Hidroliziran kolagen – eliksir mladosti, ali je res učinkovit?

Za nekatere je  hidroliziran kolagen nova ”modna muha”, za druge eliksir mladosti oz. skrivnost do mladostnega videza. Pa je temu res tako?

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v vašem telesu. Ima številne različne vloge:

 • pomaga pri razvoju organov
 • celjenju ran in tkiv
 • obnovi roženice, dlesni in lasišča

in predstavlja glavno sestavino vezivnega tkiva v različnih delih telesa.

Vezivno tkivo je prisotno v skoraj vseh delih telesa, vključno s kožo, kostmi, hrustancem, tetivami, vezi, mišicami, krvnimi žilami in notranjimi organi.

Kolagen

Kolagen predstavlja približno 30% vseh beljakovin v telesu. Sestavljen je iz dolgih verig aminokislin, ki tvorijo močne trojne vijačnice. Obstaja več vrst kolagena, pri čemer so najbolj pogosti tipi I, II in III.

 • Tip I kolagena je najbolj razširjen in se nahaja v koži, kosteh, tetivah in ligamentih. Je ključnega pomena za vzdrževanje elastičnosti, trdnosti in strukture teh tkiv.
 • Tip II kolagena je prisoten v hrustancu in igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja sklepov.
 • Tip III kolagena je pomemben za podporo strukturi notranjih organov, krvnih žil in kože.

Proizvodnja kolagena se s staranjem zmanjšuje, kar lahko vodi v izgubo elastičnosti in povečano tvorbo gub ter drugih znakov staranja kože. Poleg staranja lahko tudi nezdrav način življenja, izpostavljenost soncu, kajenje, slaba prehrana in stres negativno vplivajo na proizvodnjo in kakovost kolagena v telesu.

Hidroliziran kolagen je le kolagen razbit na manjše delce, imenovane peptide. Peptidi se namreč v prebavnem traktu lažje absorbirajo in tako nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno ter nato v kri.

Molekule kolagena nato potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer jih telo najbolj potrebuje. Študije kažejo, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo svoje telo, da tvori več lastnega kolagena.

Kakšni so učinki hidroliziranega kolagena?

Hidroliziran kolagen je pridobil veliko pozornosti zaradi svojih potencialnih učinkov na zdravje in videz kože, sklepov, nohtov in las. Študije kažejo, da uživanje hidroliziranega kolagena lahko pripomore k obnavljanju in spodbujanju tvorbe kolagena v telesu. To je pomembno, saj se s staranjem proizvodnja naravnega kolagena zmanjšuje.

Nekateri glavni učinki uživanja hidroliziranega kolagena vključujejo:

 1. Izboljšanje kože:

Hidroliziran kolagen lahko prispeva k bolj gladki, napeti in mladostni koži. Obnavlja poškodovana kolagenska vlakna ter spodbuja tvorbo lastnega kolagena v koži, kar vodi v zmanjšanje gub, povečanje elastičnosti kože ter izboljšanje videza in strukture.

 • Podpora sklepom:

Kolagen je pomemben gradnik hrustanca v sklepih. Uživanje hidroliziranega kolagena lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin in vnetja ter izboljšanju gibljivosti sklepov pri ljudeh z artritisom ali drugimi boleznimi sklepov.

 • Krepitev nohtov:

Kolagen je ključnega pomena za zdrave nohte. Uživanje hidroliziranega kolagena lahko prispeva k močnejšim in bolj zdravim nohtom ter preprečuje lomljenje in krhkost.

 • Izboljšanje las:

Kolagen je pomemben gradnik lasnih vlaken. Pomanjkanje kolagena lahko prispeva k tanjšanju in izgubi las. Z uživanjem hidroliziranega kolagena lahko pripomorete k obnovi in krepitev las, kar bo povzročilo bolj zdrav in sijoč videz.

Hidroliziran kolagen vs. Naravni kolagen

Hidroliziran kolagen pridobijo iz naravnega kolagena, ki je prisoten v nekaterih živil in ga lahko v telo vnesemo z uživanjem živalske kože, vezi ali kosti (npr. goveja juha oz. želatina). 

Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. 

Če poenostavimo, lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Po drugi strani pa hidroliziran kolagen v prehranskih dopolnilih vsebuje majhne molekule kolagena, ki iz črevesja dobro prehajajo v kri. 

Dokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

Kako izbrati pravi kolagen?

Pri izbiri kolagena je pomembno biti pozoren na naslednje vidike:

 1. Vir kolagena: Kolagen se pridobiva iz različnih virov, kot so goveja koža, ribe, perutnina ali svinjina. Pomembno je izbrati kakovosten vir kolagena, ki je pridobljen iz zanesljivega vira in izdelan z upoštevanjem visokih standardov kakovosti.

2. Oblika kolagena: Hidroliziran kolagen je najpogostejša oblika kolagena v prehranskih dopolnilih. Ta oblika je predhodno razčlenjena na manjše peptide, kar olajša absorpcijo in izkoristek v telesu. Druga možnost je nehidroliziran kolagen, ki je večjih molekul in ima nižjo absorpcijo.

3. Količina kolagena: Preverite, koliko kolagena vsebuje izdelek. Priporočeni odmerek se lahko razlikuje glede na želeni učinek in posameznikove potrebe.

4. Kvaliteta izdelka: Izberite preverjeno in zaupanja vredno blagovno znamko, ki zagotavlja visoko kakovost svojih izdelkov. Preverite, ali je izdelek podvržen testiranju in certificiranju s strani neodvisnih organov ali laboratorijev.

5. Dodatne sestavine: Preverite, ali izdelek vsebuje dodatne sestavine, kot je MSM, vitamini, minerali ali druge spojine, ki lahko pripomorejo k boljši absorpciji ali dopolnijo učinke kolagena. Prav tako bodite pozorni na morebitne alergene ali dodane sladkorje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *