Jesenska rutina za nego kože

Jesen ni čudovita le zaradi čudovitih barv listja in svežih temperatur, temveč nam nudi tudi dovolj časa, da se pripravimo na bližajoče se hladno obdobje.

Poletno vroče in humidno vreme lahko na naši koži pusti posledice, zato je jesen čas, ko se osredotočimo na bogato in vlažilno nego kože, da jo pripravimo na mrzle zimske dni.

  1. V vašo nego kože dodajte odmerek vitamina C

Poletno močno sonce lahko na vašem obrazu pusti majhne drobne pikice oz. pigmentne madeže in s tem neenakomeren ten kože. Ta se pojavi, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina.

Na raven melanina lahko vpliva vrsto dejavnikov kot je vnetje kože, hormonske spremembe, starost in tudi nekatera zdravila. Tisti najpomembnejši pa je prekomerna izpostavljenost soncu, brez uporabe kreme z zaščitnim faktorjem.

Ampak brez skrbi, antioksidanti kot je vitamin C igrajo ključno vlogo pri preprečevanju hiperpigmentacije, tako, da ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali (ti nastajajo ob prekomerni izpostavljenosti UV-žarkom).

Serum za obraz

Antioksidanti delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale, s čimer zmanjšujejo poškodbe kožnih celic. Prav tako lahko spodbudijo proces obnove celic in pomagajo odstraniti odmrle kožne celice, kar lahko izboljša tonus kože in prepreči kopičenje pigmenta na površini.

Vitamin C za obraz tako velja za zlati standard pri negi poletne kože, saj deluje tako, da ustvarja sijočo polt, izenačuje ten kože in spodbuja sintezo kolagena.

2. Ne pozabite na SPF

V nasprotju s sončnimi opeklinami in porjavelostjo, ki se pojavijo v nekaj urah ali dneh, se fotostaranje, torej zunanje in notranje spremembe na koži zaradi izpostavljenosti soncu, razvija več desetletij.

Čeprav večina najbolj opozorja na uporabo kreme z zaščitnim faktorjem v poletnih mesecih, je resnica ta, da je zaščita pred soncem pomembna čez celo leto.

Ste vedeli, da Zemljo tudi ob oblačnem vremenu doseže do 80 % UV-sevanja? Ja, res je. Zato tudi na oblačen dan ne pozabite nanesite kreme za zaščito pred soncem.

Edina sprememba pri jesenski rutini nege kože jee lahko izbira nečesa malo lažjega, saj boste v svojo nego tudi  vključili bolj bogate vlažilce in druge izdelke. Vendar pa poskrbite, da ne boste varčevali pri številki SPF, poskrbite da uporabljate kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 30.

3. Ne pozabite na AHA in BHA kisline

Si vedela, da se naša koža obnavlja vsakih 28 dni? Ja, res je. Življenjska doba kožnih celic je namreč 28 dni. Proces obnavljanja celic se začne od znotraj.

Kožne celice nastanejo v spodnjih plasteh kože in se počasi premikajo na površino kože, med tem procesom pa se tudi starajo. Ko kožne celice ”prispejo” na površino kože odmrejo. Odmrle kožne celice nadomestijo mlajše kožne celice in cikel se ponovi.

V teoriji izgleda vse precej enostavno, v praksi pa se lahko pojavijo nekatere težave. V kolikor naša koža ni zdrava in nahranjena se namreč odmrle celice ne odstranijo dovolj hitro in se zato nabirajo na površini kože.

Bha tonik

Naša koža gre torej skozi cikel luščenja in obnavljanja, ki se dogaja vskaih 28 dni, vendar ga lahko poslabšajo sezonske spremembe.

Tu nastopijo AHA in BHA kisline, ki imajo številne prednosti za kožo. Poleg tega, da odstranjujejo odmrle kožne celice, lahko pomagajo izboljšati videz drobnih linij in gubic, zmanjšati pigmentacijo in izboljšati teksturo kože.

4. V nego kože vključite retinol

Če ste poleti prenehali z uporabo retinola, je zdaj čas, da ga ponovno vključite v svojo nego kože. Retinol, ki ga večina dermatologov označuje za enega od superjunakov v negi kože vseh časov, jenamreč  ena od najučinkovitejših sestavin v sodobni negi kože (seveda poleg zaščitnega faktorja SPF).

Pospešuje izmenjavo kožnih celic, zmanjšuje vnetja, zmanjšuje hiperpigmentacijo in spodbuja nastajanje kolagena, kar pripomore k bolj gladki, čvrsti in sijoči koži. Skratka, je ena najboljših sestavin za uporabo v vseh ritualih za nego kože proti staranju.

Dermatologi pravijo, da mora vsakdo, ki želi začeti z rutinsko nego kože proti staranju, vključiti določeno obliko izdelka z retinolom.

5. Uporabite bogato vlažilno kremo

Čeprav zunaj vladajo še poletne temperature, je jesen že tik za vogalom. Podobno kot se jeseni spremeni naša garderoba, tudi nega kože potrebuje spremembe, saj tisto, kar je bilo primerno za poletje, morda ne bo ustrezalo jeseni.

Hladnejši in vetrovni zrak zunaj ter ogrevan zrak v notranjih prostorih iz kože odvzemata vlago, kar lahko povzroči srbečico, suhost in celo ekcem.

Bolj bogate vlažilne kreme vsebujejo dodatne sestavine, kot so skvalan, glicerin in olja, ki pomagajo obnoviti naravno zaščitno pregrado kože in zadržati vlago globoko v njej. Te sestavine pripomorejo k preprečevanju suhosti, luščenja in srbečice, ki sta pogosta v hladnejših in bolj suhih vremenskih razmerah jeseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *