Nahrani svoje telo od znotraj

Ko gre za skrb za naše telo, se pogosto osredotočamo na zunanjo nego, vendar pa je enako pomembno poskrbeti za telo od znotraj. Ena ključnih sestavin, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju mladostnega videza kože, las in delovanja celotnega telesa, je kolagen. Kolagen je strukturna beljakovina, ki se nahaja v različnih tkivih, vključno s kožo, lasmi, sklepi in kostmi.

Kakšna je vloga kolagena v našem telesu?

Kolagen je zdaj verjetno že vsem poznano prehransko dopolnilo. V osnovi je kolagen beljakovina, ki predstavlja osnovni gradnik za različna tkiva v našem telesu. Deluje kot “lepljiva” struktura, ki daje podporo, čvrstost in elastičnost koži, sklepom, kostem, kitam, hrustancem ter drugim pomembnim tkivom. Gre za eno najbolj razširjenih beljakovin v človeškem telesu, ki ga najdemo praktično povsod, od kože do notranjih organov.

Vloga kolagena v našem telesu je izjemno pomembna, saj ima več ključnih funkcij. Ena izmed osnovnih vlog kolagena je ohranjanje strukture in trdnosti naših tkiv. V koži zagotavlja elastičnost, hidracijo ter preprečuje nastanek gub in gubic. Prav tako je ključnega pomena za zdravje las, saj zagotavlja trdnost in sijaj.

Poleg tega kolagen igra ključno vlogo pri zdravju sklepov, saj omogoča gladko in nemoteno gibanje ter preprečuje trenje med kostmi. Prispeva tudi k vzdrževanju trdnosti kosti, kar je še posebej pomembno za preprečevanje osteoporoze. V notranjih organih, kot so arterije, kolagen pomaga ohranjati njihovo strukturo in elastičnost.

Vendar pa se s staranjem proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, kar lahko vodi v različne težave, kot so povešena koža, krhki lasje, bolečine v sklepih in oslabljena kostna struktura.

Prednosti kolagena

  1. Kolagen zmanjšuje gube

Vse več je medicinskih dokazov, da lahko kolagen pomaga v boju proti pojavu gub.

Študija iz leta 2014, objavljena v reviji Clinical Interventions in Aging, je pokazala, da je imelo 15 % tistih, ki so jemali tekoči kolagenski lepotni dodatek z dodanimi vitamini in minerali, po 60 dneh manj obraznih linij in gub.

2. Manj bolečin v sklepih

Hrustanec (tkivo, ki je odgovorno za zaščito naših sklepov) je sestavljen iz kolagena, zato začne s staranjem upadati.

To pomeni, da smo lahko s staranjem bolj izpostavljeni tveganju za razvoj sklepnih obolenj, kot je osteoartritis.

Raziskave so pokazale, da lahko kolagen za sklepe spodbudi tkiva v telesu, da tvorijo več hrustanca.

3. Mišična masa

Kolagen naj bi pripomogel k povečanju mišične mase in moči. Približno 1 do 10 % mišičnega tkiva v človeškem telesu je sestavljenega iz kolagena, ki pomaga, da so mišice močne in delujejo, kot je treba.

Kolagenska dopolnila so lahko koristna, če želite povečati mišično maso. Vendar jih ne smete uporabljati kot nadomestilo za prehranske beljakovine (kot so meso, jajca, mlečni izdelki, oreščki in soja). Z uravnoteženo in hranljivo prehrano boste imeli več energije, zato mora biti ta vedno na prvem mestu!

4. Močne kosti

Naše kosti so večinoma sestavljene iz kolagena, ki jim daje strukturo in jih pomaga ohranjati močne. Starejši ko smo, manj kolagena imamo v telesu, zato je tudi kostne mase manj.

V reviji Seminars in Arthritis & Rheumatism je bila zbrana raziskava, ki je pokazala, da jemanje kolagenskih dodatkov lahko pomaga ohranjati zdravo kostno maso v primerjavi z jemanjem kolagena pred in po njem.

5. Močnejši in bolj zdravi lasje in nohti

Koristi kolagena za lase in nohte so manj znane, vendar prav tako impresivne.

Ena od ameriških raziskav iz leta 2014 je pokazala potencialno pomembne koristi oralnega kolagena za lase in nohte. Peroralni dodatek, ki je vseboval kolagen (skupaj s hialuronsko kislino, peptidi in lipidi), je dnevno prejemalo 54 žensk, starih od 26 do 68 let.

Rezultati so pokazali statistično pomembno izboljšanje pri razpokanosti in krhkosti nohtov za skoraj 80 %, po 8 tednih pa tudi pri motnosti las, suhosti las in mehkobi nohtov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *