Kako negovati kožo poleti?

Nega kože poleti

Kako poletno vreme vpliva na našo kožo

Zakaj pride do fotostaranja?

Prekomerna izpostavljenost soncu, lahko vodi do dehidracije kože

Izbruhi aken so najpogostejši poleti

Najboljši nasveti za nego kože poleti

Ko slišim besedo ”poletje”, si predstavljam kratke hlače, visoke temperature, kopalke, piknike na soncu, proste dni na morju,..

Vendar pa se z visokimi temperaturami, pojavijo tudi nevarnosti povezane s pretiranim ali nezaščitenim izpostavljanjem soncu. Vsi si želimo, da bi bila naša koža čim dlje nepoškodovana in mladostna, kajne?

Poleti, ko je naša koža izpostavljena soncu in visokim temperaturam, jo je treba še posebej negovati z različnimi negovalnimi izdelki, ter poskrbeti za zadosten vnos hranil s prehranskimi dopolnili.

Kako poletno vreme vpliva na našo kožo

Verjetno, že vsi veste, da je UV-sevanje eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki povzročajo prezgodnje staranje kože, ki ga imenujemo tudi fotostaranje.

Kaj je UV – sevanje ?

UV svetloba je del elektromagnetnega valovanja. Spekter UV svetlobe je razdeljen na 3 dele in sicer UV-A, UV-B ter UV-C.

Najdaljšo valovno dolžino imajo žarki UVA, sledijo jim žarki UVB in UVC, ki imajo najkrajšo valovno dolžino. Medtem ko se žarki UVA in UVB prenašajo skozi ozračje, vse žarke UVC in nekatere UVB absorbira zemeljska ozonska plast. Večina UV-žarkov, s katerimi pridete v stik, so torej žarki UVA z majhno količino UVB.

UV- ŽARKI
 

Tako kot vse oblike svetlobe v elektromagnetnem spektru se tudi UV-sevanje razvršča po valovni dolžini. Valovna dolžina opisuje razdaljo med vrhovi v nizu valov.

  • Žarki UVB imajo kratko valovno dolžino, ki doseže zunanjo plast kože (epidermis).
  • Žarki UVA imajo daljšo valovno dolžino in lahko prodrejo v srednjo plast kože (dermis).

Sevanje UVC je del spektra UV-sevanja z najvišjo energijo. Sončno sevanje UVC ne doseže zemeljske površine, ker ga blokira ozonska plast v ozračju. Zato je edini način, kako je človek lahko izpostavljen sevanju UVC, umetni vir, kot sta svetilka ali laser.

Zakaj pride do fotostaranja?

Fotostaranje je povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše telo se sicer lahko do neke mere samo brani pred prostimi radikali, s snovmi imenovanimi antioksidanti. Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Fotostaranje
Poškodbe na koži in prezgodnje staranje kože zaradi sonca imenujemo fotostaranje

Zakaj so radikali tako problematični? Radikali škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, proteine in lipide. Prav tako pa lahko pospešijo razgradnjo kolagena v telesu ali aktivirajo vnetne dejavnike, ki zmanjšajo sintezo prokolagena v telesu.

Kolagen je namreč najbolj prisotna beljakovina v našem telesu, saj predstavlja kar 30% naše telesne sestave. Nekateri, ga imenujejo kar ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj. Med drugim skrbi tudi za elastičnost naše kože in ko v naši koži ni več kolagenskih vlaken, koža nima več opore in se posledično povesi.

”Mlado” kožo v 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Prekomerna izpostavljenost soncu, lahko vodi do dehidracije kože

Čeprav je vaša koža sestavljena iz 70 % vode, je še vedno mogoče, da postane dehidrirana. Visoke temperature namreč povečujejo izgubo vode iz telesa, kar lahko vodi v dehidracijo kože. Prav tako, lahko zmanjšanje ravni vlage v koži povzročijo drugi zunanji dejavniki, kot so:

  • klimatske naprave
  • večja vlažnost v okolju
  • izpostavljenost močnemu UV sevanju
  • dolge prhe

Problem dehidrirane kože pa ni le v estetiki. Suha koža je lahko nevarna. Slabo navlažena koža namreč ne more ustrezno vzdrževati kožne pregrade. Zato je ta bolj ranljiva za poškodbe iz zunanjih virov in okolja. Ko kožna pregrada ni učinkovita, lahko prepušča bakterije, kar lahko privede do okužbe.

Izbruhi aken so najpogostejši poleti

Ko se temperature dvignejo in se v okolju poveča vlažnost, začnejo žleze lojnice v naši koži proizvajati presežek sebuma (naravnega olja). Izločeno olje se prilepi na površino kože, kar lahko zamaši naše pore.

Akne poleti
Izbruhi aken so najpogostejši poleti

Ste vedeli, da so izbruhi aken najpogostejša težava kože poleti? Poleti se namreč zaradi višjih temperatur več znojimo, bakterije in olja v koži se nato mešajo z znojem, kar povzroča zamašene pore in akne.

Najboljši nasveti za nego kože poleti

  1. Navlažite vašo kožo

Poletno sonce – v kombinaciji z vročino, vlago, plažo, klorom in klimatskimi napravami – pogosto povzroči, da je koža veliko bolj suha kot običajno. Pred sončenjem kožo navlažite vlažilno kremo in nanesite kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Po sončenju in pred spanjem pa uporabite bogatejši losjon, da bo koža čim bolj navlažena, mehka in gladka. Priporočamo, da vlažilna krema za obraz in losjon za telo vsebujeta hialuronsko kislino.

Naravna kozmetika
Losjon in krema za obraz s hialuronsko kislino

Hialuronska kislina za  je namreč ena najboljših vlažilnih sestavin. Hialuronska kislina, znana tudi kot hialuronan, je bistra, lepljiva snov, ki jo naravno proizvaja naše telo. Največ, kar 50% njene celotne koncentracije, se nahaja v koži.

Hialuronska kislina vašo kožo obnavlja, navlaži in zaceli. Dokazano je, da uživanje 120-240 mg hialuronske kisline na dan poveča vlažnost kože.

  1. Redno uporabljajte kremo za sončenje

Sončna krema je edini zanesljivi način za zaščito in preprečevanje škodljivega vpliva sončnih žarkov. Zato vsak dan nanesite zadostno količino sončne kreme (2mg/cm² kože ali ¼ čajne žličke za celoten obraz) z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več.

Poleti je potrebno sončno kremo tudi večkrat ponovno reaplicirati, saj se ob izpostavitvi močnemu UV-sevanju, njena učinkovitost zmanjša že po nekaj urah.

  1. V nego kože vključite antioksidante

Ste vedeli, da je vitamin C zelo učinkovit v boju proti prostim radikalom?

Vitamin C deluje tako, da ustvarja sijočo polt, izenačuje ten kože in gladi drobne gubice. Normalna koža namreč vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne in dobro znane funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov.

Vitamin C serum
Vitamin C serum

Prav tako zavira melanogenezo, s čimer našo kožo ščiti pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Melanociti namreč zaradi izpostavljenosti UV-žarkom prekomerno proizvajajo melanin in nastanejo kožne pigmentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *