6 razlogov zakaj morate v vašo rutino nege kože vključiti vitamin C serum

Serum za obraz

C vitamin velja za zlati standard za nego kože. Dokazano je namreč, da ima vitamin C neverjetne učinke na zdravje vaše kože. Vitamin C serum kožo uspešno ščiti pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože ter pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo.

Vitamin C za kožo

Lokalni vitamin C je priljubljena sestavina, ki lahko pomaga upočasniti zgodnje staranje kože, preprečiti poškodbe zaradi sonca ter izboljšati videz gub, temnih madežev in aken.

Vitamin C je antioksidant, kar pomeni, da se bori proti škodljivim prostim radikalom (toksinom), ki pridejo v stik s kožo iz zunanjih virov, kot je onesnažen zrak, ali iz notranjosti telesa zaradi normalnih procesov, kot je presnova. Prosti radikali lahko poškodujejo kožo, zato se lahko z lokalno uporabo vitamin C seruma borimo proti prostim radikalom in lahko izboljšamo splošni videz kože.

Koristi vitamina C za kožo

  1. Vitamin C lahko pomaga izboljšati videz gub

Nekaj kliničnih študij je pokazalo, da lahko vitamin C izboljša gube. Ena študija je pokazala, da je vsakodnevna uporaba pripravka z vitaminom C vsaj tri mesece izboljšala videz drobnih in grobih gub na obrazu in vratu ter izboljšala splošno strukturo in videz kože.

  1. Kožo ščiti pred prostimi radikali

Vitamin C lahko pomaga tudi pri zaščiti kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, če se uporablja v kombinaciji s širokospektralno zaščito pred soncem. Klinične študije so pokazale, da lahko kombinacija vitamina C s vitaminom E, zmanjša rdečico in pomaga zaščititi kožo pred dolgotrajnimi poškodbami zaradi škodljivih sončnih žarkov.

  1. Vitamin C je ključen za sintezo kolagena v telesu

Vitamin C pa poleg vseh drugih koristi, močno vpliva tudi na sintezo kolagena v telesu. Kolagen je naravno prisotna beljakovina v telesu, ki se sčasoma izčrpa. S staranjem namreč začne sinteza naravnega kolagena v telesu upadati. Manjša raven kolagena lahko povzroči nastanek drobnih linij in gub.

Vitamin C je znan po tem, da v procesu sinteze kolagena spodbuja tvorbo kolagena. Pravzaprav sinteza kolagena ne more potekati brez vitamina C. Vitamin C je namreč bistveni kofaktor za dva encima, ki sta potrebna za sintezo kolagena:

  • prolil hidroksilazo, ki stabilizira molekulo kolagena
  • lizil hidroksilazo, ki zagotavlja strukturno trdnost

Proizvodnjo kolagena lahko spodbudite tudi s prehrano, najboljša izbira pa so prehranska dopolnila s kolagenom. Dokazano je namreč, da so ta 5x bolj učinkovita, kot kolagen iz prehrane.

Prehranska dopolnila namreč vsebujejo hidrolizirane kolagenske peptide. To pomeni, da je kolagen v postopku hidrolize, razgrajen na manjše delce imenovane peptide. Zaradi majhnosti teh molekul, se te lažje in hitreje absorbirajo, kot velike molekule iz prehrane.

  1. Vitamin C lahko izboljša videz hiperpigmentacije

Poleg tega lahko vitamin C zmanjša videz temnih madežev, saj blokira nastajanje pigmenta v naši koži. V kliničnih preskušanjih se je pri večini udeležencev, ki so uporabljali lokalni vitamin C, stanje temnih madežev izboljšalo, pri čemer je bilo zelo malo draženja ali stranskih učinkov, vendar je potrebnih več študij, da bi potrdili svetlejše učinke vitamina C.

 

  1. Vitamin C pomaga pri aknah

Vitamin C pomaga tudi pri aknah, saj ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo nadzorovati nastajanje sebuma (olja) v koži. V kliničnih preskušanjih je uporaba vitamina C dvakrat na dan v primerjavi s placebom zmanjšala obseg aken.

  1. Na splošno pomaga pri celjenju ran

Glede na učinke vitamina C na sončne opekline ne bi smelo biti presenečenje, da lahko lokalna uporaba vitamina C pospeši celovito celjenje ran. Zdravo celjenje ran zmanjšuje tveganje za vnetje, okužbe in brazgotinjenje.

Pomanjkanje tega ključnega vitamina lahko povzroči, da se rane celijo dlje časa. Deloma zato, ker je celjenje ran povezano z nastajanjem naravnega kolagena, vitamin C pa pospešuje nastajanje kolagena.

Kako in kdaj uporabljati vitamin C serum?

Ko kupujete vitamin C serum, preverite kakovost sestavin, ki jih serum vsebuje. Stopnja koncentracije vitamina C v serumu je izjemno pomembna.

Sladka točka vitamina C v serumu je približno 10-20 %. Vsak izdelek s koncentracijo vitamina C nad 20 % lahko povzroči draženje, pri čemer ni nujno, da večja koncentracija pomeni večje koristi.

Sveže očiščena in vlažna koža je bolj vpojna kot suha. Priporočljivo je, da vitamin C serum nanesete neposredno na sveže očiščeno kožo. Če uporabljate tudi tonik, serum nanesite po toniku.

Dermatologi priporočajo, da postane vitamin C serum redni del vaše vsakodnevne rutine za nego kože. Veliko razprav je o tem, ali je treba serum z vitaminom C uporabljati zjutraj ali zvečer.

Vse je odvisno od tega, kakšno kožo imate in katera rutina je za vas najboljša. Nekateri raje uporabljajo serum zjutraj, saj zaradi svojih antioksidativnih lastnosti zagotavlja celodnevno zaščito pred prostimi radikali in onesnaženjem.

V primeru, da vitamin C serum uporabljate zjutraj, po njemu obvezno uporabite vlažilno kremo za obraz ter kremo z zaščitnim faktojem, da boste zaščiteni pred poškodbami zaradi sonca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *