Prosti radikali in njihov vpliv na zdravje kože

Staranje kože

Vsak dan smo v okolju in prehrani izpostavljeni toksinom, ki lahko resno poškodujejo našo kožo.

Prosti radikali so nevidne molekule, ki pustošijo po našem telesu in povzročajo kemične reakcije, ki vplivajo na naše fizično zdravje in videz kože. Ko boste izvedeli, kakšno vlogo imajo pri staranju kože oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali, boste želeli posodobiti svojo rutino za nego kože.

Kaj so prosti radikali?

Da bi razložili kaj sploh so prosti radikali in zakaj nam škodujejo, moramo razložiti nekaj osnov srednješolske kemije.

Vsak atom ima niz elektronov, ki krožijo okoli njegovega jedra, ti elektroni pa sestavljajo zunanjo lupino atoma. Ta lupina mora biti polna elektronov, da je stabilna. Če lupina ni polna in vsebuje neparni elektron, je atom nestabilen in se lahko veže z drugim atomom, pri čemer uporabi elektrone drugega atoma, da napolni svojo lupino.

Ko se dva atoma povežeta, postaneta molekula. Atomi ali molekule z neuravnoteženim (neenakim) številom elektronov so prosti radikali. So zelo reaktivni in potencialno nevarni, saj se hitro povežejo z drugimi molekulami v telesu, da bi uskladili svoje neparne elektrone, kar lahko povzroči verižno reakcijo “kraje elektronov”, ki sčasoma postane škodljiva za vaše zdravje.

Dobra novica je, da lahko proste radikale nevtraliziramo z antioksidanti, ki so molekule, ki lahko prostim radikalom podarijo elektrone in jih tako stabilizirajo ter zmanjšajo njihovo reaktivnost v telesu.

Kako prosti radikali škodujejo vašemu zdravju?

Prosti radikali se najpogosteje vežejo z molekulami kisika in postanejo tako imenovane reaktivne vrste kisika. Verižne reakcije, ki jih ti kisikovi prosti radikali povzročajo v telesu, se imenujejo oksidacija. Oksidacija je naravni proces, ki ima v telesu svojo funkcijo, vendar je pozitivna le pri nizkih ravneh.

Negativni učinki nastopijo, ko število prostih radikalov v telesu preseže število antioksidantov in pride do verižne reakcije stalnega oksidativnega stresa.

Vaše telo lahko doživi kratkotrajni oksidativni stres kot odziv na bolezen ali poškodbo, saj imunski sistem proizvaja encime, ki se borijo proti patogenim organizmom, vendar ustvarjajo tudi proste radikale. To je naravno in običajno dolgoročno ni škodljivo.

Če pa se oksidativni stres nadaljuje dlje časa, lahko proces poškoduje maščobno tkivo, beljakovine, celične membrane, nukleinske kisline in DNK, kar lahko močno vpliva na zdravje ljudi.

Dolgotrajni oksidativni stres je povezan s človeškimi boleznimi in ima vlogo pri razvoju nevrodegenerativnih bolezni, vnetnih bolezni, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja.

Fotostaranje – prezgodnje staranje kože

Poleg ostalih škodljivih učinkov na naše zdravje in dobro počutje ima oksidativni stres tudi veliko vlogo pri tem, kako hitro se stara naša koža.

Ker prosti radikali napadajo vaše celice in povzročajo njihovo hitrejšo degeneracijo, to sčasoma vpliva tudi na kožne celice in kakovost vaše kože.

Prosti radikali napadajo beljakovine po vsem telesu, vključno z elastinom in kolagenom. Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v telesu in sestavlja približno 80 % dermisa (temeljne plasti kože). Kolagen za kožo je odgovoren za debelino in trdnost vaše kože. Elastin je drugi najpomembnejši element v koži, odgovoren za njeno elastičnost.

Ko kolagenska in elastinska vlakna oslabijo zaradi poškodb prostih radikalov, koža izgubi moč in elastičnost, kar neizogibno povzroči nastanek gub.

Kaj vpliva na nastanek prostih radikalov?

Zdaj, ko vemo, kaj so prosti radikali, vas verjetno zanima, kako nastanejo in kako se jim lahko izognete! Te nestabilne molekule v telesu nastajajo naravno, vendar nekateri dejavniki življenjskega sloga in okoljski pogoji pospešujejo nastanek prostih radikalov.

  1. Normalni presnovni procesi

Normalna presnova je eden od glavnih kemičnih procesov v telesu, ki omogoča nastajanje prostih radikalov, in v tem primeru to ni nujno slabo.

Naše telo pridobiva energijo z razgradnjo glukoze v vodo in ogljikov dioksid. Pri tem procesu lahko elektroni občasno pobegnejo iz molekul glukoze in tvorijo proste radikale (npr. superoksid ali vodikov peroksid).

Temu se torej ni mogoče izogniti, telo vsak dan naravno proizvaja proste radikale. Vendar telo običajno proizvaja tudi dovolj razstrupljevalnih encimov in antioksidantov, da te nestabilne molekule nevtralizira.

  1. Nezdrava prehrana

To, kar jemo in pijemo, ima lahko velik vpliv na nastajanje prostih radikalov v telesu, slaba prehrana pa lahko močno poveča količino oksidativnega stresa, ki ga doživljamo.

Prehrana z veliko sladkorja lahko povzroči oksidativni stres in vnetje s procesom, imenovanim glikacija. Ko zaužijemo veliko sladkorja, bodisi s sladkarijami, gaziranimi pijačami ali rafiniranimi ogljikovimi hidrati, se glukoza veže na beljakovine v krvnem obtoku in proizvaja nevarne proste radikale, imenovane končni produkti napredne glikacije (AGE).

Ti prosti radikali AGE se vežejo na naravni kolagen in elastin po telesu, oslabijo kožo in pospešijo nastanek gub. Prav tako so škodljivi za splošno zdravje, saj prispevajo k boleznim srca in ožilja ter sladkorni bolezni.

  1. UV- sevanje

UV-sevanje je velik dejavnik pri nastajanju prostih radikalov in degeneraciji kože zaradi oksidativnega stresa. Pravzaprav poškodbe zaradi sonca prispevajo do 80 % k nastanku prostih radikalov v telesu zaradi zunanjih dejavnikov.

UV-žarki prodrejo globoko v plasti kože in aktivirajo encime, ki proizvajajo proste radikale, ti pa poškodujejo zaloge kolagena in elastina. Zato se od sonca poškodovana koža hitreje naguba in na njej hitreje nastanejo starostne pege kot na koži, ki je bila zaščitena pred UV-žarki.

  1. Okoljsko onesnaženje

Toksini v našem okolju lahko močno prispevajo k nastajanju prostih radikalov v naših sistemih. Onesnaževalci zraka zaradi smoga, kovinskih ionov in sevanja lahko ustvarjajo proste radikale, ki obstajajo v našem vsakdanjem okolju in jih nato vdihavamo.

Na vnos prostih radikalov vplivajo tudi kemikalije, kot so pesticidi, ki se uporabljajo pri pridelovanju hrane, zato je lahko ekološka hrana, ki ni gensko spremenjena, dolgoročno boljša za naše zdravje.

  1. Stres

Psihični stres lahko zaradi kortizola povzroči oksidativni stres in vnetja po vsem telesu. Kortizol je hormon, ki ga naše telo sprošča kot odziv na stres, strah ali tesnobo, kar poveča adrenalin in nam omogoča, da pod pritiskom sprejemamo odločitve v smislu “boj ali beg”.

Na žalost kortizol ustvarja tudi proste radikale in povzroča oksidativni stres, ki lahko povzroči bolezni in prezgodnje staranje kože.

Prosti radikali in antioksidanti

Na srečo pa za vaše zdravje in kožo ni vse slabo! Ustrezno ravnovesje prostih radikalov in antioksidantov vam lahko pomaga, da bo vaše telo ostalo v dobri kondiciji.

V nasprotju z drugimi molekulami imajo antioksidanti moč, da darujejo elektrone iz svoje zunanje lupine, ne da bi postali nestabilni. To pomeni, da lahko antioksidanti dejansko darujejo elektrone, ki ustrezajo neparnim elektronom v prostih radikalih, jih stabilizirajo in zmanjšajo njihovo reaktivnost.

Primeri antioksidantov so glutation, beta karoten, vitamin C, vitamin E in fitoestrogeni (rastlinske spojine). Vsak od teh antioksidantov ima koristne učinke na telo, saj preprečuje delovanje prostih radikalov in pomaga ščititi telesu pomembne beljakovine, lipide, celične membrane in DNK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *