Koristi vitamina C za kožo: Vse, kar morate vedeti

Ali ste vedeli, da je vitamin C eno najpomembnejših hranil za zdravje kože? Bistven je za proizvodnjo kolagena ter ima vlogo pri obnavljanju in zaščiti kože pred poškodbami zaradi sonca.

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je bistveno hranilo za številne različne funkcije v telesu in je odličen tudi za kožo. Prispeva k večji proizvodnji kolagena, boju proti prostim radikalom in polepšanju kože.

Pri negi kože vitamin C najpogosteje najdemo v serumih in kremah. Vitamin C serum lahko nanesete neposredno na kožo ali ga dodate običajni vlažilni kremi. Vitamin C je najučinkovitejši, če se uporablja v 10-20-odstotni koncentraciji, za najboljše rezultate pa ga je treba uporabljati zjutraj pred sončno zaščito.

Učinki vitamina C na kožo

  1. POVEČANJE PROIZVODNJE KOLAGENA

Vitamin C je pomemben vitamin, ki ima vlogo na številnih različnih področjih zdravja, vključno s spodbujanjem nastajanja kolagena. Kolagen je pomembna beljakovina, ki pomaga ohranjati čvrst in mladosten videz kože. Vitamin C pomaga pospeševati nastajanje kolagena s spodbujanjem celic, ki ga proizvajajo.

Poleg tega vitamin C pomaga ščititi kolagen pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, in ga tako ohranja zdravega in močnega.

S staranjem naše telo proizvaja vse manj kolagena, zato je pomembno, da v prehrano vključimo živila, bogata z vitaminom C, ali jemljemo prehranska dopolnila, da zagotovimo zadostno količino tega pomembnega vitamina.

 Vključevanje vitamina C v rutino nege kože je prav tako odličen način za spodbujanje nastajanja kolagena in ohranitev najboljšega videza kože.

  • POMAGA PRI GLAJENJU GUB

Poleg spodbujanja nastajanja kolagena vitamin C pomaga tudi pri zaščiti obstoječega kolagena pred poškodbami. To pripomore k temu, da je koža videti gladka in brez gub. Poleg tega vitamin C pomaga spodbujati nastajanje novih kožnih celic, kar lahko pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub.

  • ZMANJŠUJE VIDEZ HIPERPIGMENTACIJE

Vitamin C je znan tudi po tem, da zbledijo temni madeži in posvetlijo kožo. Zavira namreč nastajanje melanina, pigmenta, ki daje koži barvo. Melanin se proizvaja kot odziv na izpostavljenost soncu in lahko povzroči nastanek temnih madežev na koži.

Vitamin C pomaga zmanjšati nastajanje melanina, kar lahko pomaga zblediti obstoječe temne lise in prepreči nastanek novih. Poleg tega je vitamin C močan antioksidant, ki pomaga ščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To lahko pripomore k svetlejši koži in bolj enakomernemu tonu.

  • ZMANJŠEVANJE VNETIJ

Vitamin C je znan tudi po svojih protivnetnih lastnostih. To pomeni, da lahko pomaga zmanjšati rdečico, otekanje in draženje. Pogosto se uporablja za zdravljenje aken in drugih vnetnih stanj kože.

  • BOJ PROTI PROSTIM RADIKALOM

Kot smo že omenili, je vitamin C močan antioksidant, ki pomaga ščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo vnetje. Vitamin C pomaga nevtralizirati proste radikale, kar lahko pomaga zmanjšati njihove škodljive učinke.

Po uporabi vitamin C seruma ne pozabite nanesti še kreme z zaščitnim faktorjem.

  • POMAGA PRI CELJENJU RAN

Poleg drugih koristi vitamin C pomaga tudi pri celjenju ran. Spodbuja namreč nastajanje kolagena, ki je pomembna beljakovina za obnovo tkiva. Vitamin C pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij in spodbujanju rasti novih celic, kar je pomembno za celjenje ran.

  • VAREN ZA VSE VRSTE KOŽE

Ena od odličnih lastnosti vitamina C je, da je varen za vse vrste kože. Uporablja se lahko na občutljivi, suhi, mastni in mešani koži. Vendar je pomembno, da z uporabo vitamina C na koži začnete počasi. Pri nekaterih ljudeh se namreč ob prvi uporabi lahko pojavijo draženje, rdečica ali izsušenost.

Če se pojavi kateri koli od teh neželenih učinkov, prenehajte uporabljati vitamin C in se posvetujte z dermatologom ali strokovnjakom za nego kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *