Vse o kolagenu za moške

Kolagen je postal eden najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil med ženskami, zlasti tistimi, ki želijo izboljšati videz svoje kože in las – ker pa kolagen pomaga obnavljati in oblikovati vezivna tkiva po vsem telesu, ima seveda veliko koristi tudi za moške.

Zakaj je kolagen koristen za zdravje moških?

Kolagen je vrsta strukturne beljakovine, ki jo naravno najdemo po vsem telesu, saj pomaga graditi vezivna tkiva, vključno z našimi sklepi, vezmi, kitami, kožo, kostmi ter sluznico prebavil in drugih organov.

Ko moški in ženske dopolnijo 40 let, začnejo proizvajati manj kolagena, kar je naravni stranski produkt staranja. Žal se zaradi upočasnjene proizvodnje kolagena začnejo kazati tudi “znaki staranja”, kot so spremembe v udobju sklepov in elastičnosti kože.

Vsakodnevno jemanje hidroliziranega ribjega kolagena je priročen in učinkovit način, da telesu zagotovite gradnike, ki jih potrebuje za izdelavo lastnega kolagena.

Ti “gradniki” se imenujejo aminokisline, ki tvorijo večje beljakovine. Kolagen je še posebej bogat z aminokislinami, kot so glicin, prolin in arginin, ki so zelo koristne za obnovo mišic, zdravje srca, sklepov, obnovo kože in las, spanje in drugo.

Prednosti kolagena za moške

  1. Kolagen za sklepe

Kolagen je bistvena sestavina sklepov in hrustanca ter kit in vezi. Prispeva k gibljivosti in udobju sklepov ter ima ključno vlogo pri okrevanju po vadbi, delovanju in gibanju. Z redno uporabo kolagena lahko na primer že v enem tednu zmanjšamo začasno togost kolena in zmanjšamo nelagodje po vadbi.

  • Podpira zdravje črevesja

Kolagen pomaga oblikovati sluznico črevesja, kjer ima pomembno vlogo pri ohranjanju celovitosti črevesja in podpira zdravo absorpcijo hranil.

V bistvu lahko pomaga tako, da ohranja črevesne stene močne, s čimer se zmanjša možnost, da bi iz njih v krvni obtok uhajali toksini, pa tudi, da bi se iz želodca izgubljala življenjsko pomembna hranila.

  • Pomaga ohranjati zdravo kožo

Kolagen se nahaja v dermisu kože, kjer rastejo nove celice. Pomaga pri nadomeščanju starih in odmrlih kožnih celic. Vendar se njegova skupna vsebnost na enoto površine kože zmanjša za približno en odstotek na leto. Ko se to zgodi, koža postane šibkejša in zato bolj dovzetna za drobne linije in gube.

Zato lahko jemanje dodatka kolagena (in kombinacija z zdravim življenjskim slogom, kot so uživanje kakovostne hrane, pitje velike količine vode, aktivnost, manj stresa, čim manj toksinov, uporaba naravnih zaščitnih sredstev pred soncem) pomaga ohranjati raven kolagena in bolje braniti kožo pred tem poslabšanjem.

  • Lahko prispeva k bolj močnim in sijočim lasem

Za ohranjanje strukture in kakovosti naših las je odgovoren poseben protein keratin. S staranjem in zmanjševanjem količine keratina lasje pogosto postanejo tanjši, šibkejši in včasih bolj grobi. Kolagen vsebuje 18 aminokislin v obliki, ki se zelo lahko absorbira, nekatere od teh aminokislin pa so bistvene za proizvodnjo keratina, zato je lahko kolagen za moške ključnega pomena za ohranjanje optimalnega stanja las.

Aminokisline so bistvene za spodbujanje in podpiranje lasnih mešičkov in proizvodnje keratina, zato je smiselno, da vaša prehrana vsebuje kakovosten vir teh beljakovin, da bi se izognili izpadanju las in ohranili zdrave lase.

Kateri kolagen izbrati?

Kako pa sploh ugotovimo, kateri kolagen je najboljši?

Najboljši kolagen se v pijači ali smoothiju popolnoma raztopi, pri čemer ne tvori grudic ali usedlin. Le tako ga lahko užijete v celoti, brez ostankov, tekstura pa zagotavlja hitrejšo absorpcijo.

Najbolj topen in telesu prijazen je hidrolizirani kolagen. Njegove molekule so razgrajene na manjše, organizmu ustrezne peptide, ki hitro prehajajo skozi črevesno steno in po krvi pripotujejo do mest, kjer jih nujno potrebujemo.

To dokazujejo tudi raziskave, ki kažejo, da so v 20 minutah po zaužitju v telesu že vidne povišane vrednosti glicina, prolina in hidroksiprolina (sestavnih delov kolagena).

Koliko kolagena naj jemljejo moški?

Prehranska dopolnila običajno vsebujejo od 1,5 do 10 gramov na odmerek, odvisno od oblike in vrste izdelka. Splošno priporočilo za odrasle moške je, da začnejo jemati 1 odmerek na dan ali približno 5 do 10 gramov kolagena.

Kolagen za moške lahko zaužijete kadar koli čez dan, vendar je za doseganje najboljših rezultatov ključna doslednost, zato se poskusite držati rednega režima. Pomembno je tudi, da podprete sposobnost telesa, da tvori in ohranja kolagen, z uživanjem “prehrane za povečanje kolagena”, kar pomeni prehrane, ki vključuje hrano, bogato s hranili, ki vsebuje veliko vitamina C, antioksidantov in pomembnih mineralov, kot so zelenolistna zelenjava, jagodičevje, agrumi, divje ribe, bučna semena, meso iz travne krme in fermentirana živila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *