PREHOD NA PRESNO HRANO – 8. dan

Kdor se sprašuje, kaj te dneve sploh jem, naj mu pojasnim, da mi je na presni prehrani dovoljeno uživati le sveže sadje in zelenjavo, sveže sokove iz sadja in zelenjave ter semena (npr. sončnična semene, laneno seme…) in oreščke (lešniki in podobno). Vse mora biti v nepredelani obliki. V moji prehrani je sicer že pred tem prevladovala živa hrana, ki je mora biti v prehrani vsaj 70 odstotkov. Če bom vzrajala na presni hrani za vedno, tega ne vem. Vem samo, da si izredno želim to izkušnjo. Tokrat poslušam svoje telo, ki si želi še dodatne razbremenitve in počitka. Že pred dobrim mesecem sem prakticirala takšno prehranjevanje, pa sem se na dopustu v Londonu rahlo prekršila. Vesela sem, da sem imela to izkušnjo. Takrat sem na presni hrani pogrešala kaj kuhanega, tokrat pa ne. Na dopustu se namreč nisem počutila preveč dobro, za kar je bila kriva hrana. Čeprav sem po merilih mnogih jedla zdravo, je bil moj organizem navajen na optimalno hrano. To tudi pomeni, da ima nizko toleranco na hrano, ki mu ne ustraza. Bolj kot sem se z leti prehranjevala zdravo, bolj sem opažala, katera hrana mi ne ustreza. Po nezdravi prehrani sem bila nerazpoložena, razdražljiva, utrujena…

Kandida

V soboto sem prav tako naredila test za kandido s katero sem v preteklosti že imela težave. Slina je bila kompaktna. Odločila sem se, da ga bom naredila tudi jutri zjutraj, da preverim svoje stanje. Te dni pojem veliko sladkega sadja, zato me zanima, če se je stanje kaj poslabšalo (kandida se hrani s sladkim). Če ste velikokrat utrujeni, razdražljivi, neskoncentrirani, ne morete misliti (imate občutek megle v glavi)… tiči vzrok najverjetneje v kandidi. Tudi jaz sem jo imela, zato poznam te občutke… Počutila sem se, kot da me v telesu pol manjka. Znebite se jo lahko samo z ustrezno prehrano, ki vključuje veliko zelenih sokov in smoothijev, ter odpovedjo vsem sladkorjev ter koncentriranim ogljikovim hidratom in maščobam.

Kaj je kandida?

Candida Albicans lahko povzroči nastanek zelo razširjene kronične utrujenosti, spremembe v razpoloženju, bolečine v hrbtenici, otrdelost vratu in rame, depresijo, astmo, boleče menstruacije, meteorizme, napihnjen trebuh, črevesne motnje, infekcije sečil, razdražljivost, alergije raznih vrst, debelost, bolečine v mišicah, psoriazo, glavobole, zmanjšana spolna sla, vrtoglavice, pomanjkanje vitaminov C, A, B6 in pomembnih mineralov selena, magnezija in cinka.

Med možne povzročitelje infekcije pri ženski populaciji (kandidiazo) štejejo uporabo oralne kontracepcije, antibiotikov, avtoimunske bolezni in stres ter prehrano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati (med njimi je najbolj škodljiv prečiščen sladkor), mlečni izdelki, mlečne čokolade, kis, alkohol in jedi iz kvašenega testa. Najslabše so pice in sladkarije, saj glivice in kvasovke sladkor obožujejo. Študije kažejo, da imajo ženske s sladkorno boleznijo več vnetij, povezanih s kvasovkami, ker je okolje v nožnici bolj dovzetno za vnetja.

Medtem ko je njena vaginalna oblika lahko ugotovljiva, pa to ne velja za najbolj razširjeno – črevesno obliko. Kandida je prilagodljiva in se lahko v drugačnih pogojih spremeni iz neškodljive kvasovke v glivico ( fungus). V taki situaciji pride do porušenja hormonskega ravnovesja in ravnovesja pri sintezi pomembnih hormonom podobnih snovi – prostaglandinov, ki regulirajo prav vse procese v organizmu.

Večina zdravnikov spregleda resnost razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene kvasovke v telesu.
Kandida proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo oblogo v črevesju. Posledica tega je, da lahko skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri ne prepozna teh molekul, zato jih obravnava kot sovražne. S tem porabite veliko moči lastnega imunskega sistema za to, da lovite in nevtralizirate molekule, ki v krvi nimajo kaj iskati. Enako kandida posredno povzroči alergije na različne snovi, ki bi jih pri normalni prebavi telo brez težav sprejelo. Sočasno hrana ni deležna normalne prebave (to opravijo mlečnokislinske bakterije), zato v želodcu vre in nas skoraj vse, kar zaužijemo, napenja, v kri pa ne pridejo dragocene sestavine, ki jih potrebujemo. Zato nam manjka vitalnih snovi in smo utrujeni. V debelem črevesju se kopiči zavreta hrana, ki nas zastruplja, to pa lahko pripelje tudi do raka debelega črevesja.

Preprost test za odkrivanje kandide

Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se boste izognili odvečnemu kloru). Pljunite v vodo in počakajte od 10 do 15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.

Upam, da je vaša slina čim bolj kompaktna. Se beremo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *