Mehki, lomljivi in razcepljeni nohti

Mehki, lomljivi in razcepljeni nohti so bolečina mnogih žensk, pa tudi moških. Kako si lahko pomagamo sami in kdaj je potrebno poiskati pomoč zdravnika?

Zakaj se nohti lomijo?

Nohti lahko tako kot koža in lasje kar precej povedo o stanju vašega telesa. Kaj je torej razlog, da se vaši nohti lomijo? Kaj vam vaši nohti sporočajo o vašem telesu?

Zanimivo je, da vaši lomljivi nohti v resnici razkrivajo, kakšno je bilo stanje vašega telesa v preteklosti. Težave z nohti so tako lahko posledica kakšne pretekle stresne situacije ali neuravnotežene prehrane. Seveda tudi s staranjem nohti postanejo bolj krhki in lomljivi.

Vzrok za to je pomanjkanje kolagena in keratina v telesu. Zdaj mislim, da že vsi vemo, da s staranjem (po 25.letu) začne upadati proizvodnja naravnega kolagena v telesu.

Drugi vzroki za krhke nohte so:

  1. Premalo vlage – Suhi in krhki nohti so posledica premalo vlage. Najpogosteje so posledica ponavljajočega se umivanja in sušenja nohtov.
  2. Preveč vlage – Po drugi strani so mehki in krhki nohti posledica prevelike količine vlage, ki je pogosto posledica prevelike izpostavljenosti detergentom, gospodinjskim čistilom in odstranjevalcem laka za nohte.
  3. Starost – S staranjem se nohti pogosto spreminjajo, pogosto postanejo dolgočasni in krhki. Medtem ko nohti na nogah običajno postanejo debelejši in trši, nohti na rokah pogosto postanejo tanjši in bolj krhki.
  4. Pomanjkanje železa – Do tega stanja pride, kadar telo ne dobi dovolj železa, kar povzroči nizko raven rdečih krvničk. Zdravnik vam lahko izmeri raven feritina in zagotovi dopolnilno zdravljenje, če ugotovi, da je nizka.
  5. Hipotiroidizem – Poleg krhkih nohtov so lahko simptomi nizke ravni ščitnice tudi izpadanje las, utrujenost, povečanje telesne teže, zaprtje in depresija. Zdravnik lahko hipotirozo zdravi s sintetičnim ščitničnim hormonom levotiroksinom, ki ga lahko jemljete peroralno.
  6. Raynaudov sindrom – Za to bolezen so značilne težave s prekrvavitvijo v okončinah, kar lahko vpliva na zdravje nohtov. Zdravnik vam lahko predpiše blokatorje kalcijevih kanalov, kot sta amlodipin ali nifedipin, ali alternativne zdravila, kot so losartan, fluoksetin ali sildenafil.

Kako si lahko pomagate sami?

Proti starostnim spremembam nohtov ne morete storiti ničesar, lahko pa zmanjšate tveganje za cepljenje, lomljenje in krhanje nohtov. Če želite ohraniti zdrave in močne nohte, poskusite z naslednjimi nasveti:

  1. Uporabljajte vlažilno kremo

Poiščite vlažilne losjone za roke, ki vsebujejo lanolin, hialuronsko kislino ali alfa-hidroksi kisline. Na spletu lahko kupite tudi balzame za nohte, ki vsebujejo lanolin.

Po umivanju si roke navlažite. Ko nanesete losjon ali kremo, jo vtrite okoli nohtov in neposredno na nohte. Pred spanjem si roke, noge in nohte navlažite, da bodo med spanjem vlažni.

  • Zaščita rok

Pri gospodinjskih opravilih nosite rokavice, kot so rokavice za pomivanje posode, da bodo vaše roke suhe. Z rokavicami lahko roke in nohte zaščitite tudi pred ostrimi kemikalijami, kot so detergenti in tekočine za čiščenje.

Izogibajte se dolgotrajni izpostavljenosti hladnemu in suhemu vremenu. Če se na hladen dan odpravite ven, obvezno nosite rokavice.

  • Skrb za nohte

Nohti naj bodo kratki, da zmanjšate površino nohta, kjer se lahko vpijejo voda in kemikalije.

Za piljenje nohtov uporabljajte fino brusilno ploščico. Nohte je dobro piliti vsak dan, da odpravite nepravilnosti ter preprečite lomljenje in cepljenje. Pazite, da pilirate le v eni smeri.

Ne trgajte in ne grizite nohtov ali obnohtne kožice. Za potiskanje obnohtne kožice lahko uporabite kovinski instrument, vendar ga ne uporabljajte neposredno na nohtih.

  • Razmislite o uporabi utrjevalca za nohte, ki jih bo okrepil.

Izberite odstranjevalec laka za nohte, ki ne vsebuje acetona, in se izogibajte pogosti uporabi odstranjevalca.

  • Prehrana

Poskrbite, da v vašo hrano vključite dovolj ”vitaminov za nohte’. V to kategorijo spadajo : vitamin A, biotin, vitamin C, D in E.

Vitamin C npr. preprečuje odstopanje nohtov, vitamin D pa lomljenje in plastenje nohtov. Medtem, ko vitamin E odpravlja porumenelost nohtov.

Prav tako poskrbite, da zaužijete tudi dovolj mineralov, kot so kalcij, cink, železo in selen. Cink namreč pospešuje rast celic in prispeva k ohranjanju zdravih nohtov in las. Kalcij pa skrbi za izgradnjo in trdnost nohtov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *