8 razlogov, zakaj obožujem presno vegansko prehrano

Presno veganstvo je ena izmed najlepših izkušenj v mojem življenju, saj mi je poleg zdravega in vitkega telesa, bistrega uma, izjemne energije in veselja do gibanja, prineslo doživljanja in osebni napredek, ki ga drugače ne bi dosegla. Tako sem zbrala 8 razlogov, zakaj obožujem presno vegansko hrano.

1. Prihranek časa

Na presni prehrani prihranim ogromno časa, ker mi ni potrebno kuhati in pospravljati ogromne količine umazane posode. Čez dan uživam sadne mono obroke (to pomeni samo eno vrsto sadja v obroku), kar pomeni, da za obrok vzamem šop banan, jabolka, mandarine, kakije, breskve… Sadje je »ultra hitra hrana«, ki jo imam s seboj, kamorkoli se odpravim in nisem odvisna od zunanje ponudbe. Zvečer si le pripravim še veliko solato, za kar prav tako ni potrebno veliko pripravljanja in pospravljanja. S sadjem in zelenjavo ni nepotrebnega dela, ostane le čisti užitek. Zaradi prihranka časa imam več časa za delo in kreativnost v svojem podjetju ter čas za ukvarjanje s športom, branje knjig, počivanje, druženje…

2. Vitkost

V primerjavi s standardnim načinom prehrane lahko na nizkomaščobni presni prehrani jem, kolikor si želim in mi ni potrebno skrbeti za celulit in odvečne kilograme. Zaradi velikega vnosa ogljikovih hidratov imam čez dan veliko energije, pri meni se je zbudila naravna želja po gibanju, ki je prej nisem imela. Če želite shujšati, se znebiti celulita ter obenem uživati v sladkem okusu brez omejevanja kalorij in uživati v gibanju, je to vsekakor način prehrane s katerim boste dosegli hitre in vidne rezultate. Na presni prehrani so rezultatu hitro vidni, saj sadje in zelenjava vsebujeta veliko vode, vlaknin in čiste energije.

3. Zdravje

Tri leta sem na presni veganski prehrani in v tem času nisem imela niti najmanjšega prehlada ali glavobola. Izginile so moje težave z menstrualnimi krči. Z visokim vnosom ogljikovih hidratov in nizkim vnosom maščob ter pravilnim kombiniranjem sadja in zelenjave, mi je samo v enem tednu uspelo ozdraviti kandido za katero sem trpela že nekaj let. Moja koža je končno postala čista in sijoča.

4. Energija

Še nikoli v življenje nisem imela toliko energije. Pred leti sem zjutraj morala popiti kavo, da sem se prebudila. Sedaj se zjutraj zbudim sveža in spočita ter z velikim pričakovanjem, kaj mi bo prinesel nov dan. In zato mi ni potrebno uporabljati nobenih stimulantov kot je kava, energijske pijače, čokolada ipd. Vse kar potrebujem je obrok svežega sadja. Ko postanem ponovno lačna, pojem naslednji sadni obrok.

5. Zadovoljstvo

Veliko ljudi misli, da zdrava prehrana pomeni odpovedovanje vsej hrani, ki jo imajo radi. Zdrava prehrana jim je sinonim za odpovedovanje in mučenje, v njej ne vidijo nobenega užitka in zadovoljstva. Ljudje mislijo, da trpim, kadar se moram odpovedati npr. pici in si s seboj prinesem banane. Vendar niti malo ne trpim, trpela sem pred leti, ko sem jedla kuhano hrano, ki mojemu telesu ni prinašala čiste energije, dovolj hranljivih snovi, me je zastrupljala, onemogočala koncentracijo in razmišljanje, me delala lenobno, bolno… Prej sem vedno hrepenela po hrani, ker moje telo iz kuhane hrane ni dobilo tisto, kar je potrebovalo. Vedno sem hrepenela po sladkem. In sadje je tako okusno, sočno in sladko, da me popolnoma zadovolji! Na presni prehrani z velikim vnosom sadja (ogljikovih hidratov) ter malo maščobami bo vaše telo zadovoljno in ne bo hrepenelo po hrani, ki ste jo včasih jedli. Seveda je pomembno, da se tega lotite na pravi način ter upoštevate tudi pomembne sodejavnike, kot so izogibanje stresu, dovolj spanja in počitka, gibanje, zadovoljujoči odnosi, kreativno delo, izpostavljenost soncu… Zelo pomembno za doseganje sreče in zadovoljstva v življenju je, da prisluhnete potrebam svojega telesa.

6. Bister um

Um se mi je zbistril, brez težav ostanem skoncentrirana in produktivna. Možgani in vsaka celica v našem telesu za svoje delovanje potrebuje energijo, torej visok delež ogljikovih hidratov. Prehrana vpliva na razmišljanje, zbranost, sproščenost… Najboljši vir ogljikovih hidratov, ki so namenjeni človeku (glede na našo telesno opremljenost, to je zunanjost in prebavila), je sadje.

7. Stik s seboj in naravo

Tekom presnega prehranjevanja sem postala vse bolj povezana tako s seboj kot naravo. Imam bolj zdrav odnos tako do svoje duše kot telesa. Pomembna mi je osebna rast ter življenje, kot nam ga je namenila narava. Na presni prehrani se ne čisti samo telo, ampak tudi glava, saj možgane več ne obremenjujemo s težko in visoko maščobno hrano.

8. Skromnost in hvaležnost

Hvaležna sem za ugotovitev, da v materialnem smislu, v življenju ne potrebujem veliko. Sreča in zadovoljstvo se skrivata v drobnih stvareh, predvsem v izkušnjah. Med tem ko nas nakup nove stvari zadovolji samo za kratek čas, nam izkušnje in spomini ostanejo za vedno. Stvari se pokvarijo, jih izgubimo… Izkušenj in spominov, ki hranijo našu dušo, nam ne more vzeti nihče.

Suzana Fridl, avtorica knjig Vitki in zdravi, Zdravo hujšanje je naravno hujšanje ter Pot do vitkosti in zdravja

www.vitki-in-zdravi.siwww.suzanafridl.siwww.greenlife.siwww.naravneigrace.siwww.sanus.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *