Ali morajo moški res uživati kolagen?

Večina nas pozna kolagen kot prehransko dopolnilo proti staranju, ki ga večinoma uporabljajo ženske. Vendar lahko kolagen koristi tudi za moške. Uporaba kolagena za moške pa je veliko bolj širša, kot samo od boja proti gubam.

Kaj je kolagen?

Vsi vsak dan uživamo različne vrste beljakovin, zakaj je torej kolagen deležen tolikšne pozornosti?

Glavni razlog je vloga kolagena kot strukturne beljakovine, ki je ključna za zdravje vezivnih tkiv. Kot najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu je pomemben gradnik kože, las, vezi, kosti, krvnih žil in drugih telesnih tkiv.

Kot vse beljakovine, ki jih zaužijemo, je tudi kolagen sestavljen iz aminokislin. Vendar pa posebna mešanica aminokislin v kolagenu (večinoma lizin, glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin) pomeni, da je kolagen še posebej tog in odporen proti raztezanju.

Zato je zelo učinkovit pri zagotavljanju strukturne podpore telesnim tkivom ter spodbujanju elastičnosti kože in zdravih las. Pravzaprav obstajajo trije glavni tipi kolagena, s katerimi se lahko srečate: tip I, II in III, ki jih najdemo v različnih telesnih strukturah.

Zakaj uživati prehranska dopolnila s kolagenom, če pa ga lahko pridobimo tudi iz hrane?

Kolagen lahko dobimo z uživanjem hrane, kot je kostna juha ali meso, ki vsebuje veliko vezivnega tkiva, ribe in ostalih živil.

Druga možnost je da v svojo prehrano vključite živila, ki vsebujejo aminokisline, potrebne za proizvodnjo kolagena (ribe, perutnina, meso, jajca, mlečni izdelki, stročnice, soja). Živila z veliko cinka (školjke, stročnice, meso, oreščki, semena, polnozrnata žita) in živila z veliko vitamina C (agrumi, jagodičevje, zelenolistna zelenjava, paprika, paradižnik) pomagajo pri procesu sinteze kolagena.

Kljub temu, da je zdrava prehrana zelo pomembna se žal kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah. V študijah, ki so preučevale koristi kolagena za moške in koristi za zdravje na splošno, so pogosto uporabljali tudi 10 gramov ali več kolagena na dan (razpon od 2,5 g do 20 g), kar je količina, ki jo je težko pridobiti samo s prehrano, prav tako pa ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo.

Sestavlja ga namreč več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Če poenostavimo, lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Dokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

4 koristi kolagena za moške

  1. Hidrirana koža

Kolagen je najbolj razširjena in največja beljakovina v človeškem telesu, ki predstavlja 70 % mase naše suhe kože. Ko raven kolagena v našem telesu začne upadati, seveda trpi tudi naša koža, ki je videti dolgočasna in kaže znake staranja z gubami in drobnimi linijami.

Kolagen je bistvenega pomena za obnovo starih in ustvarjanje novih kožnih celic. Srednji sloj naše kože se imenuje dermis in v njem kolagen ustvarja zbirko celic, znanih kot fibroblasti, kjer se pojavljajo nove kožne celice. Kolagen tako dokazano poveča vlažnost in teksturo kože.

2. Kolagen za lase

Plešavost in izpadanje las sta pogosta težava pri moških in lahko močno vplivata na samozavest. Ne glede na to, ali gre za nazadovanje lasne linije ali splošno redčenje lasnih pramenov. Študije kažejo, da 66 % moških začne izgubljati lase pri 35 letih, pri 50 letih pa že 80 %.

Pomanjkanje kolagena v telesu lahko vpliva na kakovost in strukturo las ter prispeva k izpadanju las. Kolagen zagotavlja moč in prožnost lasnih vlaken, kar jim omogoča, da ostanejo trdni in manj nagnjeni k lomljenju.

Prav tako pomaga pri ohranjanju zdravega lasišča, kar je ključnega pomena za rast in vitalnost las. Zato je pomembno zagotoviti zadosten vnos kolagena v prehrani ali ga dopolniti s prehranskimi dodatki, kar lahko podpira zdravje las in zmanjšuje tveganje za izpadanje las.

3. Zdravje sklepov

Kolagen je ključnega pomena za ohranjanje zdravih sklepov. Moški, ki se ukvarjajo s športom ali imajo aktivni življenjski slog, se pogosto srečujejo z večjimi obremenitvami sklepov. Uživanje kolagena za sklepe lahko pomaga pri vzdrževanju prožnosti in trdnosti sklepov ter zmanjša tveganje za poškodbe ali bolečine v sklepih.

4. Zdravje kosti

Kolagen je ključnega pomena tudi za zdrave kosti. Moški imajo pogosto večjo kostno gostoto kot ženske, vendar se s staranjem lahko tudi pri njih zmanjšuje. Uživanje kolagena lahko pomaga ohranjati trdnost kosti, preprečuje izgubo kostne mase in zmanjšuje tveganje za osteoporozo.

Kateri kolagen je najboljši?

Proizvajalci lahko vztrajajo, da je njihov vir kolagena ali razmerje med tipi I, II in III v njem najboljše, kar lahko kupite. Vendar pa je zelo malo informacij, ki bi potrjevale prednost ene vrste pred drugo.

  1. Hidroliziran kolagen

Bolj pomembno je, da dodatek vsebuje “hidroliziran” kolagen, kar pomeni, da je kolagen v procesu hidrolize razpadel na manjše delce, ki se lažje absorbirajo.

  • Izvor kolagena

Poznamo različne izvore kolagena kot so govedina, svinjina in ribe. Študije kažejo, da je biološka razpoložljivost morskega kolagena (stopnja in hitrost absorpcije) nekoliko večja kot pri govejem kolagenu.

  • Odmerek kolagena

Odmerki, uporabljeni v raziskavah, so bili precej različni, vendar smo za večino primerov ugotovili, da so koristni dnevni odmerki od 5-10g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *