KAKO SI SREDI JANUARJA ZADATI CILJ, DA BOSTE SHUJŠALI?

Kako shujšati?

So novoletne zaobljube za zdravo življenje že drugi  ali tretji teden januarja stvar preteklosti?

Za veliko ljudi je prehod iz starega v novo leto čas, ko obračunajo s preteklim letom ter naredijo seznam želja za prihodnje leto. Tako si zadajo, da bodo v novem letu naredili in postorili vse, kar jim ni uspelo v preteklem letu. Obljubijo si, da bodo redno telovadili; se zdravo prehranjevali in morda celo shujšali, ker je bil december zelo ”bogat”; prenehali bodo kaditi; pili bodo manj alkohola; več časa bodo preživeli s svojo družino; s partnerjem bodo imeli pogostejše spolne odnose;  privarčevali bodo ogromno vsoto denarja, čeprav so decembra več časa preživeli v nakupovalnih središčih kot na delovnem mestu itd.

Koliko novoletnih obljub ste uresniči v prejšnjem letu?

Kaj vse ste si obljubili, da boste lani spremenili v svojem življenju? In najpomembnejše, koliko teh zadanih obljub, vam je dejansko uspelo realizirati?

Upam si trditi, da najverjetneje zelo malo. Tisto dieto s katero ste hoteli izgubiti odvečne kilograme, ste najverjetneje prestavljali iz ponedeljka na ponedeljek, v najslabšem primeru ste jih celo pridobili; pri telesni dejavnosti ste obupali že po dveh tednih; na bančnem računu ste ustvarili še večji minus; vaše spolno življenje je še vedno suhoparno in pusto itd. Priznajmo si, da ljudje zelo težko spreminjamo svoje navade oziroma bolje rečeno ”razvade”.

Najbolj depresiven dan v letu

17. Januar letos je bil po izračunu britanskega psihologa Cliff Arnall-a najbolj depresiven dan v letu.  Tretji ponedeljek v januarju je najslabši dan v letu zaradi združevanja dejavnikov kot so: slabo vreme, pomanjkanje denarja in neizpolnjevanje novoletnih zaobljub.

Svoje življenje lahko spremeniti kadarkoli

Kadarkoli, še najbolj pa ravno takrat, ko ste na tleh, je čas za spremembe, ki si jih želite, pa naj bo januar ali november, ponedeljek ali petek. Kadar si želite shujšati, začnite takoj, ne čakajte na ponedeljek, kajti takrat vam bo še težje, saj bo del vneme in motivacije že izginilo.

Bistvo spremembe je notranji vzgib, notranja želja in ozaveščanje potlačenih čustev

Torej, preden se boste lotili naslednjega “projekta” spreminjanja pri sebi, se vprašajte, kakšen odnos imate do tega, česa bi se radi lotili. Če bi radi shujšali, z načrtom mučenja ne boste prišli daleč. Dokler ne boste svoje želje ponotranjili, kar pomeni, da razčistite sami s seboj, od kod odvečna telesna teža ter, kaj bi v resnici radi dosegli s tem, da boste vitki, dolgoročno ne boste uspešni. Torej, zakaj bi radi bili vitki? Počnete, da bi bili lepi in zaželeni ali zato, da bi bili zdravi in bi se dobro počutili v svoji koži? Če ste se lotili telovadbe zaradi hujšanja in ne zaradi tega, ker je gibanje koristno za zdravje, boste zelo kmalu odnehali. Vam je zgodba kaj poznana?

V začaranem krogu se vrtimo, ker se ne ukvarjamo z globljimi vzroki. Udobneje je, da se ukvarjamo s posledicami kot vzroki. Hujšanje zgolj zato, da bi prikrili svojo slabo samopodobo, ne bo uspešno, kvečjemu jo bo še poslabšalo, saj boste dobili še en dokaz, da niste uspešni. Najverjetneje pa si noben ne želi, da bi bil zaželen samo, ker izgleda kot plagiat barbike ali kena, temveč zaradi svojih pozitivnih lastnosti.

Pri hujšanju in spreminjanju ostalih nezadovoljivih vzorcev boste uspešni, kadar bodo le-ti posledica notranjega vzgiba. Na silo nas ne morejo spremeniti ne drugi, niti ne moremo spremeniti sebe. Torej, bodite odkriti sami s seboj in se vprašajte, zakaj bi se radi spremenili. Instant rešitve niso tiste prave rešitve, ki imajo dolgoročen učinek.

Razmislite, ne bi raje svojo dragoceno energijo in denar namenili svoji osebni rasti in razvoju kot shujševalni, erotični, prehrambeni in drugim vrstam industrij, ki kujejo velik dobiček na vaš račun, saj so z marketingom in ugotovitvami psiholoških raziskav, izkoristili primanjkljaje pri človeku.  Ponudili so nam umetne potrebe, da se nam ni potrebno vprašati, kaj v resnici potrebujemo.

Zadajte si realne, izvedljive cilje

To pomeni, da ne pričakujete, kot vam obljubljajo številne reklame o tabletah, čaji in obližih za hujšanje, da boste v enem tednu izgubili 5 kg. Ob upoštevanju osnovnih zakonitostih telesa, je to nemogoče, zato ozavestite, da vas te reklame skupaj z raznimi naslovnicami na revijah, le zavajajo. V redu je, da si zastavite cilj, koliko kilogramov želite izgubiti, še pomembneje od tega pa je narediti dober načrt sprememb v vsakodnevnem življenju. Te spremembe morajo biti realne in izvedljive. To pomeni, da si ne zastavite, da boste dnevno pojedli le 800 kalorij, ker boste postali depresivni, brezvoljni, razdražljivi in brez motivacije. Uvedite spremembe, ki jih boste lahko upoštevali na dolgi rok.

Shujšajte tako, da jeste več  oz. večkrat na dan. Telo potrebuje reden dotok hrane za vzdrževanje ravni energije skozi cel dan. Če jeste večkrat na dan, porabite bistveno več kalorij kot če se pošteno najeste samo en krat na dan.  

Upoštevajte pravilno kombiniranje hrane in čas prebavljivosti posameznega živila, da ne ustavite prebavo.

Pijte dovolj vode in uživajte veliko svežega sadja in zelenjave. Tudi tukaj upoštevajte pravilne kombinacije in čas v dnevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *