7 živil, ki pospešujejo proizvodnjo naravnega kolagena v telesu

Kolagen je ena izmed najbolj prisotnih beljakovin v našem telesu. Ima vlogo pri delovanju vezivnih tkiv, saj skrbi za njihovo prožnost in elastičnost. S staranjem začne sinteza naravnega kolagena v telesu upadati, zato ga moramo nadomestiti.

Kaj je kolagen in zakaj ga naše telo potrebuje?

Kot že omenjeno je kolagen najpogostejša beljakovina v našem telesu, ki jo najdemo v vezivnih tkivih, sklepih, koži.

Lahko bi rekli, da deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj. Večina, ga pozna predvsem po njegovih ”lepotnih učinkih”. Kolagen namreč skrbi, da je naša koža elastična in napeta.

Mlado” kožo v 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Pomembno vlogo igra tudi v mobilnosti sklepov, saj lahko njegovo pomanjkanje povzroči bolečine v sklepih.

Kako nadomestimo izgubljen kolagen v telesu?

Sinteza naravnega kolagena v telesu začne okoli 25. leta upadati. Študije kažejo, da naj bi naše telo po 25. letu proizvedlo 1 % manj kolagena.

Izgubljenega kolagena ne moremo nadomestiti. Lahko zaščitimo preostali kolagen v telesu in z jemanjem kolagena v obliki prehranskih dopolnil, ali z uživanjem hrane, ki vsebuje kolagen spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti več kolagena.

Naravni kolagen v hrani

  1. Jajca

Jajčni beljak vsebuje prolin in glicin, ki sta aminokislini, potrebni za proizvodnjo naravnega kolagena. Rumenjaki vsebujejo zdrave maščobe in vitamin D, ki so nujno potrebni za zdravje kosti, kože in mišic. Jajca, polna beljakovin, so odlična kot prigrizek ali za okrepitev dneva pri zajtrku.

  • Kostna juha

Kostna juha je narejena s kuhanjem živalskih kosti, iz katerih se izločijo minerali in kolagen. Kakovostno kostno juho je treba kuhati do 24 h. Naravni kolagen v kostni juhi izvira iz kosti in vezivnega tkiva, njegove količine pa se lahko razlikujejo glede na kakovost uporabljenih kosti.

  • Piščanec

Vezivno tkivo, ki ga vidite pri razrezu piščanca, je bogat vir naravnega kolagena. Kolagen iz piščanca pomaga telesu proizvajati snovi proti vnetjem ter vsebuje hondroitin in glukozamin, ki pomagata pri obnovi hrustanca.

  • Ribe in školjke

Ribji kolagen naj bi se 1,5-krat učinkoviteje absorbiral v telo kot druge vrste. Ker tako hitro vstopi v telo, naj bi bil najboljši vir. Težava je le v tem, da večina ribjega kolagena živi v luskah in koži (delih, ki jih običajno ne uživamo radi).

Vitamini in minerali, ki spodbujajo sintezo kolagena v telesu

  1. Vitamin C

Vitamin C je pomemben del proizvodnje kolagena. Brez njega telo ne more proizvajati naravnega kolagena, zato poskrbite, da ga v prehrani dobite dovolj. Z uživanjem pomaranč, limon, grenivk, kivija, manga in jagodičevja povečajte zaloge vitamina C.

  • Vitamin E 

Vitamin E je pomemben antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov, poleg tega pa skupaj z vitaminom C pomembno spodbuja nastajanje kolagena v telesu. Z vitaminom E so bogata nekatera olja (sončnično, pšeničnih kalčkov, olivno), semena (arašidi, pinjole, bučna semena), mandlji, avokado, losos ter zelena listnata zelenjava.

  • Cink

Cink sodeluje pri nastanku kosti in kolagena, zavira razpadanje celic kolagena v žilno‑granulacijskem tkivu. Cink telesu med drugim zagotavljajo indijski oreščki, kakav, bučna semena, ostrige, leča, ajda in čičerika.

  • Žveplo

Žveplo je nadvse pomemben mineral, ki izboljša sintezo naravnega kolagena in ohranja zdrave sklepe, kosti in kožo. Za zadosten vnos žvepla uživajte jajca, česen, lešnike, gorčico, šparglje, sojo, stročnice in črno redkev.

Je zgolj hrana dovolj?

Da bi v telo vnesli dovolj sestavin za nastanek in obnovo kolagena, bi morali uživati zelo pestro hrano v zadostnih količinah, prav tako pa bi moralo vaše telo vse vnesene elemente izkoristiti v kar največji meri. Ker to ni vedno mogoče, je smiselno uporabiti prehranske dodatke s kolagenom, s katerimi telesu zagotovite kolagen v obliki, ki jo najlažje in v največji meri absorbira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *