Prehranska dopolnila s kolagenom – Ali res delujejo?

Kolagen je ena izmed najbolj prisotnih beljakovin v našem telesu. Glede na to, da je ta beljakovina trenutno eno izmed najbolj prodajanih prehranskih dopolnil na trgu, se marsikomu poraja vprašanje, če ta res delujejo oz. Česu je kolagen sploh namenjen.

Kaj sploh je kolagen?

Kolagen je strukturni protein – pomemben sestavni del vašega vezivnega tkiva, ki ohranja vašo kožo, kosti, mišice, vezi in še več skupaj. Vlaknasta zgradba kolagena omogoča tem pomembnim strukturam ne le moč, ampak tudi sposobnost prenašanja raztezanja.

To je razlog, zakaj so kosti trde, vendar lahko prenesejo nekaj stresa, in zakaj je koža elastična, vendar še vedno čvrsta.

Kot vsi proteini telo kolagen tvori z vezavo molekul, imenovanih aminokisline. Nekatere od teh aminokislin telo proizvaja samo. Druge izvirajo iz živil, bogatih z beljakovinami v vaši prehrani. Kolagen, zlasti, zahteva tudi vitamin C, da veže vlakna skupaj.

Na žalost se proizvodnja kolagena z leti naravno zmanjšuje – kar prispeva k znakom staranja, ki se jih mnogi od nas trudijo preprečiti, kot so gube.

In tu nastopijo kolagenski peptidi.

Kaj so kolagenski peptidi?

Kolagenski peptidi so ubistvu drugo ime za že dlje časa znani hidroliziran kolagen.

Zgodnje različice kolagenskih dodatkov so bile preprosto topične kreme, ki vsebujejo kolagen, namenjene zamenjavi izgubljenega kolagena in pomoči pri preprečevanju staranja kože.

Toda zaradi velikosti kolagena – gre za precej veliko molekulo – so strokovnjaki kritizirali te izdelke. Takšne velike molekule verjetno ne bi bile absorbirane v kožo ali potovale globoko v plasti kože, kjer so potrebne.

Sodobni dodatki kolagena tako rešujejo težavo z razčlenjevanjem kolagena v kolagenske peptide. Kaj so peptidi? Vemo, da je kolagen protein živalskega izvora, proteini pa so sestavljeni iz peptidov. Te peptide sestavljajo aminokisline in sicer vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Tako v veliki meri nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, ter iz črevesja prehajajo v kri. Molekule kolagena nato potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer jih telo najbolj potrebuje.

Kakšne so prednosti kolagena?

Kolagen našim kostem in koži zagotavlja rigidno in integrirano strukturo, ki daje moč in oporo najrazličnejšim tkivom v telesu. Kolagen skupaj z elastinom skrbi za elastičnost naše kože.

Kolagenu bi lahko rekli tudi lepilo, ki drži naše telo skupaj, saj kolagen ne vpliva samo na našo kožo ampak tudi na druge pomembne dele našega telesa. Kolagen je prisoten v kosteh, sklepih, vezi, mišicah, tetivah, hrustancu in krvnih žilah. Njegova funkcija je, da ohranja te strukture močne, prožne in trpežne.

V kosteh, kolagen tvori mrežo, na kateri se odlagajo minerali, kot je kalcij, kar daje kostem trdnost in odpornost. Brez zadostne količine kolagena bi bile naše kosti krhke in bolj nagnjene k zlomom.

V sklepih in vezih, kolagen deluje kot blažilec in podmazovalec, ki omogoča gladko gibanje sklepov. Prav tako prispeva k stabilnosti sklepov in preprečuje poškodbe.

V mišicah, tetivah in hrustancu, kolagen deluje kot strukturna podpora, ki omogoča močno in prožno delovanje teh tkiv. Pomaga pri prenosu sile med mišicami in kostmi ter preprečuje poškodbe in preobremenitve.

V krvnih žilah, kolagen pomaga ohranjati njihovo elastičnost in trdnost. To je ključnega pomena za pravilno delovanje srca in ohranjanje zdravega pretoka krvi po telesu.

Poleg tega, da kolagen zagotavlja strukturno podporo in elastičnost, ima tudi pomembno vlogo pri obnavljanju celic kože. Koži daje trdnost, prožnost in mladosten videz. S staranjem se naravna proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar lahko vodi do gub, izgube volumna in izgube elastičnosti kože.

Zato je pomembno poskrbeti za zadostno vnos kolagena v našo prehrano ali ga dopolniti s prehranskimi dodatki. Prav tako je pomembno ohranjati zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo in zaščito pred škodljivimi dejavniki, kot so sončni žarki in kajenje, ki lahko negativno vplivajo na proizvodnjo kolagena v telesu.

Ali kolagen res deluje?

Odgovor na to je precej preprost- da, prehranska dopolnila s kolagenom res delujejo.

Do zdaj smo učinkovitost kolagena lahko upravičevali na podlagi mnenj, zdaj pa lahko potrdimo, da so učinki našega Kolagen shota tudi klinično potrjeni.

Neodvisni inštitut je izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM- ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

•          20 % izboljšanje gostote dermisa

•          3,6 % izboljšanje debeline dermisa

•          32 % izboljšanje hidratacije kože

•          12 % izboljšanje teksture kože

•          14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *