Kolagen za sklepe

Kolagen za sklepe velja za enega najboljših dodatkov za sklepe. Verjetno se sprašujete, zakaj. Kolagen ima pomembno vlogo pri oblikovanju zdravega hrustanca ter ohranjanju močnega in zdravega vezivnega tkiva, vključno s sklepi, vezmi in kitami.

Zdravje sklepov v starosti

Kolagen je vrsta beljakovine, ki je ključna sestavina hrustanca, sklepov, vezi, kosti in drugih tkiv, ki našemu telesu dajejo strukturo in pripomorejo k njegovemu dobremu delovanju.

Kot kompleksna beljakovina je sestavljen iz verig aminokislin, kot so arginin, glutamin, glicin in prolin, ki jih ni vedno lahko dobiti v velikih količinah iz drugih virov beljakovin, kot je meso.

Žal s staranjem naše telo naravno začne proizvajati manj naravnega kolagena, kar pomeni, da lahko naši sklepi to pogosto občutijo.

Ta proces se lahko začne že sredi tridesetih let in se nadaljuje tudi v starejših letih. Medtem ko je staranje samo po sebi velik dejavnik, ki vpliva na zdravje sklepov, so pomemben dejavnik tudi druge življenjske navade, ki običajno vplivajo na kolagen, kot so slaba prehrana, preveč ali premalo aktivnosti in velika količina stresa.

Želite izvedeti, kako povečati raven kolagena? Ali lahko kolagen v svojem telesu podprete tudi v sklepih? Tu lahko pridejo v poštev zdrava prehrana in dodatki za sklepe, kot so beljakovine kolagena.

Poleg uživanja s hranili bogate prehrane, ki vključuje dovolj antioksidantov, beljakovin in naravnih virov kolagena, kot je kostna juha, lahko z kolagenom za sklepe našemu telesu zagotovimo tudi aminokisline, ki jih potrebuje za podporo zdravja vezivnih tkiv ter ohranjanje udobja in gibljivosti sklepov.

Koristi kolagena za sklepe

V nadaljevanju je več o nekaterih glavnih in splošnih koristih kolagena za sklepe:

  1. Spodbuja splošno zdravje sklepov

Kolagen spodbuja splošno zdravje sklepov, saj prispeva k prožnosti, gibljivosti in obsegu gibanja. Za nekatere kolagene je bilo celo dokazano, da podpirajo okrevanje po vadbi in zmanjšujejo nelagodje.

Če ste oseba, ki ima občasno nelagodje v kolenih, lahko zmanjša nelagodje in togost, povezana z obsegom gibanja.

2. Pomaga pri oblikovanju hrustanca

Kolagen lahko pomaga pri zagotavljanju trdnosti in elastičnosti hrustanca.Hrustanec je vrsta vezivnega tkiva, ki deluje kot blažilnik koncev kosti in podpira drsno gibanje sklepov. Našim telesom omogoča, da absorbirajo udarce in prenašajo obremenitve, poleg tega pa poleg tega pa pomaga oblikovati tudi druge dele telesa, vključno z ušesi, nosom, bronhijevimi cevmi in prsnim košem.

Kolagen predstavlja približno 50 odstotkov vseh beljakovin v hrustancu in 85-90 odstotkov kolagena sklepnega hrustanca.

Aminokisline, ki jih najdemo v kolagenu in jih pogosto imenujemo “gradniki beljakovin”, so ključnega pomena za ohranjanje tkiv v odlični kondiciji. Delujejo tako, da spodbujajo celice v sklepih/ hrustancu, ki pomagajo pri normalnem procesu rasti in obnove. Prehranska dopolnila s kolagenom lahko po možnosti pomagajo zmanjšati razgradnjo hrustanca ter pomagajo ohranjati zdrav hrustanec in njegovo obnavljanje.

3. Lahko pomagajo pri podpori zmogljivosti in okrevanju pri vadbi

Nekateri kolageni ne podpirajo le vsakodnevnega gibanja in splošne funkcionalnosti, temveč lahko podpirajo tudi učinkovitost vadbe in okrevanje.

V kolagenu najdete tudi nekatere aminokisline, kot je glicin, ki pomagajo tvoriti kreatin, snov, ki lahko podpira rast mišične mase, moč, zdravo raven energije in vadbene sposobnosti.

4. Podpira zdravje kosti

Na splošno lahko kolagen pomaga podpirati močne kosti, kar na splošno prispeva k stabilnosti in gibljivosti sklepov, saj razbremenjuje naše sklepe. Moč kosti je pomembna za splošno zdravje in moč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *