PREHOD NA PRESNO HRANO – 9. dan

Včeraj sem bila pridna, saj sem popila več kot pol litra zelenega soka (soka iz blitve in endivije). Sadje (sočno lubenico) sem tokrat jedla v dopoldansjem času. Čez dan sem potem pridno pila zelen sok (za boljši okus sem dodala jabolčni sok, seveda sveže sočen). Za kosilo in večerjo sem jedla solato. Včerej sem tako znatno povečala delež zelenjave v svoji prehrani (v primerjavi z mojimi prejšnjimi dnevi). Zvečer so se že kažali čistilni učinki, saj se je moje črevesje pospešeno čistilo (veliko časa sem preživela na stranišču). Tudi moje počutje se je izboljšalo in se danes počutim veliko boljše. Vsekakor moram pojesti več zelenjave (predvsem zeleno listnate), ki je bogata s klorofilom, torej življenjem ter vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki so pomembni za obnovo celic. Ker mi pač surova zelena listna zelenjava v velikih količinah ne gre tako v slast (trenutno obožujem domač paradižnik, papriko, kumarice, bučke in korenček) in bi jo morala zelo dobro prežvečiti (pomembno je streti njene celične strukture), da bi telo lahko koristilo njene pozitivne lastnosti, si iz zelenih listov raje naredim sok. Organizem tako na lažji način, brez tratenje energije za prebavo, izkoristi vse hranilne snovi, ki so v zelenjavi: aminokisline, encime, antioksidante, vitamine, minerale…

Medtem ko nam sadje zaradi hitre prebavljivosti in vsebnosti sadnega sladkorja daje energijo, njegov sok pa deluje kot čistilec telesa, ima zelenjava drugo funkcijo. Zelenjava vsebuje hranilne snovi, ki jih potrebujemo za rast in obnovo celic. Vendar pozor, takšno fukcijo ima le surova zelenjava. Kuhanje uniči encime v zelenjavi in druge hranilne snovi. Organske snovi, ki jih vsebuje, se spremenijo v anorganske, ki škodijo telesu ter se odlagajo v telesu na mesta, kjer si jih ne želimo (sklepe in podobno). Na sebe vežejo tudi kalcij, zato ga mora organizem črpati iz kosti. Preveč mrtve kuhane hrane je tako krivo za pojav mehkih kosti, osteoporoze, težav s sklepi ipd. Največ kalcija dobimo v zeleni listnati zelenjavi. Mleko in mlečni izdelki le zasluzujejo telo. Zmotno je prepričanje, da dobimo z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov dovolj kalcija. Velja nasprotno, uživanje mleka in mlečnih izdelkov kalcij telesu celo odvzema.

In uživanje kalcijev tablet? Raje popijte kakšen deci ali do pol litra korenčkovega soka na dan. Že 1 deciliter vsebuje več (organskega) kalcija kot cela škatlica prehranskega dopolnila. Seveda brez nepotrebnih dodatnih snovi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *