3. teden na presni hrani

Včeraj je bil za menoj tretji teden, v katerem nisem zaužila kuhane hrane. Moj prvi cilj, ki sem si ga zastavila je, da bom s prehrano, ki dovoljuje le presno vegetarijansko hrano, najprej poskusila 4 tedne. Glede na to, da sem že v četrtem tednu, mi gre zelo dobro. Tudi skušnjave, ki jih ni veliko, sem uspešno premagala. Morda pomaga, da sem že po značaju trmasta in vztrajna.

Počutje je odlično. Vedno manj pogrešam kuhano hrano. Na začetku se mi je sicer dogajalo, da je minilo le eno uro od kosila, pa sem že bila lačna in bi nekaj jedla. Zdaj je bolje in naslednje tri ure lahko zdržim brez dodatne hrane, hkrati pa nimam več padca energije. Prva dva tedna sem za kosilo jedla solato iz najrazličnejše zelenjave. Zdaj mi je postalo ljubše, da si naredim solatni krožnik, ki je sestavljen iz same domače biološko pridelane zelenjave: korenčkovih paličic, narezane paprike, kumaric in paradižnika ter solate iz zelja. Za popestritev si zraven naredim še omako iz avokada in rdeče čebule, lanenega olja (uporabim tudi konopljino ali olivno olje) in svežega limoninega soka. Pri kosilu si še obvezno naredim svež korenčkov sok (večkrat dodam blitvo ali kumarice). Takšno kosilo mi zelo tekne, zato ga vsak dan komaj čakam. Po kosilu sem vesela, da sem nahranila svoje telo s kakovostno in zdravo hrano.

Kot vas nagovarjam v naslovu, bom današnji blog posvetila menstruaciji. Boleča menstruacija je eden izmed glavnih razlogov, ki je popeljal na presno hranjenje. Zdrava prehrana je že dolgo moja spremljevalka. Čeprav sem vedno hitro zbolela, se zdaj niti ne prehladim več, kaj šele bolj resno zbolim. Prebavne težave, zaspanost po obrokih, utrujenost, upadanje energije, so stvar preteklosti. Tudi napihnjenosti pred menstruacijo sem se znebila na tak način. Bolečih menstruacij se mi žal tudi ob upoštevanju vseh teh načel, ni uspelo znebiti. Zraven tega, da sem želela razstrupiti svoje telo in nahraniti svoje celice, je torej boleča menstruacija, kot še edini šibka točka mojega telesa, povod za presno hranjenje. Zadnji teden sem imela tako v mojem presnem prehranjevanju prvič možnost izkusiti, če presna hrana res pomaga…

Kakšni so torej rezultati?

Takšnih rezultatov, kot sem jih doživela, definitivno nisem pričakovala v tako kratkem času. Res je, da sem bila 80 do 90 odstotni presnojedec že skoraj dva meseca preden sem se odločila za 100 odstotno presnojedstvo. Prvi mesec od mojega t.i. ženskega življenja, nisem trpela, saj nisem čutila niti najmanjše bolečine. Blaga krvavitev pa je trajala le kakšen dan.

Zakaj bi narava ženskam zadala večdnevno bolečo krvavitev? Mislim, da vsakomesečna krvavitev ni nobeno znamenje ženskosti. To, da smo ženske pred in med menstruacijo tako tečne, da že samo sebe težko prenašamo, zraven tega seveda najbolj trpijo naši partnerji (ja, tudi moški čutijo njen vpliv), se počutimo napihnjene, imamo krče ipd. se meni niti malo ne zdi znamenje ženskosti. Morda za tiste, ki tako radi povezujejo šibkost in ženskost. Seveda me ne smete razumeti na napačen način. Menstrualni cikel je seveda potreben, ne verjamem pa, da je potrebna krvavitev. Krvavitev, še posebej močna in boleča, je bolezensko znamenje oz. znak, da se telo mora očistiti strupenih snovi. Narava ženski bolečo krvavitev ni zadala kar tako. Namenila jo je z namenom, da pripravi telo na morebitno zanositev. Tako ustvari optimalno in zdravo okolje za razvoj zarodka. Menstruacija je tudi eden izmed razlogov, ki ženskam zagotavlja viško življenjsko dobo v primerjavi z moškimi. Po statistikah jih prekosimo za celo desetletje (mogoče se nam narava oddolži zaradi krvavečih dni).

Pa še nekaj zanimivosti:

Ženska, ki trpi zaradi zastrupitve krvi (toksemije), pri kateri je jetra ne morejo več normalno čistiti, ta obremeni menstrualne funkcije. Ta funkcija se spremeni v neko vrsto filtra za smeti in to povzroča kronično vnetje maternice. Ko skuša zastrupljena kri zapustiti telo preko maternice v obliki menstrualnega toka, se vnetje in draženje na sluzni membrani spremeni v krče, kar je zelo boleče. Če je strup milejši ali bolj razredčen, občuti ženska samo rahlo težo in strjenost okoli medenice. Ko se prične tok, narava izloči čim več strupenih snovi. To vname globje plasti maternice. Kar naj bi bil normalen tok, se spremeni v krvavitev, ki včasih traja več dni in povzroči slabokrvnost. Maternica, ki je po takem kemičnem zastrupljenju šibka, je dovzetna za okužbo z bakterijami.

Med prvobitnimi ljudstvi v avstralski divjini, ki živijo izključno od sadežev, traja menstruacija okoli dvajset minut, izcedka pa je le za kavno žličko. Ženske ameriških ‘indijancev’ iz Velike planote, ki so jedli presno hrano in so imele aktivno življenje, so imele kratko, nebolečo, komaj opazno krvavenje. Če bi bila menstruacija naravna, bi se pojavila pri vseh ženskah. Raziskave pa kažejo, da imajo nezdrave ženske najdaljšo menstrualno dobo in da s krepitvijo zdravja tudi ta postaja neboleča, se zmanjša in pri presni hrani postopoma popolnoma izgine. Prehrana najbolj vpliva na žensko mesečno perilo. Ženska, ki močno krvavi se lahko ozdravi že s tem, da zmanjša količino zaužite hrane, ta pa naj bo surova. Človek potrebuje mesec ali dva, da se znova privadi na presno hrano.

Se vedel(a), da je menstruacija povezana z luno. Luna urejuje ponavljajoče se ženske funkcije. Ob polni luni nastopi ovulacija, ob prazni pa dobimo menstruacijo. Seveda večina žensk v urbani družbi nima menstruacije v skladu z luninim ciklom. Vzrok je odrezanost od naravnih vplivom, predvsem uporaba kontracepcijskih tabletk. Z luninim koledarčkom lahko tudi preveriš, če imaš naraven menstrualni ciklus. Jaz luninega koledarčka ne potrebujem, ker imam prav takšen ciklus.

Kaj bi se zgodilo, če bi nenadoma dobili menstruacijo moški namesto žensk? Odgovor je jasen: menstruacija bi postala zavidanja in ponosa vreden možat dogodek. Starejši bi se hvalili, kako dolgo in koliko, prva menstruacija pa bi zagotovo postala predmet religioznih ritualov in moških zabav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *