ABC sestavin za nego kože

Ko govorimo o sestavinah za nego kože, ne pretiravamo, ko vam rečemo, da bi lahko naredili slovar od A do Ž z vsemi aktivnimi in sintetičnimi sestavinami v industriji za nego kože. Od hialuronske kisline in vitamina C do zelenega čaja in jojobinega olja – seznam sestavin, ustvarjenih za vse tipe kože in za reševanje težav, je neskončen.

Če se sprašujete, katere sestavine so vredne ”greha” in katere so le trendi ali katere so najboljše sestavine za nego kože glede na vaš tip kože, ste prišli na pravo mesto!

Sestavine v izdelkih za nego kože: Kaj morate najprej vedeti

Priznajmo si, če niste guru za nego kože, je branje in razumevanje seznama sestavin na izdelku za nego kože prava nočna mora! Vemo, da vas včasih branje zapletenih izrazov, kot so “alfa hidroksi kisline” ali “benzoil peroksid”, zmede in prestraši.

Zato si zapomnite naslednje: Če je sestavina v izdelku za nego kože kemična ali jo je težko prebrati, to še ne pomeni, da je škodljiva za vašo kožo. Pravzaprav so mnoge od najljubših sestavin lepotnih navdušencev prav kemične sestavine in da, govorimo o priljubljeni hialuronski kislini.

Izogibajte se komedogenim sestavinam!

Preprosto povedano, “komedogene” so sinonim za sestavine, ki zamašujejo pore, zato so nočna mora tistih z aknasto kožo ali mastno kožo, saj napadejo površino kože, zamašijo pore ter povsod ustvarijo ogrce in mozolje.

Vsak certificiran dermatolog bi vam povedal, da se izogibajte komedogenov, če zdravite akne ali se želite izogniti poškodovanju barierne funkcije kože.

Najboljše sestavine, glede na vaš tip kože

  1. Suha koža

Ena izmed najpomembnejših sestavin za suho kožo je hialuronska kislina. Hialuronska kislina ima številne prednosti, kot so vlažilni učinki in učinki proti staranju, poleg tega pa zapečati vlaženje, pomaga zmanjšati drobne linije in gube ter izboljša elastičnost kože. Ta kislina vam bo pomagala preprečiti dehidracijo in vaši koži povrniti sijoče stanje.

To sestavino lahko najdete v skoraj vseh vrstah izdelkov za nego kože: serumih, vlažilnih kremah za obraz, čistilnih sredstvih, tonikih, maskah in številnih drugih.

Druga sestavina, ki vam lahko koristi, če imate suho kožo je mlečna kislina. Ta sestavina nežno odlušči kožo, se znebi odmrlih kožnih celic in razkrije čudovit navlažen obraz, ki se je skrival za njimi. Mlečna kislina vam lahko pomaga pospešiti izmenjavo celic in izboljšati splošni videz kože.

V nego suhe kože, je priporočljivo vključiti tudi antioksidante, kot je vitamin E. Vitamin E ima antioksidativne lastnosti in je sestavina “vse v enem”, ki vas lahko zaščiti pred poškodbami zaradi sonca in okoljskimi dejavniki, ki lahko izsušijo vašo kožo, hkrati pa deluje kot sredstvo proti staranju.

Vitamin E pogosto najdemo v serumih in kremah ali v kombinaciji z drugimi antioksidanti, kot je vitamin C.

  • Mastna koža in koža, nagnjena k aknam

Ena izmed najbolj znanih sestavin za boj proti aknam je salicilna kislina. Salicilna kislina, znana tudi kot beta-hidroksi kislina, deluje kot piling, ki odmaši pore, odstranjuje odvečen sebum in zmanjšuje videz brazgotin po aknah. Ima tudi protivnetne lastnosti in lahko zmanjša rdečico. Pogosto jo najdemo v čistilnih sredstvih ali toniku za obraz ter v sredstvih za zdravljenje aken.

V boju proti aknam in mastni koži vam lahko pomaga tudi glikolna kislina. T a sestavina je alfa hidroksi kislina, ki zmanjšuje velike pore – pogoste pri mastni koži – in zmanjšuje izbruhe aken, ne da bi kožo izsušila. Glikolna kislina lahko tudi izenači ton kože, uravnovesi njen videz ter zmanjša temne lise in brazgotine.

  • Pigmentirana koža

Najboljši naravni izdelki za blaženje hiperpigmentacij vključujejo vitamin c, ker preprečuje prekomerno nastajanje naravnega pigmenta zaradi izpostavljenosti soncu ali staranja. Poleg tega lahko s svojimi antioksidativnimi učinki zaščiti vse vrste kože pred škodljivimi prostimi radikali.

To sestavino lahko uporabljate lokalno prek serumov in krem z drugimi derivati vitamina c ali pa jo uživate v obliki prehranskega dopolnila s kolagenom, oboje ima številne koristi za kožo!

V nego pigmentirane kože vključite tudi retinol ali njegove derivate, saj pospešuje obnavljanje celic in odstranjuje videz pigmentnih madežev.

  • Občutljiva koža

Občutljiva koža je iz dneva v dan pogostejša, iskanje izdelkov za nego kože, ki ne dražijo ali zmanjšujejo rdečice, pa je lahko zapleteno!

Arganovo olje je naravna sestavina, ki deluje kot vlažilno sredstvo brez dražilnih snovi. Je tudi nekomedogeno olje, ki bo vašo kožo navlažilo, ne da bi zamašilo pore ali jo naredilo rdečo.

MSM je še ena sestavina, ki se odlično obnese pri negi občutljive kože. MSM (metilsulfonilmetan) je organska spojina, ki vsebuje žveplo in se uporablja v kozmetiki in negi kože. Uporaba MSM v negi občutljive kože lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja, ohranjanju vlažnosti kože, zaščiti kože pred prostimi radikali ter spodbuja regeneracijo kože.

  • Mešana koža

Kombinirana koža se morda sliši kot izziv, v resnici pa imate na voljo veliko več sestavin, ki jih lahko uporabite za svojo kožo!

Tukaj so naši najboljši nasveti:

  • Vsak tip kože obravnavajte posebej! Na primer: če imate mozolje samo na čelu in bradi, izberite sredstvo za zdravljenje aken na teh mestih. S tem želimo povedati, da izdelke za nego kože, ki obravnavajo izjemno mastno kožo ali resnično dehidrirano kožo, uporabljajte le na območjih, kjer so potrebni.
  • Poleg tega se morate izogibati izdelkom, ki vsebujejo izsuševalni alkohol.
  • Upoštevajte tudi, da obstajajo izdelki, ki jih lahko uporabljate na celotnem obrazu, ne da bi povzročili škodo, kot sta vitamin c in hialuronska kislina.
  • Izberite uravnotežene izdelke. V kozmetični industriji boste našli kemično oblikovane izdelke za ustvarjanje najboljše rutine za nego mešane kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *