Zakaj je potrebno tudi poleti piti kolagen?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki je ključna sestavina kože, las, nohtov, sklepov in vezivnega tkiva. Njegova glavna funkcija je ohranjanje moči, prožnosti in elastičnosti teh tkiv. Čeprav je uživanje kolagena koristno skozi vse leto, obstaja nekaj razlogov, zakaj je pomembno piti kolagen tudi poleti.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Predstavlja ključno strukturno komponento vezivnega tkiva, ki se nahaja v koži, kosteh, hrustancu, tetivah, ligamentih in drugih tkivih. Obstaja več vrst kolagena, vendar je večina v telesu sestavljena iz kolagena tipa I, II in III.

Kolagen tipa I: Ta vrsta kolagena je najbolj pogosta in predstavlja osnovno strukturo kože, kosti, tetiv in vezivnega tkiva. Zagotavlja trdnost, moč in odpornost na raztezanje.

Kolagen tipa II: Ta vrsta kolagena je prisotna v hrustancu in igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja sklepov. Njegova glavna naloga je vzdrževanje prožnosti in blaženje udarcev med sklepnimi površinami.

Kolagen tipa III: Ta vrsta kolagena je povezana z elastičnostjo in prožnostjo tkiv, kot so koža, krvne žile in notranji organi. Sodeluje pri obnavljanju poškodovanih tkiv in prispeva k celovitosti struktur.

Vpliv sonca na kožo

Koža je prva obrambna linija telesa proti škodljivim zunanjim vplivom, vključno s sončnimi žarki. Sončna svetloba vsebuje ultravijolične (UV) žarke, med katerimi so najbolj škodljivi UVA in UVB žarki.

UVA žarki prodirajo globoko v kožo in so povezani s staranjem kože, gubicami, hiperpigmentacijo in zmanjšano elastičnostjo. UVB žarki prodrejo v zgornji sloj kože in so glavni vzrok za sončne opekline.

UVA žarki prodrejo globoko v kožo in poškodujejo kolagen in elastin, ključne beljakovine, odgovorne za elastičnost in čvrstost kože. Dolgoročna izpostavljenost soncu lahko prispeva k prezgodnjemu staranju kože, nastanku gubic, povešanju kože in izgubi naravnega sijaja.

Sončna svetloba lahko povzroči pretirano proizvodnjo melanina, pigmenta, ki daje barvo koži. To lahko vodi do hiperpigmentacije, ki se kaže kot temnejše madeže ali pegice na koži, kot so starostne pege ali melazma.

3 prednosti uživanja kolagena v poletnih mesecih

  1. Zaščita pred sončnimi poškodbami

UV-žarki lahko poškodujejo kolagen v koži, kar vodi v prezgodnje staranje kože, gubice, pigmentne madeže in izgubo elastičnosti. Uživanje kolagena lahko pomaga pri zaščiti kože pred škodljivimi učinki sonca ter ohranjanju zdrave in mladostne kože tudi poleti.

2. Hidracija kože

Poleti se zaradi visokih temperatur in izpostavljenosti soncu pogosto poveča izguba tekočine iz telesa, kar lahko vpliva na hidracijo kože. Kolagen lahko prispeva k hidraciji kože in ohranjanju njenega naravnega sijaja ter elastičnosti.

3. Krepitev nohtov in las

Poleti so nohti in lasje pogosto izpostavljeni različnim dejavnikom, kot so sonce, klorirana voda, slana voda in visoka vlažnost. Uživanje kolagena lahko pomaga krepiti nohte in lase ter preprečevati njihovo lomljenje, cepljenje in izpadanje.

Kako izbrati najboljši kolagen?

Pri izbiri najboljšega kolagena je pomembno upoštevati vrsto kolagena, ki ga vsebuje. Večina prehranskih dopolnil z kolagenom vsebuje kolagen tipa I, saj je najpogosteje uporabljen in najbolj raziskan glede svojih učinkov na kožo, lase, nohte, sklepe in kosti.

Pri nakupu kolagenskega dodatka bodite pozorni na naslednje faktorje:

  • Kvaliteta: Izberite izdelek, ki je visoko kakovosten in izvira iz preverjenega vira kolagena.
  • Oblika: Kolagen se pogosto prodaja v obliki hidroliziranega kolagena, ki je bolj enostavno prebavljiv in absorbira v telo. Hidrolizacija je postopek, pri katerem se kolagen razgradi na manjše peptide, kar olajša njegovo absorpcijo in uporabo.
  • Dodatne sestavine: Preverite, ali so v izdelku prisotne dodatne sestavine, ki lahko koristijo vašemu telesu, na primer MSM, vitamin C, cink in druge sestavine za podporo zdravja kože, sklepov ali las.

Poleg teh dejavnikov je pri izbiri kolagenskega dodatka pomembno tudi upoštevati druge individualne potrebe in cilje. Na primer, nekateri dodatki kolagena so obogateni z dodatnimi sestavinami, kot so hialuronska kislina, antioksidanti ali druge snovi, ki lahko dodatno podpirajo zdravje kože, sklepov ali las.

Če želite izboljšati zdravje kože, je smiselno izbrati dodatek kolagena, ki vsebuje kolagen tipa I in morda druge sestavine, kot je hialuronska kislina, ki povečuje hidracijo kože in zmanjšuje videz gubic.

Pomembno je vedeti, da dodatki kolagena sami po sebi ne bodo rešili vseh težav s kožo, lasmi, nohti ali sklepi. Pravilna prehrana, ustrezna hidracija, zaščita pred soncem in zdrav življenjski slog so prav tako pomembni za ohranjanje zdravja in lepote teh tkiv. Prehranska dopolnila lahko delujejo kot podpora, vendar nič ne nadomesti celostnega pristopa k skrbi za svoje telo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *