KAKO DO VITKOSTI, ZDRAVJA IN ENERGIJE?

Se spominjate svojega otroštva, ko ste se prebujali polni življenjske energije v težkem pričakovanju novega dne? Bili ste polni energije, radovedni in kreativni. Čez nekaj let je vsa ta energija počasi ugašala. Zakaj se počutite slabo?

Zakaj se zbudite utrujeni tudi po osmih urah spanja?
Jutranja kava morda začasno reši posledice. Vzrok pa se skriva v zastrupljenosti organizma ter podhranjenosti z vitamini, minerali, mikroelementi… V današnjem času nas z vseh strani ogrožajo strupi – dobimo jo z vodo, ki jo pijemo, z zrakom, ki ga dihamo, s hrano, ki jo pojemo ter kemikalijami, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu in kozmetiko, ki jo uporabljamo za higieno in lepotičenje. Predvsem procesirana hrana, ki predstavlja velik delež prehrane sodobnega človeka, je polna strupov, ki so ji dodani že med samo rastjo, za izboljšanje okusa in namene konzerviranja. Hkrati med procesiranjem ali toplotno obdelavo doma uničimo skoraj vse vitamine, minerale, antioksidante, elemente v sledeh in encime, ki so potrebni za aktivno in pretočno prebavo.

Telo in duh sta povezana
Telo in duh sta nezdružljivo povezana, zato sploh ni presenetljivo, da se zaradi zastrupljenosti organizma poleg bolj ali manj resnih bolezni pri marsikomu pojavi depresija, nepojasnjeni strahovi (anksioznost), neskoncentriranost, apatičnost in podobna stanja. Po naravi smo ljudje kreativna, radovedna, mirna in vesela bitja. Kadar svoje možgane obremenjujemo s strupi ter jih po drugi strani zaradi uživanja nevredne hrane, ki ima zgolj kalorije, vendar nobene hranilne vrednosti, podhranimo, ne moremo pričakovati, da bodo delali v skladu z njihovimi naravnimi sposobnostmi. K telesni izčrpanosti, čustveni izžetosti in duševnem nezadovoljstvu poleg zastrupljenosti organizma in hranilne podhranjenosti vse bolj prispeva preveč delovnih obveznosti in obremenjenosti ter zastrupljenost z negativnimi informacijami.

Kako vzpostaviti ravnovesje?
Kako ob zastrupljenosti organizma ponovno obnoviti ravnovesje, ki ga potrebujete za vitkost in zdravje? Če koprnite po dobrem počutju, energičnosti, miru in ravnovesju v sebi vam najprej priporočam spremembo življenjskega sloga. Ironično je še naprej početi iste stvari in pričakovati drugačne rezultate. Če želite shujšati, okrepiti zdravje in povečati življenjsko energijo, je osnova sprememba prehranjevalnih navad. Kot sem že omenila na začetku, sta telo in duh povezana, zato boste z zdravim telesom, ki ga ne obremenjujejo toksini in prehranjenostjo z hranilnimi snovmi, kos tudi vsakodnevnim delovnim in družinskim obveznostim ter stresu. Odvečne maščobne blazinice, celulit in ostale toksine iz telesa odplaknite z zdravo prehrano brez stradanja in štetja kalorij.

Verjamem, da med vami ni junaka, ki se med prazniki pri obloženih mizah ne bi pregrešil s hrano, ki vsebuje veliko moke, sladkorja, maščob, soli in škodljivih dodatkov. Srečo imamo, da nam je narava podarila dragocena naravna darila v obliki superhrane, ki nam lahko pomaga očistiti sledi naših grehov.

Kaj je superhrana?
Superhrana vsebuje številne vitamine, minerale, esencialne maščobne kisline, polisaharide, encime in esencialne aminokisline, telesu pomembne proteine in antioksidante, skratka vse tiste snovi, katerih uživanje poveča našo vitalnost in energijo ter na splošno pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Živila, ki jih uvrščamo med superhrano, poleg tega spodbujajo delovanje imunskega sistema ter pomagajo pri čiščenju in alkaliziranju telesa. Superhrana so naravna živila, ki delujejo podobno kot zdravila.

Zelena superhrana
Glavna prednost zelene superhrane je vsebnost klorofila. Kemijska sestava klorofila je zelo podobna sestavi človeške krvi. Klorofil razstruplja telo, spodbuja tvorbo hemoglobina in eritrocitov, čisti črevesje in ureja prebavo, deluje antikarcinogeno, pomaga pri odpravljanju notranjih vnetij in infekcij, pospešuje celjenje ran, odpravlja slab zadah, čisti dihalne poti, spodbuja tvorbo mleka pri doječih ženskah, poživlja krvni obtok in še in še…

Trenutno zelo priljubljena zelena superhrana so alge. Chlorella in Spirulina so odličen vir beljakovin. Spirulina velja za eno z beljakovinami najbogatejših živil, ki pomaga telesu graditi čvrste mišice in tkiva. Vsebuje 70 odstotkov beljakovin, kar je neprimerno več od količine beljakovin, ki jih vsebuje zrezek (25 odstotkov). Spirulina pomaga uravnavati sladkor v krvi, zato je zelo priporočljiva hrana za diabetike.

Imunskemu sistemu pomaga alga Chlorella, ki se poleg tega ponaša tudi kot sredstvo za zniževanje holesterola in proti preprečevanju nastanka krvnih strdkov. Sladkovodne alge klorela so naučinkovitejše pri razstrupljanju težkih kovin. Težke kovine so strupi, ki močno poškodujejo živčevje in celo dedno zasnovo. So najpogostejši vzrok za nastanek avtoimunskih bolezni in bolezni živčnega sistema. Kronična zastrupljenost s težkimi kovinami povzroča bolezni, kot so: alergije, Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, depresija, pozabljivost, fibromialgija, Crohnova bolezen… Izvor težkih kovin je hrana, voda, zrak in amalgamske zalivke (»temne plombe« v zobeh). Naše telo ne pozna učinkovitega mehanizma, kako izločiti težke kovine, zato najprej krožijo v krvi, nato pa se po tednu ali dveh naložijo v tkiva. Težke kovine je zelo težko premakniti iz teh skladišč; potrebujemo snovi, ki jih bodo mobilizirale. Za to uporabimo čemaževo tinkturo, ki mobilizira težke kovine iz tkiv, mišic in organov ter koriandrovo tinkturo, ki mobilizira težke kovine iz možganov in živčevja. Če ne veste, kje bi se skrival vzrok vašega slabega počutja, brezvoljnosti, kandide ipd., vam priporočam odstranitev amalgamskih zalivk, saj se iz njih pri telesni temperaturi izločajo težke kovine! Amalgam, ki ga uporabljajo danes, sestoji iz 53% živega srebra, 30% srebra, 12% bakra, 4% cinka in 1% kositra. Te snovi so zdravju izredno škodljive. Med najbolj škodljivimi je srebro, saj iz plombe z lahkoto izhlapeva. Preizkus o izhlapljivosti težkih kovin iz amalgamske zalivke si lahko ogledate v dokumentarcu Čudovita resnica.

Izjemno zdrav superhrana so kaljena žita. Ječmenova trava ima 11-krat več kalcija kot kravje mleko, poleg tega pa je izjemno bogata z železom, vitaminom C in bioflavonoidi. Deluje antivirusno in nevtralizira težke kovine v krvi. Ječmenova trava pomaga pri: ker vsebuje veliko organskega natrija, drži kalcij v ravnovesju v našem krvnem obtoku in hkrati raztaplja kalcijeve obloge na sklepih, kar lahko pomaga pri ohranjanju trdnih kosti; pomaga pri prebavi z boljšim izločanjem solne kisline v želodcu; pomaga pri alkalizaciji (razkisanju) našega organizma; je odličen multivitaminski nadomestek, ki ga telo zlahka, hitro in učinkovito absorbira.

Pšenična trava je odličen alkalizator. Je odličen naraven vir vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, ki skupaj pripomorejo k urejeni prebavi, odstranitvi toksinov iz telesa in povzročijo splošno izboljšanje krvne slike. Pomaga pri slabokrvnosti, normalizira ščitnico in spodbuja presnovo.

Semena
Chia semena so bogata z maščobnimi kislinami (predvsem omega-3), z beljakovinami in vlakninami. Nase vežejo vodo, zato zaužita (predhodno namočena) pomagajo hidrirati telo, pomagajo pri prebavi in povečajo absorbcijo hranil v črevesju. V receptih jih lahko uporabljamo tudi kot nadomestek jajc (1 žlička chia semen = 1 jajce). Chia semena nimajo posebnega okusa, zato jih v muslijih, smoothijih in drugi hrani sploh ne boste opazili. Pripravite si lahko tudi okusen čokoladni puding s chia semeni, ki ga obožujejo tudi otroci.

Sadje in oreščki
Sadje in oreščki so superhrana predvsem zaradi čudovite lastnosti, da se uspešno borijo s prostimi radikali v telesu. Uživanje dovolj sadja in oreščkov pospešuje metabolizem in pomaga v boju proti staranju.

Med sadno superhrano so pri poznavalcih zdrave prehrane trenutno izjemno priljubljene goji jagode. Sadež, ki originalno raste v Mongoliji in Tibetu, je bogat vir vitaminov C (vsebujejo ga kar 500-krat več kot pomaranča), A, B1, B2, B6 in E. Goji jagode poleg tega vsebujejo tudi številne aminokisline in sledi mineralov.

Še ena superhrana iz te skupine je maca. Maca vsebuje veliko beljakovin, železa, cinka, magnezija, kalcija, ogljikovih hidratov, fosforja in skoraj vse vitamine. Deluje kot afrodiaziak, pomaga pri neplodnosti, uravnovešanju harmonov, povečuje koncentracijo in moč, izboljšuje imunski sistem, skrbi za boljše razpoloženje…

Gobe
Rejši gobe preprečujejo glavobol, utrjujejo imunski sistem (uspešne so celo v boju s hepatitisom), blažijo bolezni prebavil (tudi pri rani na želodcu). Astmatiki uživajo gobe zaradi njihovega zdravilnega učinka na dihala. Rejši gobe uravnavajo tudi sladkor v telesu.

Ostala superhrana
Čemaž je izjemno domače zdravilo, ki ima več zdravilnih učinkov kot česen. Me drugim izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, deluje antiseptično, niža vročino, deluje očiščevalno na celotno telo, znižuje krvni pritisk in še kaj bi se lahko našlo. Celo medvedi naj bi ga iskali in uživali po zimskem spanju ravno zaradi očiščevalnih lastnosti, zato se mu reče tudi ‘medvedji česen’. Poznamo ga tudi pod imeni divji česen, gozdni česen, kačji lek in štrkavec. V čemaževi tinkturi so ujete vse moči katere se nahajajo v svežih listih čemaža, ko so ti na vrhuncu svojih moči.

V novem letu vam želim veliko kreativnosti, dobrega počutja, obilja energije, jasne misli in iskrivega duha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *