Zakaj je krema z zaščitnim faktorjem tako koristna?

V današnjem svetu, kjer smo izpostavljeni vedno večjemu številu okoljskih dejavnikov, je zaščita kože postala ključnega pomena. Eden izmed najmočnejših zaveznikov v boju za zdravo in mladostno kožo je krema z zaščitnim faktorjem (SPF).

Zakaj potrebujem SPF?

  1. Zmanjša tveganje za kožni rak

Sončna krema ščiti vašo kožo in zmanjšuje tveganje za razvoj kožnega raka in pred-rakavih stanj kože. Nanašanje SPF skupaj z drugimi zaščitnimi ukrepi pred soncem – kot so nošenje temnih oblačil in sončnih očal – zmanjšuje škodljive učinke izpostavljenosti soncu.

2. Zaščita pred sončnimi opeklinami

Ste vedeli, da sončna svetloba vsebuje dejansko dve vrsti škodljivih žarkov, UVA in UVB žarke? UVA žarki (ki se uporabljajo tudi v solarijih) so predvsem povezani z dolgoročno škodo na koži, kot so gubice, in so tudi povezani s nekaterimi kožnimi raki. UVB žarki pa so odgovorni za sončne opekline in domnevno povzročajo večino kožnih rakov.

UVA and UVB radiation penetrate into the skin layer vector on white background. UVA and UVB rays affect the skin in different ways.

Sončne opekline niso samo boleče, temveč so neposredno povezane z najbolj smrtonosnimi vrstami raka. To je zato, ker lahko koža absorbira ultravijolično sevanje iz sončne svetlobe, kar lahko poškoduje genski material v kožnih celicah. Na srečo krema za sončenje ščiti kožo pred UV žarki tako, da absorbira, odbija ali razprši sončno svetlobo.

3. Preprečuje vnetje in pordelost

Preveč časa na soncu bo povzročilo sončne opekline, močno rdečico kože in vnetje kože. Ultravijolični žarki iz sonca namreč poškodujejo kožo, kar se pokaže kot rdečica, saj telo v prizadeto območje usmerja več krvi za popravilo poškodb.

4. Preprečuje zgodnje nastajanje gub in drobnih linij

Kar zadeva nastajanje gub, drobnih linij in gubic okoli oči, je ena najučinkovitejših preventivnih formul zaščitna krema s faktorjem SPF. Dolgotrajna izpostavljenost UVA žarkom prezgodaj postara kožo in povzroča izgubo kolagena in elastičnosti kože. Dejansko je približno do 90% vidnih znakov staranja posledica poškodb zaradi sonca.

5. Preprečuje neenakomerno obarvanost kože in hiperpigmentacijo

Neenakomerna pigmentacija kože (ali hiperpigmentacija) se nanaša na dele kože, ki postanejo obarvani ali potemnjeni na neenak način. To lahko ima genetske vzroke, vendar jih lahko povzroči tudi izpostavljenost soncu. Na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so redno izpostavljeni soncu, se lahko pojavijo neenakomerna koža ali temne lise.

Dobra novica? Obstaja preprost način, kako se izogniti temnim madežem (pa tudi sončnim opeklinam, gubicam in kožnemu raku) – in rešitev je nošenje sončne kreme, ne glede na vreme, ne le poleti.

6. Preprečuje poškodbe DNK

Znanstvene študije so ugotovile, da sončna svetloba povzroča poškodbe DNK in lahko sproži nastajanje kožnega raka ter fotostaranje. Študije navajajo: “Mnogi škodljivi učinki na zdravje ljudi, ki izhajajo iz izpostavljenosti soncu, so povezani s procesom, ki se začne s tvorbo poškodb DNK. Te lezije lahko privedejo do vnetnih in imunosupresivnih procesov v epitelialnih tkivih, pa tudi do pospešenega staranja in razvoja tumorjev.”

Jasno je, da lahko izpostavljenost soncu močno vpliva in lahko povzroči prezgodnje staranje kože, kožni rak in druge spremembe kože. Če mislite, da se lahko pozimi ali med delom v pisarni izognete sončnim žarkom, premislite še enkrat.

Kdaj nesmete pozabiti na nanos spf kreme?

Notranji prostori

Tudi za tiste, ki preživljajo cel dan v zaprtih prostorih, lahko UVA svetloba doseže kožo tako, da prodre skozi okno. Če preživite dan v sobi, kjer sončna svetloba prodira skozi okna, prejmete podobno količino UVA žarkov, kot bi jih, če bi bili zunaj.

  • Na visokih nadmorskih višinah

Po podatkih lahko UVB žarki povzročijo poškodbe zaradi sonca in sončne opekline, tudi če ste na smučarskem dopustu namesto na počitnicah na plaži. Sneg odraža do 80% škodljivih sončnih žarkov, zato naslednjič, ko ste na smučišču, nanesite kremo za sončenje na izpostavljene dele obraza, da se zaščitite pred povečanim UV sevanjem zaradi odboja.

  • V zimskihi mesecih

Ozonska plast je del ozračja, ki absorbira sevanje sonca. Med zimskimi meseci se ozonska plast stanjša, zato imate manj obrambe pred sončnimi žarki.

4. Ob oblačnih dneh

Raziskave navajajo, da do 80% UV sevanja sonca doseže Zemljo, tudi ko je oblačno. Na žalost to pomeni, da lahko dejavnosti na prostem ob oblačnem dnevu še vedno povzročijo poškodbe kože.

Kateri SPF je najboljši za vsakodnevno uporabo?

Pri izbiri sončne kreme poiščite izraz “širokospektralno”. Ta opis signalizira, da formula ščiti pred tako UVA kot tudi UVB žarki. Nato preverite številko faktorja za zaščito pred soncem (SPF), ki ocenjuje učinkovitost kreme za blokiranje UV žarkov. Za najboljšo obrambo izberite kremo za sončenje s faktorjem SPF vsaj 15.

Naša vlažilna krema za obraz z zaščitnim faktorjem 30 se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnega videza. Naravne sestavine, kot so hialuronska kislina, jojobino olje, glicerin, niacinamid in vitamin E bodo vašo kožo navlažile in nahranile.

Širok spekter zaščite ZF 30 zagotavlja ustrezno zaščito pred UVA in UVB žarki ter prezgodnjim staranjem kože. Vlažilna krema za obraz z zaščitnim faktorjem je primerna za vse tipe kože po 20. letu, odlično pa se obnese tudi kot podlaga za ličenje.

Pravilna uporaba vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo. Zjutraj ne zaključite rutine nege kože, brez ,da bi na obraz izdatno nanesli kakovostno kremo z zaščitnim faktorjem.

To velja tudi pozimi, v dežju ali če večino dneva preživite notri. UV žarki so namreč prisotni vse leto, UVA žarki (odgovorni predvsem za staranje kože) pa prodirajo tudi skozi okenska stekla.

Predvsem poleti je potrebno sončno kremo tudi večkrat ponovno reaplicirati, saj se ob izpostavitvi močnemu UV sevanju zmanjša njena učinkovitost že po nekaj urah. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *