Klorirana voda je sovražnik lepe kože, las in zdravja

Avtor: Suzana F.

V vsakodnevnem življenju se premalo zavedamo, da je čista in varna voda temelj za dobro zdravje. Kakovost pitne vode je pomemben dejavnik za naše zdravje, dobro počutje in lepoto. Klorirana voda je sovražnik lepega videza in zdravja. Se tudi vi radi tuširate s toplo vodo ali namakate v kadi, ne da bi vedeli kako škodite svoji koži, lasem, očem in celotnemu zdravju? Potem je čas, da spoznate klor in njegovem škodljivem vplivu na vaše telo.

Klor in njegova škodljiva narava

Klor so v 19. stoletju pričeli dodajati pitni vodi, da bi ustavili in preprečili razvoj nekaterih nevarnih epidemij (kot je npr. kolera). Število bolezni je močno upadlo, saj je klor odličen uničevalec mikroorganizmov, torej parazitov in patogenih bakterij, ki nastajajo v vodovodnih sistemih in so krivi za nastanek bolezni in epidemij, zato so ga začeli redno uporabljati pri oskrbi z javno pitno vodo. Danes uporablja klorirano vodo večina gospodinjstev.

Problem je, ker klor ne napada samo patogene bakterije in parazite, prav tako napada in uničuje tudi naša na kemikalije občutljiva telesna tkiva in celice. Klor je navsezadnje znan kot obstojna kemikalija, kar pomeni, da se ne razgradi.

Kako klorirana voda vpliva na naše zdravje?

Povprečno naj bi v telo dobili od 300-600 krat več klora od še varne količine. Vendar je dejstvo, da je klor tako škodljiva kemikalija, ki povzroča škodo že v najmanjših količinah (kot naj bi ga bilo varno zaužiti), da nima kaj iskati v našem telesu! Problematičen ni samo klor, ki ga zaužijemo s pitjem klorirane vode, ampak tudi klor in druge škodljive karcogene kemikalije, ki nastanejo kot reakcija pri kloriranju vode in jih inhaliramo skozi dihala ter absorbiramo skozi kožo med tuširanjem in kopanjem.

Pri kloriranju vode nastanejo trihalometani (THM). To so stranski produkti, ki nastanejo pri reakciji klora z organskimi snovmi v vodi. Ti stranski proizvodi proizvajajo proste radikale v telesu, ki sprožijo poškodbe celic in so zelo rakotvorni. Te spojine so škodljive, če jih zaužijemo, inhaliramo ali absorbiramo skozi pore na koži. THM iz kemično obdelane vode je povezan z neplodnostjo, s spontanimi splavi, prirojenimi okvarami in nizko porodno težo.

Raziskava o učinkih klorirane vode na zdravje je pokazala vrsto škodljivosti na zdravje. Klorirana voda povečuje bolezni in težave z mehurjem in ledvicamiProsti radikali v klorirani vodi so povezani z okvaro jeter, slabitvijo imunskega sistema in ateroskleroznih sprememb v arterijah.

Klor iz vode med tuširanjem zelo hitro hlapi in ga inhaliramo skozi dihalne odprtine. Izhlapevanje klora med tuširanjem je povezano z večjim tveganjem za bolezni dihal, saj se lahko poškoduje sluznica dihal. Poleg nastanka določenih vrst raka je zato pogost povzročitelj astme in bronhitisa. Inhaliranje klora lahko povzroči velike težave astmatikom, prav tako pa povzroča težave s sinusi in pljuči.

Klor je močno antimikrobno sredstvo in je učinkovit pesticid proti različnim sevov bakterij, zato klorirana voda škoduje tudi koristnim bakterijam v črevesni flori. Škodljive spojine v razkuženi vodi morda ne dosežejo črevesje s pitjem vode, vsekakor pa ga dosežejo s prhami in kopelmi.

Vpliv klora na kožo in lase

Klor močno izsušuje in draži oči, kožo in lase. Klor je glavni krivec za prezgodnje staranje kože, suho in razpokano kožo po celotnem telesu. Povzroča nastanek novih ali poslabša stanje obstoječih kožnih izpuščajev in aken. Povzroča izsušenost, poškodovane in tanke lase, njihovo prekomerno izpadanje, največkrat pa je tudi poglavitni krivec za nastanek prhljaja.

Kadar se tuširamo ali kopamo absorbiramo 50 % več klora kot če bi pili vodo

Medtem ko naše telo lahko izloči veliko klora, kadar pijemo klorirano vodo (vendar pri tem povzroča škodo in preobremenjuje mehur in ledvice), so THM in druge dezinfekcijske stranske spojine veliko bolj škodljive, saj klor skupaj z drugimi kemikalijami med tuširanjem tako hitro hlapi, da jih vdihujemo in inhaliramo neposredno v krvni obtok. Problem je, ker se večina ljudi zaveda kakovosti pitne vode, zelo malo pa je govora o škodljivosti klora med tuširanjem in kopanjem, ko klor inhaliramo skozi dihala in absorbiramo skozi pore, ki jih odpremo s tuširanjem s toplo vodo. To pomeni neposredni vnos škodljivih kemikalij v krvni obrok! Uporaba klorirane vode za tuširanje in kopanje bi nas morala še bolj skrbeti kot poraba klorirane vode za pitje in kuhanje. Z 10-minutnim tuširanjem dobimo v telo več klora kot če popijemo 2 litra vode. Filtracija tuša in kopalne kadi je zato še pomembnejša kot voda ki jo pijemo.

Kaj se dogaja med tuširanjem in kopanjem s klorirano vodo?

Topla voda med tuširanjem ali kopanjem povzroči, da se pore odprejo. Koža z razširjenimi in odprtimi porami je zelo dovzetna za absorbiranje, zato se klor takoj brez težav vsrka v telo in preide v krvni obtok. Stopnja absorpcije je znatno višja, če poležavate v topli vodi. Bolj kot je voda vroča, večja je škoda in hujše so posledice. Poleg vsega tega klor iz vode hlapi tako hitro (navsezadnje je klor pri sobni temperaturi plin), da ga veliko vdihujemo. Inhaliranje klora v kombinaciji z drugimi kemikalijami lahko povzroči resne in trajne težave z dihalnim sistemom. Kot že rečeno je inhaliranje in absorpcija skozi kožo veliko nevarnejša od pitja, saj preidejo kemikalije direktno v krvni obtok, medtem ko se zaužita klorirana voda med prebavo vsaj filtrira.

Kako poskrbimo za minimalen kontakt s klorom?

V vsakodnevnem življenju se premalo zavedamo, da je čista in varna voda temelj za dobro zdravje. Velikokrat se sprašujem, zakaj se ne sprejmemo nekateri ukrepi kot je obvezna namestitev kvalitetnih filtrov, ki iz pitne vode odstranijo vse škodljive snovi, da bi imeli vsi dostop do vode, ki ne bi škodila našemu zdravju. Zato ne verjemite zagotovilom pristojnih institucij, ki nam zagotavljajo, da je naša voda varna in v skladu z dovoljenimi vrednostmi. Sporna je namreč že sama višina dovoljenih vrednosti. In navsezadnje se morate zavedati, da že minimalne količine klora, težkih kovin in pesticidov povzročajo na dolgi rok resno in težko popravljivo škodo v telesu, med katerimi so v ospredju bolezni živčnega sistema, dihalnih poti, rakava obolenja ter vedno pogostejše težave z neplodnostjo ter razvoju fetusaVsak strup je škodljiv in povzroča škodo že v minimalnih količinah!

V svojem vsakodnevnem življenju zato poskrbite za minimalen kontakt s klorom. Svojo družino, še posebej otroke, zaščitite pred škodljivimi učinki klora. Najboljša naložba, ki se obrestuje na zdravju in manjši porabi kozmetičnih sredstev za reševanje težav z lasmi in očmi, ki jih povzroča klor in druge kemikalije, je naložba v vodne filtre, ki poleg klora vodo očistijo tudi drugih nečistoč (pesticidov, težkih kovin…).

Filtracija klora pod tušem ali kopalno kadjo je zelo enostavna in predstavlja zelo malo investicijo. Priporočam filter za tuš, ki ga tudi sama uporabljam. Z njegovo uporabo boste imeli mehko in prožno kožo brez aken ter močnejše, mehkejše in zdrave lase, ki vam ne bodo izpadaliZnebili se boste tudi prhljaja. S tem boste zmanjšali tudi stroške raznih losjonov in krem za obraz in telo ter izdelkov za negovanje las. Tudi barva las bo veliko lepša in obstojnejša.

Tuširanje s prečiščeno vodo prinaša koristi celotnemu zdravju, saj preprečuje izhlapevanje in posledično inhaliranje klora ter absorpcijo klora skozi kožne pore direktno v krvni obtok.

Druge preproste metode za zmanjšanje izpostavljenosti kloru so: krajše in manj pogosto tuširanje, izogibanje pretirano vroči vodi… Te tehnike pomagajo zmanjšati vašo izpostavljenost kloru, če nimate filtra za tuš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *