Zakaj se mora vaša rutina nege kože poleti spremeniti?

Izpostavljenost poletnemu soncu je nedvomno prijetna, vendar se lahko pozna tudi na vaši koži. Sončni žarki so v tem letnem času še posebej močni in lahko povzročijo zaspanost, dehidracijo, mastenje, izbruhe in simptome prezgodnjega staranja.

Zato je ne glede na vašo starost ali tip polti pomembno, da spremenite svojo rutino nege kože in jo zaščitite v poletnih mesecih.

Preklopite na primer na lažje formule in kreme, ki so namenjene za vroče mesece, saj lahko pomagajo zaščititi kožo pred ekstremnimi vremenskimi razmerami, hkrati pa obnovijo raven vlaženja.

Poleg tega lahko poletna vlaga povzroči tudi izbruhe, zato je ključnega pomena, da uporabljate nežno čistilno sredstvo, ki ne zamaši por.

Poleg tega je pomembno, da uporabljate kremo za sončenje z višjim zaščitnim faktorjem SPF kot običajno in jo za optimalno zaščito ponovno nanesete vsaki dve uri, saj so ultravijolični žarki poleti močnejši.

Seveda to ne pomeni, da morate spremeniti celotno rutino nege kože. Za spremembe morate analizirati, kateri izdelki vam lahko koristijo vse leto (kot so serumi, toniki in esence) in katere je treba zamenjati z menjavo letnih časov (kot so vlažilna sredstva, čistila in zaščita pred soncem).

Nasveti za prehod na poletno nego kože

Z začetkom poletnih mesecev je treba posvetiti posebno pozornost rutini nege kože. Izpostavljenost soncu, kloru, slani vodi in vročini lahko škodljivo vplivajo na našo kožo, zato so tu poletni nasveti za nego kože, ki vam bodo v pomoč:

  1. Vedno uporabljajte kremo za sončenje

Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši poletni lepotni nasvet v poletnih mesecih. Krema za sončenje pomaga blokirati ultravijolično (UV) sevanje, ki ga ustvarja sonce in lahko kratkoročno in dolgoročno poškoduje našo kožo.

UV-sevanje ne povzroča le kožnega raka, ampak lahko povzroči tudi prezgodnje gube in temne lise. Sončne opekline se lahko pojavijo že po 15 minutah izpostavljenosti, zato je ključnega pomena, da svojo kožo pred sončnimi žarki ustrezno zaščitimo skozi vso sezono.

Če smo zunaj dlje časa, je pomembno, da takoj po plavanju ali potenju nanesemo širokospektralno kremo z zaščitnim faktorjem SPF, saj bomo tako zagotovili največjo zaščito pred škodljivimi UV-žarki.

2. Uporabljajte zadosten faktor SPF

Sončni žarki so poleti kot v najbolj vročem letnem času najmočnejši in najintenzivnejši, zato je nujno, da se s faktorjem SPF še bolj okrepimo. V tem smislu je nošenje kreme za sončenje odličen način za to, če izberete izdelke z oceno SPF (zaščitni faktor) 30 ali več.

Višji faktor SPF bo prestregel več škodljivih UV-žarkov, s čimer bo vaša koža ostala zdrava in zaščitena pred nevarno izpostavljenostjo močnemu sončnemu sevanju. Zato v tej sezoni ne pozabite uporabljati kreme za sončenje z visokim faktorjem SPF.

3. Uporabljajte lahke vlažilne kreme in losjone

To je še posebej pomembno za tiste z mastno kožo, vendar velja za vse vrste kože.

V poletnih mesecih je ključnega pomena, da je vaša koža navlažena in hidrirana, kjerkoli je to mogoče. Vendar je pomembno, da v tem letnem času zamenjate zelo intenzivne težke kreme z lažjimi formulacijami.

Hyaluron Face cream

Težke vlažilne kreme so idealne za hladno podnebje ali pozimi, ko je zrak bolj suh, v poletni vročini pa so lahko preveč obremenjujoče in ne zagotavljajo ustreznega zračenja. Glede na tip kože in podnebje se lahko odločite za lažjo vlažilno kremo, ki bo zagotovila popolno ravnovesje med vlažnostjo in zračnostjo.

Sprememba formule poleti lahko prepreči zamašitev por, kar lahko pomeni manj izbruhov, zato se splača spremeniti formulo!

4. Vzemite si čas za umivanje obraza

Poleti se zaradi vsega dogajanja, lahko zgodi da popolnoma pozabimo na dnevno in nočno umivanje obraza ter pustimo, da se znoj in umazanija posušita čez dan. Vendar lahko takšna napaka povzroči tveganje za draženje kože. Poleg tega lahko močni UV-žarki sonca in visoke temperature povečajo nastajanje olja, kar povzroči zamašitev por in posledično izbruhe.

Na splošno velja, da je treba blago čistilno sredstvo, ki ne vsebuje sušilnih alkoholov, dišav ali barvil, uporabljati dvakrat na dan – enkrat zjutraj in enkrat zvečer. Vključite lahko tudi čistilno sredstvo na oljni osnovi, da se znebite kreme za sončenje in ličil, ki ste jih nosili čez dan. S tem boste poskrbeli za čisto, navlaženo in zdravo kožo vse poletje.

5. Vključite antioksidante

V poletnih mesecih je oksidacija še posebej pogosta zaradi večje izpostavljenosti UV-žarkom, ki je posledica intenzivnega sonca. Vključitev antioksidantov v rutino nege kože je ključnega pomena, saj ščitijo kožo pred okoljskimi poškodbami, ki jih povzročajo sončni UV-žarki.

Poleg tega pomagajo preprečevati poškodbe kožnih celic in lahko celo poskrbijo za bolj mladosten videz kože, saj preprečujejo oksidativni stres. Antioksidanti lahko povečajo raven kolagena, ki pripomore k učvrstitvi kože za bolj mladosten videz, izenačijo tonus kože in pomagajo preprečiti prezgodnje staranje zaradi pretiranega izpostavljanja soncu.

Dobra antioksidanta za začetek sta vitamin C in vitamin E. Najdete ju v tonikih, serumih, vlažilcih in maskah. Uporabite jih med dnevno rutino, nanesite kremo za sončenje in zaščiteni boste pred izpostavljenostjo soncu.

6. Piling, da se znebite poškodovanih odmrlih kožnih celic

Piling je poleti pomemben, saj pomaga odstraniti odmrlo kožo z obraza in telesa, kar ne le preprečuje zamašitev por, temveč tudi pospešuje izmenjavo celic in spodbuja zdravo kožo. To lahko pomembno vpliva na vaš splošni videz, saj razkrije mehkejšo, bolj gladko in svetlejšo kožo, ki je zdrava in navlažena.

Z rednim pilingom lahko tudi zmanjšate vraščanje dlačic, ki nastanejo pri britju ali voskanju, zmanjšate draženje zaradi odvečnega znoja, ki se zadržuje v koži, in izboljšate vpijanje izdelkov s SPF, če načrtujete dejavnosti na prostem. Redno luščenje omogoča, da nekateri lokalni tretmaji, kot so serumi, maske za obraz in vlažilci, prodrejo globlje v kožo in dosežejo učinkovitejši učinek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *