4 Koristi kolagena

Koristi kolagena

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v telesu. Predstavlja 25-30 % vseh beljakovin v telesu in je naša glavna strukturna beljakovina, ki jo najdemo v zunajceličnem matriksu (ECM) in vezivnih tkivih, vključno s kostmi, mišicami, kitami, ligamenti, hrustancem, kožo, črevesno sluznico, krvnimi žilami, dentinom zob in roženice.

Poleg tega, da kolagen zagotavlja strukturno celovitost telesa, zagotavlja trdnost in elastičnost kože ter podpira biološke funkcije celic, razvoj tkiv in organov, celjenje kosti in krvnih žil ter tvorbo zunajceličnega matriksa. Pomembno vlogo ima tudi v laseh, nohtih, kosteh in črevesni sluznici.

Kolagen ne velja za popolno beljakovino, saj ne vsebuje vseh devetih esencialnih aminokislin. Vendar je to edinstvena vrsta beljakovin, ki večino svoje strukture dobi iz dveh aminokislin, ki ju proizvaja naše telo: glicina in prolina.

Zakaj uporabljati prehranska dopolnila s kolagenom?

S staranjem se proizvodnja kolagena upočasni. To postopno izgubljanje kolagena se začne v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih. To je eden od glavnih dejavnikov, ki prispevajo k procesu staranja. Najbolj opazen znak je, da je koža videti manj čvrsta, kar s seboj prinese pojav drobnih linij in gub.

Poleg starosti imajo pri zmanjševanju kolagena v telesu vlogo tudi številni dejavniki življenjskega sloga.  Tukaj je nekaj dejavnikov življenjskega sloga, ki lahko vplivajo na proizvodnjo kolagena:

  • Izpostavljenost soncu
  • Uživanje alkohola
  • Kajenje
  • Prekomerno uživanje rafiniranega sladkorja

Če torej želite pomagati svoji koži pri staranju ali se preprosto boriti proti negativnim stranskim učinkom sonca, sladkorja in alkohola, so lahko kolagenska dopolnila za vas prava izbira.

Koristi kolagena

Večina raziskav o kolagenu se osredotoča na zdravje kože, sklepov in kosti.

  1. Kolagen za kožo

Koža, največji organ v telesu, je sestavljena predvsem iz kolagena, elastina in hialuronske kisline. Te sestavine pomagajo ohranjati strukturo in vlažnost kože.

Študije so pokazale, da lahko kolagenski peptidi, ki se lahko absorbirajo v dermis kože, izboljšajo zdravje in staranje kože, saj povečajo število in premer kolagenskih in elastinskih vlaken, spodbujajo proliferacijo in gibljivost fibroblastov ter povečajo proizvodnjo hialuronske kisline.

Kolagen za kožo

Več študij je pokazalo izboljšanje znakov in simptomov staranja kože po dodajanju kolagena, vključno z izboljšanjem hidratacije kože, elastičnosti, gubanja in gostote kolagena v dermisu.

  1. Sindrom krhkih nohtov

Za sindrom krhkih nohtov, ki se pogosto pojavlja pri ženskah, so značilni hrapavi, raztrgani in luščeči se nohti. Kolagen lahko izboljša te simptome in pospeši rast nohtov. V eni od študij so preučevali učinke 2,5 g posebnih bioaktivnih kolagenskih peptidov (BCP) na dan 24 tednov.

Kolagen za nohte

Zdravljenje z BCP je zmanjšalo pogostost lomljenih nohtov za 42 % in pospešilo hitrost rasti za 12 %, kar kaže, da je lahko dodajanje kolagenskih peptidov učinkovito zdravljenje sindroma krhkih nohtov.

  1. Kolagen za sklepe

Del procesa staranja so tudi otrdeli sklepi. Ker kolagen sestavlja del hrustanca v naših sklepih, se ta obloga v sklepih s staranjem začne obrabljati.

Kolagen za sklepe

Raziskave kažejo, da hidroliziran kolagen pripomore k lažjemu gibanju sklepov in zmanjšuje bolečine, povezane s poslabšanjem stanja. Poleg tega lahko uživanje kolagenskih peptidov celo pomaga povečati odzivnost kosti na celjenje.

  1. Druge koristi

Druge trditve, ki se nanašajo na zdravje črevesja, presnovo in izgubo telesne teže, imajo omejeno količino raziskav. Ali pa se raziskave osredotočajo na specifične aminokisline, ki sestavljajo večino strukture kolagena.

Čeprav te trditve nimajo raziskav, ki bi jih v celoti podprle, to še ne pomeni, da niso koristne. Pomembno je le, da ste seznanjeni z raziskavami in da se odločite na podlagi informacij glede na razloge, zaradi katerih želite kolagen vključiti v svojo prehrano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *