PREHOD NA PRESNO HRANO – 5. dan

Včeraj je bil prvi dan po dolgem času, ki sem ga preživela doma. Prav nikamor se mi ni dalo, saj so bili prejšnji dnevi zelo aktivni in sem si zaželela malo miru. Po navadi so moje nedelje vsaj malo delovne, če ne v celoti. Zadnje čase sicer delam manj kot po navadi in poskušam imeti tudi več časa zase. Poletje je moj letni čas in nameravam ga izkoristiti. Še posebej mesec julij mi je najbolj pri srcu. Vročina me ne moti. Še posebej zdaj, ko sem na presni hrani, vročino prenašam mnogo bolje kot ostali.

Včerajšnji jedilnik

Dan sem pričela z sveže sočenim sokom iz jabolk in blitve. Za malico sem pojedla dve banani. Za kosilo sem imela veliko skledo mešane solate z rukolo, paradižnikom, kumaro, čebulo, naribanim korenčkom in bučko, začinjeno z limono (nadomestek kisa) in avokadom (nadomestek olja). Popoldan sem pripravila svoj prvi presen jabolčni zavitek, ki je zmanjkal v trenutku. Obema je bil zelo okusen, tako da ga bom drugič morala pripraviti več. Za drugo malico sem jedla lubenico, ki sva jo zvečer do konca zmazala ob gledanju filma. Pred spanjem sem si pripravila še kozarec svežega soka iz jabolk. Zdi se mi, da sem pol dneva samo nekaj jedla… Tokrat sem lubenico delila, ampak brez težav jo pojem tudi sama. Lubenica zelo dobro razstruplja telo (ga nevtralizira), zato vam priporočam, da si jo v teh dneh privoščite čim več krat, še posebej v dopoldanske času.

Moje spremembe

Kot sem že zapisala, opažam, da veliko bolje prenašam vročino. Ker pojem veliko sadja, ki vsebuje vodo, skoraj nikoli nisem žejna. Največkrat sem žejna le po bananah, ker ne vsebujejo veliko vode. Zraven sveže sočenih sokov vseeno spijem kakšen liter vode na dan.

V petih dneh sem izgubila več kot pol kilograma teže, kar zame ni v redu, saj imam že zdaj malo kilogramov. Vem, da se telo razstruplja in da je to normalno, vendar vseeno nisem preveč zadovoljna s tem. Čeprav neprestano nekaj jem, tudi 6-7 krat na dan, mi je teža padla (pa se ta teden nisem ukvarjala z nobenim športom, še na sprehodu nisem bila). In to meni, ki sem včasih, preden sem se pred leti lotila raziskovanja človeškega telesa ter vpliva hrane na telo, morala paziti na vsak košček, ki sem ga pojedla. Kot vedno pravim, shujšati ni težko, če veš, kako se tega lotiti. Kako se lahko tega lotite brez tako strogega prehranjevanja, kot je presno prehranjevanje, razkrivam v svoji knjigi Zdravo hujšanje je naravno hujšanje in Vitki in zdravi.

RECEPT ZA PRESEN JABOLČNI ŠTRUDELJ

Sestavine za testo: skodelica mletih lešnikov ali mandljev, skodelica fig ali datljev

Sestavine za nadev: naribana jabolka, cimet, limonin sok, rozine

Navodila:

Testo za jabolčni zavitek naredimo iz mletih lešnikov ter suhega sadja po izbiri (slive, marelice, fige, datlji…). Suho sadje zmeljemo v blenderju (mešalniku) ter dodamo enako količino zmletih lešnikov ali mandljev. Vse skupaj mora biti dobro premešano. Naredimo kepo in na peko papirju razvaljamo tako kot vsako drugo testo. Testo razvaljamo na približno 5 mm debeline.

Nadev naredimo iz naribanih jabolk, ki jim dodamo namočene rozine, žličko cimeta ter malo limoninega soka.

Z nadevom napolnimo testo. Na vsaki strani pustimo približno 5 cm prostora. S pomočjo peki papirja ga lepo zvijemo ter na obeh straneh lepo stisnem skupaj. Posipamo s kokosovo moko ali mletimi oreščki (npr. mletimi lešniki) ter ponudimo.

Sladica je iz samih naravnih sestavin, brez dodanega sladkorja. Pripravimo jo zelo hitro. Teknila pa ne bo le presnojedcem in veganom, temveč tudi največjim gurmanom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *