Odgovarjamo na vprašanja: Kateri kolagen je najboljši?

Na kolagen forumih se večkrat pojavljajo neresnice in miti o kolagenu. Eno od najpogostejših vprašanj, ki se pojavljajo na kolagen forumih, je, kateri kolagen je najboljši.

Ali kolagen res deluje?

Kolagen ni nobena ”teorija zarote”, kot menijo nekateri na forumih. Delovanje kolagena je podprto z številnimi raziskavami, ki vse dokazujejo pozitivne učinke kolagena na:

  • elastičnost kože
  • lase
  • mobilnost sklepov
  • močne nohte

Študije kažejo, da lahko kolagenski peptidi stimulirajo proces v katerem se tvori vezivno tkivo, spodbudijo gostoto kolagenskih fibril, ki je ključna za vzdrževanje napete kože in tudi aktivirajo zaščito proti ultravijoličnim žarkom.

Kateri kolagen je najučinkovitejši za jemanje?

Čeprav lahko kolagen zasledimo tudi v nekaterih živil, kot je kostna juha, ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Če poenostavimo lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Hidroliziran kolagen tako velja za najboljšo obliko kolagena za zaužitje. Hidroliziran kolagen pomeni, da je kolagen razpadel na majhne peptide, ki jih telo zlahka prebavi. Ti se nato razporedijo po telesu, tja kjer jih telo najbolj potrebuje.

Hidroliziran kolagen tako spodbuja sintezo lastnega kolagena – majhni peptidi, ki se absorbirajo, signalizirajo celicam razpad lastnega kolagena, zaradi česar začnejo te celice pospešeno proizvajati novi kolagen.

Študije kažejo, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila namreč 90 % medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27 %, torej kar 3x manjša.

Ali obstaja tudi rastlinski vir kolagena?

Ne. Veganski kolagen žal ne obstaja, saj v rastlinskih proteinih ni zaporedij, ki bi lahko stimulirale sintezo lastnega kolagena. Za delovanje hidroliziranega kolagena so namreč ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina. Teh zaporedij pa kot že omenjeno v rastlinskih proteinih ni.

Aminokisline iz rastlinskih proteinov lahko služijo kot gradniki za človeške proteine, tudi kolagen. Vendar, ne morejo spodbujati sinteze lastnega kolagena v telesu.

Seveda pa lahko različni rastlinski viri, ki vsebujejo vitamin A,C in cink spodbujajo sintezo kolagena v telesu.

Kateri kolagen je najboljši za kožo?

Kolagen tipa I običajno velja kot najbolj primeren kolagen za kožo. Je najbolj razširjena vrsta kolagena v telesu. Raven kolagena tipa I začne upadati okoli 25. leta starosti.

”Mlado” kožo v namreč 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Če želite jemati prehransko dopolnilo s kolagenom, priporočamo, da izberete hidroliziran kolagen. Ta je namreč razgrajen na majhne peptide in se najboljše absorbira. Dokazano je namreč, da jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom spodbudi telo, da samo začne tvoriti kolagen. Kar pomeni, da tvori v telesu vse tipe kolagena, tudi kolagen tip I.

Ali mora kolagen nujno vsebovati tudi vitamin C?

Da. Vitamin C in kolagen ne moreta drug brez drugega. Vitamin C je namreč ključen za sintezo kolagena.

Ste vedeli, da če zaužijemo hrano bogato z vitaminom C se sinteza kolagena poveča kar za 6x! Poleg tega ima C vitamin pri izgradnji kolagenskih peptidov mnogo različnih in zelo pomembnih vlog.

  • povečuje raven dinamičnega ravnovesja prokolagenske mRNA
  • v prisotnosti vitamina C se poveča nastajanje novih celic fibroblastov, ki so odgovorne za sintezo kolagena
  • sodeluje pri hidroksilaciji aminokislin

Prav tako ima vitamin C tudi antioksidativno vlogo in ščiti kolagen pred škodljivimi vplivi radikalov. Ti nastajajo ob prekomerni izpostavljenosti UV svetlobi ter povzročajo oksidativni stres, ki škodljivo vpliva na naš DNK, lipide in navsezadnje tudi na kolagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *