Kaj so gubice in kako nastanejo?

Naša koža v procesu staranja izgublja elastičnost, saj se proizvodnja naravnega kolagena v telesu sčasoma upočasni. Upočasnjevati se začne že po 20. letu, opazno pa postane po 25. letu starosti. Ta proces lahko poslabšajo različni dejavniki, vključno z izpostavljenostjo soncu, onesnaženostjo in nekaterimi življenjskimi navadami.

Proces staranja

S staranjem je koža tudi tanjša in bolj suha. Koža nima več toliko vlage in volumna kot prej, zato je lahko bolj nagnjena k nastanku gub. Razvoj in napredovanje gub od mlade do postarane kože sta povezana s strukturnimi in mehanskimi spremembami, ki jih povzroča staranje.

Poznamo dva procesa staranja:

Notranje staranje – Notranje staranje povzročajo notranji dejavniki in naravni procesi v telesu in je pogojen s časom. Kot že omenjeno v procesu staranja naša koža izgublja elastičnost, kar je povezano z upadanjem in rahljanjem kolagenskih in elastanskih vlaken v koži.

Zunanje staranje – Zunanje staranje je pogojeno z zunanjimi dejavniki, ki pogosto kožo starajo še bolj kot genetski dejavniki. Gre za staranje, ki ga povzroča sončno sevanje, onesnaženje okolja, kajenje, izpostavljanje škodljivim snovem in tudi uživanje neprimerne hrane in substanc, kot je alkohol.

Kaj sploh so gube?

Ponavljajoče se raztezanje in stiskanje kože povzroča poškodbe zunajceličnih vlaken. Med procesom popravljanja se nekatera poškodovana elastična in kolagenska vlakna ne obnovijo v prvotno obliko, ampak jih nadomestijo spremenjena vlakna. Vlakna se lahko pretrgajo in podaljšajo ter ostanejo v podaljšanjem stanju – to pa pomeni nastanek gubice

Zakaj nastanejo gubice?

  1. Genetske predispozicije

Gre za notranji dejavnik staranja. S staranjem koža naravno postaja manj elastična in bolj krhka. Zmanjšana proizvodnja naravnih olj oz. sebuma povzroči, da je koža bolj suha in s tem tudi bolj nagnjena h gubanju.

S staranjem na obrazu izgubljamo kostno maso, maščobo in tudi mišice, zato se obraz nekoliko povesi, gube pa postanejo bolj izrazite. Vsako leto se tudi zniža odstotek proizvodnje kolagena v telesu, kar pomeni večje gubanje kože.

  1. Izpostavljenost sončnemu sevanju

Gre za zunanji dejavnik staranja. Največjo vlogo pri staranju kože igra izpostavljenost UV-sevanju. Ultravijolično sevanje razgrajuje vezivno tkivo kože, torej kolagenska vlakna ter elastinska vlakna, ki so v globlji plasti kože oz. v dermisu.

  1. Onesnaženost okolja in kajenje

Gre za zunanji dejavnik staranja. Onesnaženost okolja, še bolj pa direktna izpostavljenost kajenju, lahko prispevata k hitrejšemu staranju kože, saj gre za izpostavljenost prostim radikalom, ki napadejo celice in jih poškodujejo. S tem poškodujejo tudi kolagen in elastin in koža se stara hitreje.

  1. Mimika

Gre za dejavnik staranja, ki bi ga lahko uvrstili tako k zunanjim kot notranjim dejavnikom, saj so te gubice posledica obeh dejavnikov. Ob vsaki uporabi obraznih mišic pri mimiciranju se pod površino kože ustvari gubica. S staranjem in pod vplivom zunanjih dejavnikov koža izgublja prožnost, zato se ne more več vrniti v prvoten položaj. Več kot mimiciramo z obrazom, bolj so gubice sčasoma vidne. Lahko gre za smejalne gube, drobne linije okoli ust, gube od mrščenja ali pa račje tačke okoli oči.

Podobne gubice lahko povzroča tudi spanje v vedno enakem položaju, ki guba kožo vedno na enakem mestu in tam oblikuje trajno gubico.

Ali lahko upočasnimo oz. preprečimo nastajanje gubic?

Nastajanja gubic ne moremo popolnoma ustaviti, saj je naša genetika zasnovana tako, da se staramo. Lahko pa staranje upočasnimo na številne načine.

Nahranimo telo od znotraj

Staranje je več kot le gubanje kože. Vpliva na celotno telo in izguba kolagena ne prizadene samo naše kože, temveč vse vezno tkivo v telesu in s tem tudi sklepe ter celo prebavila. Pomembno je torej, da skrbimo za zdrav življenjski slog, saj s tem znatno zmanjšamo dejavnike, ki bi nas predčasno starali.

Sem sodi vnos vseh hranil, ki jih telo potrebuje. Izredno pomembne so npr. beljakovine, ki so gradniki našega telesa, poleg tega pa je tudi kolagen beljakovina.

Zelo pomembni so vitamini in minerali. Te spojine delujejo kot antioksidanti, ki se borijo proti snovem, ki poškodujejo celice in lahko pridejo do celice tako od znotraj kot tudi od zunaj. Take škodljive snovi se imenujejo prosti radikali in povzročajo fotostaranje oz. prehitro staranje kože.

Za kožo so izrednega pomena tudi omega 3 maščobne kisline, koencim Q10, dodajamo pa lahko tudi kolagen v obliki prehranskih dopolnil s kolagenom. Prehranska dopolnila lahko dokazano izboljšajo produkcijo kolagena v telesu in s tem tudi strukturo kože.

Nega kože za boj proti staranju

Tudi na zunaj lahko naredimo veliko, še posebej, če se želimo ubraniti pred škodljivimi dejavniki iz okolja. Prvi temelj lepe kože je zagotovo primerna nega z dobro vlažilno kremo. Koža, ki je dobro navlažena, je polnejša in manj mečkljiva, zato je tudi manj gubanja.

Prav tako ne smemo pozabiti tudi na čiščenje kože. To namreč kožo pripravi na sprejem aktivnih sestavin iz negovalnih izdelkov.

Priporočamo tudi izvajanje masaže obraza, ki tkiva dodatno prekrvavi in pospeši nastajanje kolagena. Poleg masaže se lahko naučimo tudi tehnik obrazne joge, ki bodo okrepile mišice pod kožo, pospešile prekrvavitev in poskrbele za dokazano naravno zmanjšanje gub.

Pomembna je tudi zaščita pred sončim sevanjem. Vsi, ki imajo še v pozni starosti lepo kožo, vam bodo zagotovili, da je njihova dnevna spremljevalka krema z zaščitnim filtrom (SPF). Ta prepreči uničenje kolagenskih vlaken in pigmentne lise, ki jih povzroči sončno sevanje.

Dodatna prednost za kožo, ki lahko naredi bistveno razliko, je izbira seruma z antioksidanti, kot je npr. vitamin C serum.

Vitamin C ima dokazano delovanje na zmanjševanje gub, ohranja kolagenska vlakna in celo spodbuja njihov nastanek, reducira pigmentne lise ter tako pomaga ohranjati kožo mladostno in napeto.

 

Načinov je torej precej in danes imamo veliko možnosti, da svojo kožo še dolgo ohranimo lepo in napeto. Kakšna smejalna gubica, ki bo popestrila naš obraz, pa kljub temu ni nič strašnega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *