BOLEZNI IZVIRAJO IZ ČREVESJA

Bolezni in debelost povzročajo nezdrava hrana, stres, kajenje, alkohol, premalo gibanja in onesnažen zrak. Kako ozdraveti in shujšati?

Vzrok bolezni je skrit v črevesju

Ljudje se sploh ne zavedajo, da so prebavne težave kot so napihnjenost, vetrovi, težave s kislino, zaprtost, bolečine v trebuhu ipd. prvi znak, da z našim telesom ni vse v redu in da se prehranjujemo nepravilno. Pri tem nastanejo strupi, ki jih naše telo z leti več ne zmore več odstranjevati skozi izločevalne organe, ki se nalagajo v našem telesu v obliki maščobe, celulita ali celo napadejo naše življenjsko pomembne organe, zaradi česar lahko resno zbolimo.

Vnetne bolezni kot so rak, tumor, srčne bolezni, infarkt, črevesne bolezni itd. ter tudi možganske bolezni kot so depresija, anksioznost in tesnoba, si ljudje ”prijejo” z nepravilno prehrano s katero zastrupijo telo. K zastrupitvi pa prispevajo tudi stres (zaradi stresa možgani zbolijo za duševnimi boleznimi); razvade kot so kajenje, alkohol tobak; prevelike količine mesa, premalo gibanja in onesnažen zrak.

To pojasnjuje, zakaj nekateri ljudje jedo zelo malo in imajo občutek, da imajo leno prebavo ter celo mislijo, da se zredijo že s pogledom na hrano. Ne vedo pa, da lahko svojo presnovo pospešijo povsem naravno s primernejšimi kombinacijami hrane z upoštevanjem naravnih zakonitosti telesa, ki so nam dane z evolucijo. Po naravi nimajo počasne prebave, saj jo zavirajo.

Kako bi se počutili (kar vedo vsi, ki imajo službo z nočnim delavnikom), če bi delali ponoči, spali pa podnevi?

Telo se regenerira med deseto in četrto uro zjutraj, zato ni čudno, da rezultati raziskav kažejo, da so ljudje, ki delajo ponoči, šibkejšega zdravja in živijo manj let. Tako kot ni vseeno, v katerem dnevu dela spimo, ni vseeno kdaj in v kakšnih kombinacijah se prehranjujemo.

Prebava

Dokler smo še mladi naše telo uspe prebaviti vso nezdravo hrano in nepravilne kombinacije hrane, z leti prebavljanja nezdrave hrane pa se naše črevesje ”utrudi”, izločevalni organi pa ne zmorejo izločati vseh odpadnih snovi. Telo se zakisa oz. zastrupi in pojavijo se prvi simptomi bolezni. Po navadi tam kjer smo najbolj občutljivi oz. imamo boljši predispozicijo za razvoj bolezni. Če imamo v družini dedno bolezen, tvegamo razvoj te bolezni. Dokler ne ustvarimo pogoje, da se bolezen ne ustvari, ne moremo zboleti.

Naloga prebavnega trakta je, da razgrajuje hrano, da jo naše telo preko tankega črevesja lahko absorbira. Razgradnja je odvisna od sestave hrane. Če je hrana sestavljena tako iz beljakovin, enostavnih in sestavljenih ogljikovih hidratov, pride do vretja in gnitja, ki je krivo za nastanek kisline, spahovanje, vetrove, napihnjenost, zaprtost in druge težave s prebavo.

Razgradnja sestavljenih ogljikovih hidratov se začne v ustih, beljakovin v želodcu, enostavnih ogljikovih hidratov pa v tankem črevesju (sadje in sladkarije takoj potujejo v tanko črevo). Beljakovine so težje razgradljive zato za razgradnjo potrebujejo kisline, ki jih nevtraliziramo samo, če pojemo zadostne količine zelenjave. Zaradi drugačnega načina prebavljanja torej ni vseeno, kako sestavljamo obroke.

Kaj moramo upoštevati, da odpravimo težave s prebavo ter posledično z zdravjem in odvečno telesno težo?

  1. Pomembna je pravilna sestavljenost obroka.
  2. Pomembno je, da vsak dan zaužijemo zadostno količino beljakovin, ogljikovih hidratov ter sadja in zelenjave. Beljakovine moramo jesti vsak dan, saj jih naše telo ne shranjuje, telo pa jih ponoči potrebuje za regeneracijo. Prav tako potrebujemo sestavljene ogljikove hidrate, saj drugače izgubimo vso voljo in smo brez koncentracije. Brez tega ne moremo imeti uspešne diete. Diete oz. prehranski strokovnjaki, ki vam priporočajo enostranske diete in ločevalna dieta, ki ima samo škrobne, sadne in beljakovinske dneve, so škodljive za vaše zdravje!
  3. Telo ima svoj ciklus, ki je sestavljen iz faze hranjenja, faze regeneracije in faze čiščenja.
  4. Da preprečimo padec energije jemo več manjših obrokov. Tako telo tudi porabi več energije.
  5. Na 20 kg telesne teže popijemo liter vode.

Hrana naj bo vaše zdravilo

Bolezen je znak zastrupljenosti telesa (z nezdravo hrano, kavo, cigareti, stresom, alkoholom…). Če zbolite, pustite telesu, da se razstrupi. Pijte veliko količine vode, nesladkane čaje, sveže iztisnjene sokove in ne jemljite zdravil. Tekočina vam bo pomagala pri razstrupljanju. To, da se potite, je zelo dober znak, saj se telo tako razstruplja. Lahko si pomagate s savno. Izcedek iz nosu (pri prehladu) je sluz, ki je znak zastrupljenosti oz. zakisanosti telesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *