Hranila za mladosten izgled in zdravje vaše kože

Se spomnite starega pregovora, da s svojim telesom ravnajte kot s templjem? Čeprav se morda zdi malce neresen in je mantra, ki bi jo pričakovali od kakšnega telovadca ali pretirano zagnanega zdravnika, se za njim skriva resnica.

Vaša koža je pogosto odraz tega, kar ste vnesli v svoje telo. Nezdrave navade, kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola, predelana hrana in pomanjkanje raznolike zdrave prehrane, lahko vplivajo na vašo kožo.

Po drugi strani pa lahko prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo ter drugimi zdravimi dodatki, kot so vlaknine, beljakovine in voda, močno vpliva na vašo kožo. S tem, ko v telo vnesete več vitaminov in hranilnih snovi, svojo kožo nahranite tudi od znotraj.

Vitamini za lepo kožo

Vitamin A

Vitamin A je antioksidant, ki ga najdemo tako v zgornjih kot spodnjih plasteh kože. Zadostne količine vitamina A lahko preprečijo, da bi koža izgledala luskasta in suha.

Vitamin C

Vitamin C je poznan antioksidant, ki lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami prostih radikalov. Prav tako lahko pomaga izboljšati teksturo kože in zmanjšati gube. Poleg tega vitamin C podpira proizvodnjo kolagena, ki je ključen za ohranjanje mladostnega videza kože in njene hidracije.

Vitamin D

Vitamin D se uporablja v jetrih in ledvicah ter se prenaša po telesu, da ustvari zdrave celice, vključno s kožnimi celicami. To pomaga izboljšati tonus kože. Prav tako so nekatere študije pokazale, da lahko vitamin D pomaga izboljšati psoriazo.

Vitamin E

Enako kot vitamin C, je tudi vitamin E antioksidant. Poleg tega je ta vitamin protivneten, kar lahko pomaga proti vnetjem kože. Njegova osnovna funkcija pa je zaščita kože pred poškodbami zaradi sonca, kar lahko pomaga preprečiti gube, temne madeže in prezgodnje staranje.

Vitamin K

Zadnji, a zagotovo ne manj pomemben, je vitamin K. Čeprav je verjetno eden od manj omenjenih vitaminov, vitamin K pomaga pri procesu strjevanja krvi v telesu. To pomeni, da pomaga telesu, da zaceli brazgotine, modrice in rane. Prav tako lahko pomaga zmanjšati strije, pajkove žile in temne kolobarje s pomočjo izboljšanja krvnega obtoka.

Prehranska dopolnila za lepo kožo

Poleg že omenjenih vitaminov, so tudi druga prehranska dopolnila, ki lahko prispevajo k zdravi in lepi koži. Med njimi so kolagen, koencim Q10 in hialuronska kislina.

Hialuronska kislina je sestavni del vezivnega tkiva v telesu, vključno s kožo. Pomaga ohranjati vlažnost kože, saj zadržuje veliko količino vode, kar prispeva k gladkemu in hidriranemu videzu kože.

 S starostjo se proizvodnja hialuronske kisline v telesu zmanjšuje, kar lahko vodi do izsušene, suhe kože in videza gubic. Prehranska dopolnila s hialuronsko kislino lahko pomagajo pri ohranjanju in izboljšanju videza kože.

Kolagen je pomemben protein, ki ga najdemo v koži, kosteh, hrustancu in drugih vezivnih tkivih. Je eden od glavnih gradnikov kože in igra ključno vlogo pri ohranjanju elastičnosti in čvrstosti kože.

S starostjo se proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, kar lahko vodi do pojava gubic, izgube čvrstosti in elastičnosti kože. Prehranska dopolnila z vsebnostjo kolagena lahko pomagajo pri ohranjanju in izboljšanju stanja kože.

Koencim Q10 je molekula, ki jo najdemo v celicah telesa. Je pomembna sestavina za proizvodnjo energije v celicah, hkrati pa deluje tudi kot antioksidant, ki lahko pomaga pri zaščiti kože pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Koencim Q10 je lahko učinkovit tudi pri izboljšanju videza gub in zmanjševanju pigmentacije kože.

Poleg prehranskih dopolnil pa je pomembno tudi upoštevati splošne smernice za zdrav način življenja, ki vplivajo na videz in zdravje kože. Med te smernice spadajo uživanje zadostne količine vode, zdrava in uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost, izogibanje kajenju in alkoholu ter dovolj spanca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *