PREHOD NA PRESNO HRANO: 10., 11. in 12. dan

Danes pišem blog kar za celotni vikend, ki je bil precej pester. Še vedno sem 100 odstotno predana presni veganski prehrani.

V petek je prišel k nama na počitnice moj štiriletni nečak in krščenec Tian, ki je najino domovanje poimenoval ”brlog”. Razen tega, da je zelo radoveden in veliko sprašuje, je zelo priden otrok, tako da z njim nisva imela prevelikih preglavic in dela. Moja boljša polovica pa je končno dobila nekoga s katerim sta si skupaj lahko pripravljala kuhane jedi. Tudi na sladoled smo šli. Medtem ko sta si onadva kupila sladoled, sem si jaz grozdje. No, nazadnje se je zgodilo, da Tian ni hotel jesti sladoleda, ampak moje grozdje. Tako je moj dragi moral pojesti ves sladoled kar sam.

Glede na to, da je zraven nekaj kuhane hrane tudi on bil skoraj cel teden na bolj ali manj presni hrani, sem vedela, da se takšno prehranjevanje po dolgem času ne bo dobro končalo. Že po kosilu, ko sta si naredila gobovo juho ter špagete s polnozrnato omako, je tožil, da se ne počuti najboljše in po takšni hrani nima energije. Ugotovil je, da ima samo po solati več energije kot po takšni hrani.

Za 100 odstotno presno hrano sem se odločila, ker sem ugotovila, kako težko se je držati na 70 oz. 80 odstotkih presne hrane, ki je primerna za naše telo. Če se prekršiš enkrat, se tudi za drugič, tretjič in tako dalje hitro najde kakšen izgovor. Tako je tudi moj partner ugotovil, da se je čez vikend, ko je bil na obisku nečak, že tako in tako prekršil, zato bo tudi v nedeljo, ko sva bila na kosilu pri njegovih starših, pač še malo. To pomeni, da je po zeloooooooo dolgem času skupaj v obroku jedel ogljikove hidrate (krompir), meso in solato. Rezultat: napenjanje v trebuhu, slabo počutje ter doooooooooolg popoldanski spanec. Med tem ko je moj dragi počival sem tako jaz imela obilico časa za urejanje birokracije v podjetju, saj sem bila polna energije. Zjutraj sem si privoščila sladek ananas, za kosilo solato, za popoldansko malico pa presen jabolčni zavitek in 2 banani. Zvečer sem si naredila še sadno-zelenjavni sok iz jabolk in blitve ter solato. Tudi mojega partnerja sem ”ozdravila” s sadno-zelenjavnim sokom in solato, tako da je bil zvečer kot nov in ponovno poln energije.

Danes sem naredila eno bistveno napako. Zajtrk sem imela zelo pozno, saj sva v soboto zvečer šla plesat. Že leto in pol se namreč učiva plesati družabne in latinskoameriške plese, kar nama je v veliko veselje. Ples je tudi odlična oblika rekreacije. Zaradi dolgega spanca sem pred kosilom, ki je bilo sestavljeno iz solate, imela samo en majhen sadni obrok. Zelenjava ima nizko kalorično vrednost, zato po kosilu nisem imela toliko energije. Po kosilu nisem počakala dovolj časa, da bi se solata prebavila, zato sem imela v želodcu majhne neprijetnosti. Tudi pri presnem prehranjevanju je zelo pomembno pravilno kombiniranje hrane in presledki med obroki! Če uživate koncentrirane ogljikove hidrate (krompir, riž, testenine, kruh…) in koncentrirane beljakovine (jajca, mleko, meso…) jih nikoli ne jejte v istem obroku. Enostavnejši, kot so obroki, lažje so prebavljivi. Prebava beljakovin zahteva drugačne prebavne procese, kot prebava ogljikovih hidratov. Sicer pa je o tem veliko zapisanega v moji knjigi Zdravo hujšanje je naravno hujšanje.

Prednost tako preprostega prehranjevanja kot je presno prehranjevanje je tudi v tem, da ne hodim veliko v trgovino. Trenutno imam vso zelenjavo, ki jo jem ter tudi nekatere vrste sadja, doma. Reklame, ki jih dobim domov, me sploh več ne zanimajo. Veliko stvari, ki jih imam doma, je postalo nepotrebna krama, ki jo ne potrebujem. V glavnem življenje postaja veliko bolj enostavno…

Že pred dobrim mesecem dni sem naredila investicijo v svoje zdravje ter si kupila vijačni sokovnik ter dehidrator. Medtem ko sokovnik redno uporabljam od kar sem ga dobila, je dehidrator še vedno v škatli, saj je čakal na primerno mesto v stanovanju. Včeraj sva ga našla, tako da ga bom začela danes uporabljati. No, o tem pa jutri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *