Shujšaj in izboljšaj svoje zdravje s pitjem zelenih smoothijev

Spoznaj 10 izjemnih koristi uživanja zelenih smothijev/kašastih sokov.

Preden sem začela pisati ta članek sem v svojem mešalniku/blenderju v samo nekaj minutah naredila liter zelenega kašastega soka (smoothie), ki ga pijem med pisanjem. Od kar sem pred meseci med branjem knjig Victorije Boutenko, ki je izumiteljica zelenih kašastih sokov, odkrila izjemne koristi te zelene pijače, je vsak dan tako, saj se je moje zdravje in počutje še izboljšalo, čeprav skrbim za zdravo prehrano. Pijem ga dopoldan in zvečer. Poleg tega, da mi kašasti sokovi dajo veliko energijo za delo, so polni pomembnih vitaminov in mineralov ter beljakovin. Ne glede na to, kako se prehranjujete, vam priporočam uživanje zelene zelenjave, ki vsebuje veliko klorofila. Poleg zelenih solat in svežeih sokov so zeleni kašasti sokovi najokustnejši način za vključitev večje količine zelenja v vsakodnevno prehrano, še posebej pri otrocih.

Zeleni kašasti sokovi so izjemno okusni, osnovni recept pa je vedno enak: sadje, zelenolistna zelenjava in voda.

Pitje zelenih kašastih sokov prinaša kar 10 pozitivnih koristi:
VISOKA HRANILNOST
Zeleni kašasti sokovi vsebujejo od 40-60 odstotkov sadja in 40-60 odstotkov zelenja (solata, ohrovt, blitva, špinača, zelenje od pese ali korenčka, stebelna zelena, divje rastline kot so trpotec, kopriva …). Začni z večjim deležem sadja in manjšo količino zelenja, da se navadiš na okus. Kasneje počasi povečuj delež zelenja…

LAHKA PREBAVLJIVOST
Zeleni kašasti sokovi so lahko prebavljivi. Med tem ko sadje velja za najlažje prebavljivo živilo, z mešanjem v mešalniku/blenderju izjemno lahko prebavljivo postane tudi zelenje. Z mešanjem v dovolj močnem mešalniku/blenderju stremo trdne molekulske strukture v rastlini. Zelenje zmeljemo v kašasto zmes, kar le težko storimo z žvečenjem. Zakaj je to pomembno? Kakovostne sestavine v zelenju so shranjene v trdnih rastlinskih celicah, ki jih moramo streti, da koristne snovi telo lahko izkoristi.

VSEBUJEJO VELIKO VLAKNIN – SPODBUJAJO PREBAVO IN IZLOČANJE STRUPENIH SNOVI
Kašasti sokovi v primerjavi z navadnimi sokovi vsebujejo tudi vlaknine, ki delujejo kot črevesna metla – pometli bodo s tvojimi strupi in drugimi odpadnimi snovmi ter spodbudili tvojo prebavo. Če imaš težave z neredno prebavo in zaprtostjo, so “zelenčki” naravna rešitev za tvoje težave.

SO OKUSNI
Okus zelenja vsem ni všeč, zato ga v smoothijih prekrijemo z okusnim sadjem. Zelenje izravnava sladkost sadja v okusno ravnotežje okusov. Zeleni kašasti sokovi so zelo okusni, zato so primerni za vse starosti. Presenečeni boste, kako je lahko nekaj zelenega tako okusno.

BOGASTVO KLOROFILA
Molekule klorofila so zelo podobne molekulam človeške krvi. Klorofilu se pripisujejo mnogi koristni učinki, med drugim pospešuje tvorbo krvnih celic, razstruplja celoten organizem in čisti jetra, zdravi notranja vnetja, krepi črevesje in prebavo, zmanjšuje neprijetne telesne vonjave, odpravlja sluz in izcedek iz nosu, pomaga pri zdravljenju večine bolezn,…Popij dva ali tri kozarce na dan in zaužil/a boš dovolj zelenja, da boš prehranil/a telo ter prejel/a in vsrkal/a vse kar potrebuje tvoje telo za ohranjanje in vrnite celostnega zdravja. Zeleni kašasti sokovi odpravljajo dva poglavitna vzroka vseh bolezni: zastrupljenost organizma in podhranjenost celic s hranilnimi snovmi.

HITRA PRIPRAVA
Že dolgo se zavedam pozitivnih koristi za zdravje, zato sem si že dolgo nazaj kupila sokovnik s katerim sem si delala sadne in zelenjavne sokove. Iz zelenja, ki raste na vrtu in divjih rastlin, ki sem jih nabrala v naravi, sem si vsak dan delala sokove. Kmalu sem izgubila voljo, saj mi je sočenje soka vzelo veliko časa. Med tem ko mi je sočenje in čiščenje sokovnika vzelo dobrih 20 minut časa, za pripravo kašastega soka potrebujem manj kot 5 minut, skupaj s čiščenjem. Sestavine naložim v posodo, dolijem vodo, vključim program za kašasti sok in v 17 sekundah imam okusen in zdrav napitek. Umažem le eno posodo, ki jo operem pod vodo. Preprosto, hitro, zdravo in okusno!

OTROCI JIH OBOŽUJEJO
Otroci jih obožujejo, zato jih še posebej priporočam, če vaš malček ne mara zelene zelenjave. Zelene kašaste sokove lahko uživajo dojenčki od 6 meseca naprej. Pri dojenčkih bodite previdni in počasi povečujte količino zelenega kašastega soka. Trik za otroke: poleg ostalega sadja in zelenja dodaj borovnice, maline, jagode ipd. sadje, ki bodo obarvali zeleno pijačo.

MANJ OLJA IN SOLI V HRANI
Ne maraš zelenja? Zaužij ga v osvežilnem napitku brez olja in soli!

S SEBOJ JIH LAHKO NESEŽ V SLUŽBO ALI NA POT
Čeprav so sveži najboljši, jih lahko piješ tudi v službi ali na poti.

ŽELEL/A SI BOŠ ŠE VEČ
Po nekaj tednih pitja zelenih kašastih sokov si boš zaželel/a še več zelenja. Tvoje telo bo zahrepenelo po klorofilu. Velja naslednja enačba: KLOROFIL=ŽIVLJENJE

Redni uživalci zelenih kašastoh sokov poročajo o naslednjih pozitivnih učinkih:
– izboljšanje zdravja (95 %)
– več energije (85 %)
– pozitivnejša naravnanost in stabilnejše razpoloženje (54 %)
– lepša polt, lasje in nohti (50 %)
– izguba teže (50 % ljudi je povprečno izgubilo 2 kg na mesec z vključitvijo litra “zelenčkov” na dan)
– manjša želja po sladkarijah in ostali nezdravi prehrani (65 %)
– manj spanja in bolj globok spanec (60 %)

Izkušnje kažejo, da redno uživanje s klorofilom bogatih napitkov tudi zmanjšuje željo po hrani z veliko nezdrave maščobe. Kdor želi izgubiti odvečno telesno težo, naj vsekakor poskusi z vsakodnevnim zelenim kašastim sokom namesto obroka – poleg odličnega okusa nas vsaj pol litra takšnega napitka nasiti in zadovolji za več ur!

MOJ NAJLJUBŠI RECEPT ZA ZELEN KAŠASTI SOK
Sestavine:
šop zelenja po želji (špinača, blitva, solata, pesino zelenje…)
1 banana
1 jabolko
2 mandarini ali 1 pomaranča
1 dl svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev
3 dl vode
2 čajni žlički Chia semen
1 čajna žlička konopljinih proteinov v prahu

Investiraj v svoje zdravje, ter si namesto jutranje kave, ki te zastruplja, vsak dan privošči vitaminsko bombo, ki te bo pomladila. Tudi otroci so navdušeni!

Zaživi polno življenje z veliko energije, dobrim razpoloženjem in jasnimi misli!
Na zdravje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *