica

Zaradi varnosti in zdravega razvoja otroka je pomembno, da ostanete v starševski vlogi. Ne poskušajte biti »kul«. Povsem normalno je, da v tem obdobju vašemu otroku niste zanimivi. Navsezadnje ima zdaj vaš otrok obilico drugega dela, to je iskanje pomembnih ljubečih razmerij zunaj doma, gradnjo mreže prijateljev in urjenje svoj sposobnosti v odnosih, ki ga/jo bodo oskrbele z vsemi potrebami v njegovem/njenem odraslem življenju. Mladostniki imajo podobne želje kot odrasli: željo po neodvisnosti in gradnji ljubečih razmerij. To navdaja vašega otroka z občutkom, da sodi še kam drugam kot domov in da njegove/njene misli, mnenja in navzočnost pomenijo nekaj še komu drugemu kot samo staršem. Pravzaprav vas mora skrbeti, če v tem obdobju vaš otrok nima vrstniške skupine in punco/fanta. Če preživlja ves prosti čas z vami, sam/a ali na računalniku, bodite pozorni. To je lahko pokazatelj, da stvari v njegovem/njenem življenju ne potekajo dobro. Samotarji, ki niso del nobene vrstniške skupine svoje starosti, tvegajo, da bodo postali nevarno odtujeni, depresivni in nedružabni.

Alkohol in droge

Potreba po iskanju skrajno »kul« ravnanja je razumljiva, vendar jo lahko spremljajo visoka tveganja, ki lahko vodijo otroke v nevarnost. Višek vključujejo droge in alkohol, saj to lahko vodi do težavnih in včasih življenjsko ogrožajočih posledic. Razen da upajo na najboljše, lahko kot starš posežete in pripravite otroke tako, da z njimi vedno znova govorite o tveganjih zlorabe drog in alkohola. Ne zatiskajte si oči in upajte na najboljše! Prevzemite odgovornost za ozaveščanje! Prav tako se seznanite z znaki in simptomi zlorabe substanc in bodite pozorni na dokaze v tistem trenutku, ko se pojavijo. Ne samo alkohol, tudi droge so danes zlahka dostopne, zato se zavedajte morebitnih tveganj in jih vključite kot nujen predmet pogovorov dokler se sporočilo popolnoma ne usede.

Kadar gredo otroci od doma se vedno pozanimajte, kdo je voznik. Kadar gredo od doma jim dajte jasno vedeti, da ste med tistimi starši, ki jih lahko pokličejo, če bi kaj spremenilo njihov načrt ali šlo narobe. Vedno bodite na tekočem, kje bo vaš mladostnik/mladostnica preživela noč, ter kako se bo tja in nazaj odpravila/a. Nič ni narobe, če do onemoglosti govorite o tveganjih zadetosti in pijanosti in neželenih spolnih spodbudah. Poudarite, kako lahko to vodi do obžalovanja in zanemarjanja velikih težav. Seveda navedeno ne bo pomagalo, če se tudi vi ali vaš partner kdaj opijeta. Besede morate vedno podkrepiti z dejanji in lastnim zgledom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *