Vlažilna krema za obraz – Zakaj jo potrebujete in katera krema za obraz je najboljša za vašo kožo?

Vsakodnevna uporaba vlažilne kreme za obraz je pomemben korak pri ohranjanju uravnotežene in navlažene kože. Toda ali ste se kdaj vprašali, kaj vlažilna krema za obraz pravzaprav počne in zakaj jo potrebujete?

Ne glede na to, ali je vaša koža mastna, suha, mešana ali občutljiva, potrebujete vlažilno kremo. Izbira prave vlažilne kreme za vašo kožo bo poskrbela, da bo vaša koža navlažena in zaščitena ter bo preprečila prezgodnje znake staranja.

Kaj je krema za obraz?

Krema za obraz je izdelek za nego kože, ki ima gostejšo/kremasto konsistenco. Deluje tako, da tvori plast na koži, ne da bi prodrla v globlje plasti kože. Namenjene so utrjevanju površine kože, povezovanju kožnih celic in delujejo na površini kože, da povečajo njeno vlaženje.

Zakaj je pomembna vlažilna krema za obraz?

Ko se kožna celica rodi in začne svojo pot skozi povrhnjico, je puhasta in sočna ter napolnjena s približno 90 % vlage. Ko potuje skozi plasti in se približuje zunanjemu in najvišjemu delu povrhnjice, rožni plasti, je na poti izgubila vsebnost vode.

 Na koncu poti naj bi imele kožne celice v rožni plasti le še približno 10 % vlage. Tako se na začetku pojavi grozdje, na koncu pa rozina. To je smiselno, če pomislimo, kaj je najpomembnejša naloga kože: zaščita. Želimo imeti močno, utrjeno zunanjo plast, ki varuje pred vsiljivci.

Vlažilna krema za obraz – Hyaluron Face Cream

Ne smemo podcenjevati pomena vzdrževanja ustrezne površinske hidracije naše kože. In tu pride na vrsto vlažilna krema za obraz.

Naloga kože številka ena je zaščita. Za zaščito pred vsiljivci si želimo močan, utrjen zunanji zaščitni sloj. To je tako imenovana vlažilna pregrada kože, ki mora biti zdrava, da je koža enakomerna in sijoča. Če je vlažilna pregrada poškodovana, je koža suha, luskasta in napeta. Vlažilni izdelki pomagajo krepiti in podpirati vlažno pregrado kože.

Krema za obraz ali vlažilna krema lahko pomaga nadomestiti izgubljeno vlago.

Kako je sestavljena vlažilna krema?

Vlažilni izdelki so običajno sestavljeni iz sestavin, ki spadajo v naslednje kategorije: vlažilci, mehčalci in okluzivi.

  • Humektanti privlačijo vodo in vključujejo sestavine, kot so hialuronska kislina, pantenol, glicerin in natrijev PCA.
  • Emolienti delujejo kot maziva in mehčajo kožo. Emolienti so v sestavinah, kot so jojobino olje, skvalan in karitejevo maslo.
  • Okluzivi pomagajo upočasniti izgubo vode in izhlapevanje ter jih najdemo v dimetikonu, ciklometikonu in kaprilnem/kapričnem trigliceridu.

Dehidrirana koža ne deluje optimalno, kar pomeni, da je naravni proces luščenja kože moten, kar lahko privede do dolgočasne, luščeče se in pomanjkljive kože. Prispeva lahko tudi k zlahka razdraženi, občutljivi in reaktivni koži.

V mrzlih zimskih razmerah je pomembno, da v svoj ritual dodate dodatno vlago, na primer vlažilno kremo težje teksture, olje za obraz (če nimate mastne kože) in da ponoči vključite vlažilnik zraka.

Kako izbrati najboljšo vlažilno kremo za obraz?

Prvo, kar morate vzeti v obzir pri izbiri vlažilne kreme je vaš tip kože. Poznamo 4 osnovne tipe kože:

  1. Normalna koža: Koža je mehka, napeta, navlažena, nahranjena in sijoča.
  2. Suha koža: Nagnjena k pordelosti, luščenju in predčasnemu nastajanju gubic in izgubi barve.
  3. Mešana koža: V T-coni se koža bolj masti, na preostanku obraza je bolj suha in občutljiva.
  4. Mastna koža: Koža je mastna, se blešči, pojavljajo se mozolji.

Kako torej izbrati najboljšo vlažilno kremo za obraz glede na vaš tip kože?

Mastna koža: Tudi pri mastni koži je pomembno, da v svojo rutino vključite vlažilno kremo, saj lahko tudi mastni koži primanjkuje vlage. Izberite lahko formulo, ki vsebuje pomirjajoče sestavine, kot je MSM, saj na kožo deluje pomirjajoče in zmanjšuje vnetja.

Mešana koža: Če so nekateri deli vašega obraza mastni, drugi pa suhi, imate verjetno mešano kožo. Na srečo kombinirana koža navadno ni dovolj mastna, da bi povzročila pretirane izbruhe, ali dovolj suha, da bi potrebovala intenzivno kremo. Priporočamo, da izberete kremo z vlažilci, kot je hialuronska kislina, saj ta kožo ne le navlaži ampak vlažnost tudi ohranja.

Suha koža: Če imate suho kožo, to veste in v devetih primerih od desetih ste tudi dehidrirani. Tisti s suho kožo imajo napeto, srbečo in celo razpokano kožo, ki je lahko videti luskasta ali dolgočasna. Zaradi manjše količine naravnega olja je nujno uporabljati težjo formulo, ki aktivno dopolnjuje pomanjkanje vlage.

Proti staranju: Suha koža lahko povzroči, da se znaki staranja pojavijo prej. Če imate suho kožo in opažate znake staranja, bodisi šibke drobne linije bodisi globoke gube, lahko z dodajanjem kreme proti staranju v svojo rutino to zmanjšate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *