Lahko kolagen vpliva na rast las ?

Kolagen strukturna beljakovina, ki jo najdemo v različnih delih človeškega telesa. Gre za najbolj pogosto beljakovino v našem telesu, ki jo običajno povezujemo predvsem z elastičnostjo in mladostnim videzom kože. Manj znano pa je, da je obenem izjemno pomembna za zdrave kosti, mišice, nohte, zobe in črevesje – pa tudi za rast in krepitev las.

Zdravi lasje zahtevajo vnos specifičnih hranil

Močni in zdravi lasje so sicer deloma zares povezani z genetiko, toda to je samo del zgodbe. Četudi vas je narava na tem področju obdarila, zdravi lasje ne bi smeli biti razumljeni kot nekaj samoumevnega. Če vaša prehrana ne bo vsebovala zadostne količine snovi, ki so pomembne za krepitev las, se bodo prej ali slej pojavile težave. Med drugim je zelo pomemben vnos zadostne količine:

  • železa,
  • biotina
  • cinka,
  • vitamina E,
  • vitaminov iz skupine B in
  • vitamina A oziroma betakarotena (betakaroten je t. i. provitamina A, ki ga telo nato pretvori v aktivno obliko).  

Poleg mikrohranil, torej vitaminov in mineralov, so pomembna še makrohranila. Tu izstopajo beljakovine, kamor, kot omenjeno, uvrščamo tudi kolagen za lase . Za lase oz. za njihovo krepitev je zato koristno prehransko dopolnilo, ki spodbuja naravno tvorbo, pri čemer je še posebej pomemben vitamin C, ali pa hidroliziran kolagen.

Staranje kože

Tvorba te beljakovine se namreč s staranjem upočasnjuje. Nekoč zdravi lasje tako postopoma postajajo vedno šibkejši. To je med drugim povezano z dejstvom, da so nekatere izmed aminokislin, ki sestavljajo kolagen, nujne za tvorbo keratina – beljakovine, ki tvori kar približno 80 odstotkov naših las. Za sintezo keratina je pomembna predvsem aminokislina, imenovana prolin.

Kolagen za rast las – da ali ne?

Med prehranskimi dodatki, ki se priporočajo za hitrejšo in uspešnejšo rast las, občasno zasledimo tudi kolagen za lase. Za rast las je seveda v osnovi pomembno zdravje lasnih mešičkov. Čezmerno izpadanje oz. upočasnjena rast sta pogosto povezana prav s poškodovanimi mešički, pri čemer so tovrstne poškodbe, ki upočasnjujejo/zavirajo rast, nemalokrat posledica oksidativnega stresa.

Za oksidativni stres so krivi škodljivi prosti radikali. Na srečo pa je mogoče njihovo aktivnost omejiti s t. i. antioksidanti, ki jih med drugim vsebuje tudi kolagen. Za rast las je vsekakor nujen zadosten vnos antioksidantov, pri čemer je lahko eden od virov hidroliziran kolagen v prahu.

Ena od najpomembnejših posledic bolj zdravih lasnih mešičkov so bolj zdravi lasje. Vsekakor pa je pomembno, da se krepitve lotite celostno, pri čemer naj bo osnova urejena prehrana, bogata z vsemi esencialnimi hranili. Kolagen za lase pa bo nato poskrbel za piko na i in za še hitrejšo rast las.

Lahko kolagen vpliva na krepitev las pri starejši populaciji?

Krepitev las je še posebej pomembna v zrelejših letih. Starejši ko smo, koristnejši je kolagen za lase, saj gre za beljakovino, ki tvori velik del našega dermisa oziroma usnjice, tj. srednje plasti kože. Prav v tem sloju pa se skrivajo naši mešički. Oslabljena oziroma manj elastična usnjica lahko torej med drugim vpliva na zdravje mešičkov. Posledično pa se poveča nevarnost za krhke, oslabljene lase in za njihovo čezmerno izpadanje.

Hidroliziran Ribji Kolagen je zato koristen dodatek za rast las in za njihovo krepitev, ki lahko, sodeč po rezultatih ene od in vitro študij, povezanih s to problematiko, celo upočasni proces sivenja, tj. izgube pigmenta (melanina).

Hitrost sivenja je sicer v veliki meri povezana z genetiko, vendar nanjo vsaj deloma vpliva oksidativni stres, ki ga je mogoče, kot je bilo že omenjeno, ublažiti s pomočjo antioksidantov, ki jih vsebuje kolagen. Za rast las, njihovo krepitev in upočasnjeno staranje je še posebej priporočljiv hidroliziran kolagen .

Kolagen za lase: hidroliziran kolagen

Pomembno je, da izberete resnično kakovostno prehransko dopolnilo s kolagenom. Kolagen za rast las in druge pozitivne učinke bo svojo nalogo opravil nadpovprečno uspešno, če boste izbrali hidrolizirano različico, saj bo tako možna učinkovitejša absorpcija. Hidrolizirana različica velja za najkakovostnejše prehransko dopolnilo.

Priporočljivo je, da izberete izdelek, ki hkrati vsebuje snovi, ki spodbujajo naravno tvorbo v telesu – ne glede na to, ali vas zanima kolagen za rast las ali za blaženje/preprečevanje drugih težav.

Najpomembnejši je dodatek vitamina C, ki je nujen za to, da naše telo uspešno sintetizira kolagen za lase, kožo, nohte, žilne in črevesne stene, mišice, dlesni, zobe itn.

Odličen dodatek je tudi MSM. Z vnosom kolagena telesu vsekakor zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin.

Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina, ki jo je v kolagenu izjemno malo, je cistein. Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla. Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *