Kateri kolagen izbrati?

Kateri kolagen izbrati

Kolagen je trenutno nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih sestavin na trgu. Nekateri prisegajo na njegove učinke proti prezgodnjem staranju kože, drugi ga uporabljajo za bolj močne in trdne nohte ter sijoče lase.

Ob poplavi različnih kolagenov na trgu, se je težko odločiti katerega izbrati. V tem članku bomo predstavili, kaj je hidroliziran kolagen, zakaj ga naše telo potrebuje, ter katere vrste kolagena poznamo. Upamo, da bo s tem vaša izbira lažja.

Kazalo vsebine:

Kaj je kolagen?

Zakaj naše telo potrebuje kolagen?

Katere so različne vrste kolagena?

Zakaj v prehranskih dopolnilih vedno zasledimo izraz ”hidroliziran kolagen”?

Kateri vir kolagena v prehranskih dopolnilih je najboljši?

 

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, saj predstavlja med 25 in 30% vseh beljakovin v telesu. To je kar tretjina telesne sestave. Najdemo ga v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh.

Vloga kolagena v telesu je zelo pomembna, saj pomaga pri razvoju organov, celjenju ran in tkiv, obnovi roženice, dlesni in lasišča. Lahko bi rekli, da kolagen deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in trdnost telesnih tkiv. Po približno 20. letu pa začne proizvodnja lastnega kolagena v telesu upadati. Po podatkih naj bi telo po 20. letu vsako leto proizvedlo 1,5% manj kolagena.

Znaki pomanjkanja kolagena
Znaki pomanjkanja kolagena

Z drugimi besedami, če ste stari 21 let in več, vam kolagen verjetno koristi, saj je potreben za zdravo kožo ter zdravje mišic, sklepov in kosti. Znaki pomanjkanja kolagena so zlasti več gub, mlačna koža, lomljivi lasje in nohti, boleči sklepi, toge mišice.

Študije kažejo, da lahko z uživanjem prehranskih dopolnil s kolagenom, spodbudimo telo, da ponovno začne sintetizirati lastni kolagen. S tem poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče, močne lase in hitrejšo rast las, čvrste nohte in bolj gibljive sklepe.

Zakaj naše telo potrebuje kolagen?

  1. Kolagen upočasnjuje staranje kože – kolagen za kožo pomaga zmanjšati gube in izboljša splošni videz in zdravje kože.
  2. Podpira delovanje sklepov – človeški sklepi so zaščiteni zaradi zdravega hrustanca, ki ga podpira kolagen. Prehranska dopolnila s kolagenom so lahko vir za dopolnitev njegove ravni, ki se s starostjo zmanjšuje.
  3. Varuje zdravje kosti – kolagen je ena od pomembnih sestavin kosti in pomaga ohranjati njihovo trdnost. Kosti s starostjo slabijo in se tanjšajo, kar vodi v razvoj težav, vključno z osteoporozo.
  4. Podpira rast mišic – tudi mišice so tkivo, katerega del je kolagen, natančneje od 1 do 10 %, mišice pa ga potrebujejo za pravilno delovanje.

Katere so različne vrste kolagena?

Kolagen je sestavljen iz treh različnih aminokislin – hidroksiprolina, glicina in prolina, najdemo pa ga v različnih virih, kot so piščančje, goveje, ribje in jajčne lupine. Obstajajo tudi različni podtipi kolagena, pri čemer vsak vir vsebuje različne vrste, ki koristijo različnim področjem vašega zdravja.

Vir kolagena v hrani
Vir kolagena v hrani

Kolagen tipa 1 je najbolj razširjen v našem telesu in sestavlja naše kosti, kite in vezi. Kolagen tipa 2 je pomemben za zdravje sklepov, saj sestavlja hrustanec ter mu pomaga zagotoviti elastičnost in moč za optimalno gibanje sklepov.Obstaja tudi kolagen tipa 3, ki ga najdemo v našem hrustancu, vezivnem tkivu in kostnem mozgu, kolagen tipa 4 najdemo predvsem v naši koži, kolagen tipa 5 pa je ključen za tvorbo in trdnost kosti.

Kljub temu, da obstaja 28 različnih vrst kolagena, ki se razlikujejo glede na to, kje v telesu izvirajo in kakšna je njihova aminokislinska struktura, gre še vedno za isto beljakovino. Ko zaužijete kolagen, obnovite ves svoj kolagen v telesu, ne le npr. tipa 1 ali 3.

Zakaj v prehranskih dopolnilih vedno zasledimo izraz ”hidroliziran kolagen”?

Če ste začeli kupovati prehranske dodatke s kolagenom, ste morda slišali, da so blagovne znamke začele navajati lep opis hidroliziran kolagen. To pomeni, da so beljakovini dodali hladne encime, ki jo razgradijo, saj se tako dodatek lažje absorbira kot kolagen, ki ga zaužijemo s hrano.

Po zaužitju kolagena se namreč molekula razgradi na di- in tri-peptide, ki so sestavljeni iz aminokislin. Ti peptidi se nato absorbirajo skozi črevesje in vstopijo v krvni obtok, kjer se premaknejo v krvne žile v koži. Ko ti drobni koščki kolagena pridejo v kožo, delujejo kot signali celicam, ki proizvajajo kolagen, imenovanim fibroblasti. Ti koži sporočijo, da je nastala ”rana”, ki jo je treba popraviti.

kolagen shot
Prehransko dopolnilo s kolagenom – Kolagen shot

Pomislite, kaj se zgodi, ko se opraskate na koži. Na rani je zdaj poškodovan kolagen, kar med procesom celjenja sproži večjo proizvodnjo kolagena. Študije kažejo, da naj bi bili prehranski dodatki, ki vsebujejo kolagen kar 5x bolj učinkoviti, kot kolagen, ki ga zaužijemo s hrano.

Kateri vir kolagena v prehranskih dopolnilih je najboljši?

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen, so izdelana iz živalskih virov, kot so ribe, svinje ali govedo. Vsak od teh virov ima svoje prednosti in slabosti.

Goveji in svinjski kolagen sta najpogostejša na trgu in sta tudi najcenejša (zaradi večje razpoložljivosti virov). Po drugi strani pa je ribji kolagen malce dražji in ima dokazano boljšo absorpcijo.

Svetujemo, da ste pozorni predvsem na ekološko kmetovanje, saj je pri teh virih manjša verjetnost pojava težkih kovin ali pesticidov.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *