Vse ženske si želimo bujnih, dolgih in sijočih las.

Rast las in upočasnitev izpadanja las lahko kontroliramo na povsem naraven način.

Dokazano je, da dodajanje hranil sestavin, kot so kolagen biotin, vitamin C, cink, lahko vpliva na pospešeno rast ter zmanjšano izpadanje las.

Kako na naraven način spodbudimo rast las?

Poznamo ravne, skodrane, svetle, temne, goste, redne, tanke, mastne in suhe lase. Kljub temu, da so si med sabo tako različni je vsem skupno eno. Za njihovo rast in zdrav videz moramo telesu zagotoviti ustrezna hranila.

Uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog sta definitivno prvi korak na poti do ”popolnih las”. Seveda, pa se moramo zavedati, da je rast las genetsko pogojena.

Ob rojstvu je namreč gostota las določena s številom lasnih foliklov, ki jih podedujemo. Kar pa ne pomeni, da nimamo nobenega vpliva na izpadanje las.

Delno je res stanje naših las odvisno do genetike in okoljskih dejavnikov, z uravnoteženo prehrano oz. določenimi hranili pa lahko na lase v veliki meri vplivamo tudi sami.

Katero hranilo je najbolj ključno za rast las?

Beljakovine. Beljakovine so za naše življenje tako pomembne, da si zaslužijo, kar svoj naslov 😉

Beljakovine namreč osnovni gradniki človeškega telesa. Iz njih so sestavljena tkiva, organi in drugi deli telesa. Potrebujemo jih za regeneracijo, rast in razvoj organov in razne biološke funkcije.

Človeško telo samo izdeluje beljakovine, ki jih potrebuje za obnovo organizma, a za to potrebuje aminokisline. Slednje pa v telo vnesemo z beljakovinskimi živili, ki se nato v prebavi razgradijo na aminokisline.

Tudi naši lasje so zgrajeni iz beljakovin, zato lahko pomanjkanje le teh povzroči izpadanje las. Keratin je glavna strukturna beljakovina las (in tudi nohtov), in predstavlja kar 80 % lasu. Lasem daje obliko in trdnost.

Temelj za gradnjo keratina so proteini v hrani, zato poskrbite za uravnoteženo prehrano. Proteini v laseh so sestavljeni iz okoli 20 različnih aminokislin. Te pa iz elementov, kot je:

 • žveplo
 • ogljik
 • vodik
 • kisik in dušik

Ravno za to je zelo priporočljiva uporaba MSM-ja. Zakaj?

MSM namreč predstavlja vir žvepla. Molekula MSM vsebuje kar 33 % žvepla v organski obliki, kar pomeni, da 100 mg MSM-ja vsebuje 33 mg žvepla. Dokazano je, da žveplo, ki ga vsebuje MSM lahko:

 • pomaga pri luskavici, ekcemih, rosacei, aknah in dermatitisu
 • pomaga pri zmanjševanju oteklin in vnetij
 • iz telesa izloča težke kovine

in najpomembnejše, žveplo, ki ga vsebuje MSM lahko poveča proizvodnjo kolagena in keratina, 2 najpomembnejši sestavini za rast las. Lahko bi rekli, da so keratin, kolagen in elastin čarobne sestavine popolnih las.

Zato poskrbite, za zadosten vnos beljakovin. Naj bo v vaših obrokih dovolj piščanca, purana, rib, mleka in mlečnih izdelkov, ter seveda, jajc, stročnic in oreščkov.

6 sestavin, ki bodo vaše lase nahranile in pospešile rast las

Si želite lepše, bolj sijoče in močne lase? Do njih lahko pridete s primerno prehrano. Preberite si, katere sestavine so tiste, ki bodo vaše lase nahranile in pospešile rast las.

 1. Železo in cink

Ste vedeli, da je pomanjkanje železa eden glavnih vzrokov pretiranega izpadanja las? Železo namreč močno vpliva na zdravje našega lasnega mešička in lasne korenine.

Največ železa najdete v rdečem mesu, piščancu, ribah, stročnicah pa tudi v špinači in brokoliju.

Bodite pozorni na to, da v kombinaciji z železom zaužijete tudi vitamin C, saj ga telo potrebuje, da izkoristi železo, ki ga dobi iz hrane.

Še en pomemben mineral je cink. Že prej smo govorili o tem, kako je žveplo potrebno za sintezo keratina. Podobno vlogo ima tudi cink.

Poleg tega ima cink tudi pomembno vlogo pri tvorjenju kolagena, ki je pomembna sestavine podkožnih tkiv, v katerih je umeščena lasna korenina. Le čvrsto usidrana lasna korenina lahko lasu zagotavlja dolgo življenjsko dobo, saj se las prehranjuje preko korenine.

Telo ne more samo ustvarjati cinka, zato si moramo s prehrano zagotoviti potrebno dnevno količino, ta znaša približno 10 mg.

Cink lahko zaužijemo s prehranskih dodatkov, še bolje pa je, če za to poskrbimo z uravnoteženo prehrano. Ta mineral vsebuje predvsem hrana živalskega izvora: jajca, meso in mlečni izdelki, veliko ga je tudi v oreških in stročnicah.

 • Vitamin C

Kot smo že omenili, ima vitamin C izjemno pomembno vlogo pri absorpciji železa, železo pa poleg tega, da preprečuje izpadanje las, poskrbi tudi za splošno dobro počutje.

Poleg tega je eden izmed najbolj učinkovitih hranil, ki vplivajo na rast las ter zagotavljajo elastičnost in čvrstost las. Povečuje pa tudi cirkulacijo in prekrvavljenost lasišča.

Poleg tega igra pomembno vlogo pri tvorjenju ter ohranjanju kolagena in je izjemno močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale.

Študije namreč kažejo, da lahko prosti radikali poškodujejo lasne mešičke in s tem negativno vplivajo na rast las.

Človeško telo samo ni sposobno sintetizirati vitamina C, zato moramo za dnevni vnos poskrbeti sami. Vitamin C lahko najdete v svežem sadju in zelenjavi, kot so borovnice, robide, kivi, pomaranča, brokoli, paprika in sladki krompir.

 • Biotin

Biotin, oz. vitamin B7 in vitamini B kompleksa so nujno potrebni za rast las. Vitamin B3 (niacin) na primer pomaga pospešiti prekrvavitev celotnega lasišča, kar pospeši rast las.

Biotin pa je najpomembnejši vitamin za rast las, ker v veliki meri proizvaja keratin. Hkrati pa preprečuje tudi izpadanje in sivenje las.

Biotin vsaj v manjših količinah, vsebuje mnogo živil. Najbogatejši viri biotina v prehrani so organsko meso, jajca, ribe, meso, semena, oreščki in nekatere vrste zelenjave (sladek krompir).

Seveda pa lahko tako kot cink zaužijete s pomočjo prehranskih dopolnil.

 • Kolagen

Kolagen je najpomembnejša struktura beljakovina v našem telesu. Predstavlja kar 1/3 vseh beljakovin v telesu. Mnogi rečejo, da je kolagen kot lepilo, ki drži naše telo skupaj.

In res je. Najdemo ga v vseh vezivnih tkivih, kosteh, stenah človeških organov, koži, laseh, nohtih.

Kolagen ima pomemben vpliv na elastičnost naše kože, nohte in naše lase. Zato je pomembno, da uživamo kolagen, saj ta poskrbi za:

 • elastičnost kože
 • trdne nohte
 • močne lase in rast las
 • prebavo
 • gibljivost sklepov

Kolagen naše telo lahko sintetizira samo, vendar začne sinteza lastnega kolagena z leti upadati. Telo naj bi po 25. letu proizvedlo kar 1% manj kolagena.

To lahko opazimo v upadli, manj čvrsti koži, pojavu prvih gubic, krhkih in lomljivih nohtih, ter povečanem izpadanju las ter izgubi sijaja.

Ali lahko nadomestimo izgubljen kolagen?

Žal ne. Lahko pa z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen spodbudimo telo, da začne ponovno sintetizirati kolagen in ohranimo zaloge preostalega kolagena v telesu.

 • Omega- 3 maščobne kisline

Omega -3 maščobne kisline se nahajajo v celicah lasišča, pomembne pa so tudi za proizvodnjo olja, ki preprečuje, da bi imeli suho lasišče. Prav tako preprečujejo vnetne procese v telesu in nas varujejo pred izpadanjem las.

Pomembno je, da jih zaužijemo dovolj, saj jih naše telo ne more sintetizirati samo. Eden izmed najpomembnejših virov omega 3 maščobnih kislin je ribje olje.

Omega – 3 maščobne kisline pa lahko najdemo tudi v lanenem olju, orehih, lososu, postrvi, tuni, chia semenih in sončničnem olju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *