Kaj je tonik in kako se uporablja?

Uporaba tonikov, ki so ena od ključnih faz v procesu čiščenja obraza in na katero ne smete nikoli pozabiti, vam bo postala navada. Že ko boste brali o koristih za vašo kožo, vam bo žal, da ste z njihovo uporabo odlašali ali pa je sploh niste uporabljali.

Kaj je tonik?

Trudimo se, da bi imeli zdravo, sijočo in lepo kožo. Svojo kožo poskušamo ohraniti mlajšo z uporabo različnih izdelkov za nego kože do najkakovostnejših izdelkov za ličenje. Toda ali vemo, da je najpomembnejša nega ta, da kožo zjutraj in zvečer pravilno očistimo?

Tonik ima pri čiščenju kože veliko vlogo, vendar ga številne ženske žal še vedno ne vključujejo v postopek čiščenja obraza. Če pa se vprašate, kaj je tonik, je naš odgovor zelo preprost. Tonik je tekočina, ki je videti in deluje kot voda, vendar je bogatejša s presežkom vodika in kisika.

V preteklosti so tonike uporabljali za ohranjanje pH, torej kislega in alkalnega ravnovesja kože po umivanju z milom. Z leti pa so sestavine postale še bogatejše in so zaradi koristi, ki jih bomo našteli v drugem delu našega bloga, postale sredstvo za nego kože.

Kdaj uporabljati tonik?

Omenili smo, da je tonik zadnja faza postopka čiščenja obraza. V začetnih fazah torej obraz najprej obrišemo z odstranjevalcem ličil, nato pa ga umijemo s toplo vodo. Ne hitite z nanašanjem vlažilne kreme ali seruma na obraz takoj po tem postopku! Postopek čiščenja obraza namreč še ni končan.

Zato je pomembno, da takoj po umivanju obraza uporabite tonik. Voda iz pipe lahko vsebuje rjo, klor ali druge škodljive snovi, ki lahko razdražijo in zategnejo kožo, zato je priporočljivo uporabiti tonik takoj po umivanju obraza z mlačno vodo.

Poleg tega tonik pomaga odstraniti ličila in umazanijo, ki ostanejo na koži po umivanju z vodo. To pomeni, da koža brez tonika še ni popolnoma pripravljena na vlažilno kremo ali serum. To pomeni, da je treba tonik uporabiti po umivanju obraza in pred vlažilno kremo ali serumom.

Kako uporabljati tonik?

Imamo območja, imenovana U-predel in T-predel. Predel U se nanaša na lica in brado. Ti deli so običajno bolj dovzetni za izsušitev, draženje in raztezanje. Predel T pa sta čelo in nos na našem obrazu. To območje je bolj mastno kot druga.

Tonik je treba začeti uporabljati v predelu U, nadaljevati v predelu T in končati z masažo območja vratu. Ker je predel U bolj suh, tonik najprej nanesemo na to območje, nato pa nadaljujemo na druge dele obraza. Ena glavnih zahtev je, da ne pozabimo na področje vratu.

Koristi tonika za obraz

Toniki, ki so bogati s koristmi za kožo, imajo v glavnem več lastnosti.

  1. Uravnava pH ravnovesje:

Običajno voda iz pipe ali mila porušijo pH ravnovesje našega obraza. Toniki z uravnavanjem kislinskega ravnovesja naši koži omogočajo, da ustvari bolj živahen in gladek videz. Poleg tega preprečujejo nastanek prezgodnjih gub.

  • Zmanjša pore:

Pore na obrazu omogočajo, da umazanija, olje in toksini lažje vstopijo v kožo. Toniki preprečujejo ta proces, saj zožujejo pore na obrazu. Tako je vaša koža zaščitena tudi pred škodljivimi elementi iz okolja.

c) Zmanjšuje nastanek aken:

Toniki pomagajo zmanjšati pojav madežev in aken, saj z obraza odstranijo maščobo in odmrle celice.

d) Vlaži in hrani kožo:

Nekateri toniki imajo vlažilne lastnosti. Toniki kožo navlažijo, da je videti mlajša. Poleg tega kožo nahranijo ter povečajo njeno elastičnost in gladkost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *