Hidroliziran ribji kolagen – kaj je in zakaj ga telo potrebuje*

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Najdemo ga v kitah, vezeh, koži, mišicah, kosteh in krvnih žilah ter ima ključno vlogo pri ohranjanju naše splošne strukturne celovitosti.

Žal naše telo z vsakim letom proizvede približno 1 % manj kolagena1 in ga iz naravnih virov zaužijemo veliko manj kot nekoč. To ni recept za dobro zdravje – in zato je na desetine podjetij, ki proizvajajo hrano in prehranska dopolnila, začelo izdelovati izdelke, ki pomagajo zapolniti to praznino. Eden od teh je morski kolagen oz. hidroliziran ribji kolagen.

Kaj je morski oz. hidroliziran ribji kolagen?

Večina morskega oz. hidroliziranega ribjega kolagena, ki se danes prodaja, je pridobljena iz rib, kot sta trska ali polenovka, natančneje iz kože in lusk teh rib. Beljakovine kolagena se odstranijo in nato s postopkom, imenovanim hidroliza (zato jih boste slišali imenovati tudi hidroliziran ribji kolagen), razgradijo na manjše beljakovinske enote (ali kolagenske peptide).

Telo kolagen razgradi na posamezne aminokisline, ki jih telo nato absorbira in uporabi.*Čeprav vsebuje 18 aminokislin, je za hidroliziran ribji kolagen značilna visoka vsebnost glicina, prolina in hidroksiprolina. Pomembno je poudariti, da morski kolagen vsebuje le osem od devetih esencialnih aminokislin, zato ne velja za popolno beljakovino.V tem primeru je dobro, da preverimo, katere sestavine so dodane hidroliziranemu ribjemu kolagenu. Ena izmed odličnih aktivnih sestavin je MSM.

Na tem mestu se spomnimo še kaj je keratin. Keratin je beljakovina, ki je glavni gradnik nohtov in las, je pa tudi sestavina kože. Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina, ki jo je v kolagenu izjemno malo, je cistein.

Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla. Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Kako se ribji kolagen razlikuje od govejega?

Glavne razlike so odvisne od virov kolagena in načina prehranjevanja.

V človeškem telesu najdemo vsaj 28 “tipov” kolagena, vendar trije tipi – tip I, tip II in tip III – sestavljajo približno 90 %2 vsega kolagena v telesu. Morski kolagen vsebuje kolagen tipa I in II. Kolagen tipa I najdemo po vsem telesu (razen v hrustancu), največ pa ga je v kosteh, vezeh, kitah, koži, laseh, nohtih in črevesni sluznici. Tip II je večinoma v hrustancu. V govejem kolagenu, hranjenem s travo, pa je veliko tipov I in III. Kolagen tipa III najdemo v koži, mišicah in krvnih žilah. Zaradi kombinacije tipov I in III je goveji kolagen iz travne krme boljši za splošno zdravje.

Kar zadeva prehranske preference, je to precej samoumevno: Če ne jeste mesa, jeste pa ribe, se boste verjetno odločili za morski. Če pa uživate živalske proizvode, se boste verjetno odločili za govejega. Ne glede na to, kaj izberete, si prizadevajte za trajnostno in čisto pridobivanje.

Zdravstvene koristi uživanja hidroliziranega ribjega kolagena

  1. Podpira zdravje kože

Kolagen, ki se pojavlja v naravi, deluje kot nekakšno ogrodje, zaradi katerega je naš obraz lep in napihnjen. Toda proizvodnja kolagena s staranjem naravno upada, kar nas počasi prikrajša za te prednosti. Dobra novica je, da lahko dodajanje kolagena pomaga pri tem procesu.

Z dodajanjem prehranskih dopolnil s kolagenom lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu1, pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži elastina in fibrilina.

  1. Spodbuja kakovosten spanec

Glicin, aminokislina, ki je v ribjem kolagenu najbolj razširjena, ima obetavne lastnosti, ki spodbujajo spanje. Eden od pregledov raziskav je pokazal, da je zaužitje glicina pred spanjem pomagalo ohraniti zadovoljivo raven samopodobe kakovosti spanja.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da lahko glicin pomaga pri vzdrževanju telesne temperature, kar je povezano z boljšim spanjem.

  1. Spodbuja zdravje črevesja.

Vse, od prevelikega stresa do slabe prehrane, lahko poškoduje občutljiva tkiva, ki obdajajo črevesje. To prispeva k “puščanju črevesja”, stanju, pri katerem lahko tuji delci vstopijo v krvni obtok in pustošijo po telesu, povečujejo vnetja in tveganje za avtoimunske bolezni. Dobra novica: Morski kolagen ni le lahko prebavljiv, ampak lahko zaradi svojega profila aminokislin pomaga tudi pri podpori črevesja.

Dve aminokislini, glicin in glutamin, sta lahko še posebej koristni, saj imata obe vlogo pri podpori tkiva, ki obdaja prebavni trakt. Glicin je še posebej koristen pri vzdrževanju vnetja , zato je koristen pri obvladovanju vnetnih črevesnih stanj; glutamin pa je potreben za zdravje enterocitov ali epitelijskih celic, ki obdajajo vaš prebavni trakt.

  1. Hidroliziran ribji kolagen za sklepe

Fleksibilnost sklepov in vezi v telesu je v veliki meri odvisna od prisotnosti kolagena. Karikirano bi lahko rekla, da je kolagen “WD-40” našim sklepom, vezivom, hrustancu, kot je “WD-40” mazilo za verigo na vašem kolesu. Če ta ni “podmazana” boste kolo s težavo pripeljali iz točke A na točko B.

Pomanjkanje kolagena v vezivno-hrustančnih delih telesa lahko povzroči nemalo težav, ki pričnejo oteževati gibanje.

  1. Ribji kolagen za nohte

Poznate pregovor, da so lepi nohti so ogledalo človeka? A kaj, če se vaši nohti neprestano cepijo, lomijo in so krhki? Vse to lahko nakazuje na pomanjkanje kolagena v telesu in verjetno še kakšne druge učinkovine (cinka, biotina, vitamina E, B3, B6, A ipd.).

Ena izmed mnogih pomembnih nalog, ki jih ima kolagen je tudi ta, da obnavlja in učvrščuje vaše nohte. Kolagen biotin in MSM poskrbijo za hitrejšo rast nohtov, da le le-ti hitreje obnovijo in učvrstijo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *